ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
mixail-kostarakos-fan-changlong

Την ενί­σχυ­ση και την εμ­βά­θυν­ση των δι­με­ρών σχέ­σε­ων στο στρα­τιω­τι­κό τομέα συμ­φώ­νη­σαν Κίνα και Ελ­λά­δα, σύμ­φω­να με όσα προ­κύ­πτουν από τα απο­τε­λέ­σμα­τα των συ­νο­μι­λιών που είχαν στο Πε­κί­νο οι αρ­χη­γοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών.

Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από το Γε­νι­κό Επι­τε­λείο Εθνι­κής Άμυ­νας, στις συ­νο­μι­λί­ες του αρ­χη­γού ΓΕΕΘΑ, στρα­τη­γού Μι­χα­ήλ Κω­στα­ρά­κου, με τον αντι­πρό­ε­δρο της Κε­ντρι­κής Στρα­τιω­τι­κής Επι­τρο­πής, στρα­τη­γό Fan Changlong και με τον ομό­λο­γό του, στρα­τη­γό Fang Fenghui έγινε θε­τι­κά δεκτή η ελ­λη­νι­κή πρό­τα­ση για πα­ρο­χή ναυ­τι­κών διευ­κο­λύν­σε­ων σε κι­νε­ζι­κά πλοία που ενερ­γούν στη Με­σό­γειο.

Επί­σης επι­βε­βαιώ­θη­κε η πρό­θε­ση της κι­νέ­ζι­κης πλευ­ράς για διε­ξα­γω­γή κοι­νών ναυ­τι­κών ασκή­σε­ων εντός του 2014.

Ει­δι­κό­τε­ρα από τη συ­νά­ντη­ση των δύο αν­δρών προ­έ­κυ­ψαν τα εξής:

Έγινε απο­δε­κτή η ελ­λη­νι­κή πρό­τα­ση για απο­στο­λή Κι­νέ­ζων πα­ρα­τη­ρη­τών στο Πο­λυ­ε­θνι­κό Συ­ντο­νι­στι­κό Κέ­ντρο Στρα­τη­γι­κών Θα­λάσ­σιων Με­τα­φο­ρών (ΠΟ­ΣΚΕ­ΣΘΑΜ), με σκοπό τη συ­νερ­γα­σία στον τομέα των στρα­τη­γι­κών θα­λάσ­σιων με­τα­φο­ρών.

Η Κίνα αντι­με­τω­πί­ζει θε­τι­κά τη συμ­με­το­χή Κι­νέ­ζων στρα­τιω­τι­κών στο Κέ­ντρο Εκ­παί­δευ­σης Ναυ­τι­κής Απο­τρο­πής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

Συμ­φω­νή­θη­κε η το­πο­θέ­τη­ση Κι­νέ­ζων κα­θη­γη­τών στη στρα­τιω­τι­κή σχολή ξένων γλωσ­σών, που θα αρ­χί­σει να λει­τουρ­γεί από τον Οκτώ­βριο. Ση­μειώ­νε­ται ότι στο Στρα­τιω­τι­κό Πα­νε­πι­στή­μιο της Κίνας λει­τουρ­γεί αντί­στοι­χο τμήμα εκ­μά­θη­σης της ελ­λη­νι­κής γλώσ­σας.

Η Κίνα αντι­με­τώ­πι­σε θε­τι­κά την πρό­σκλη­ση του Έλ­λη­να αρ­χη­γού για τη συμ­με­το­χή Κι­νέ­ζων αξιω­μα­τι­κών στα τρία διε­θνή σχο­λεία που θα λει­τουρ­γή­σουν στην Ελ­λά­δα στην αγ­γλι­κή γλώσ­σα το 2015 -το διε­θνές τμήμα σπου­δών στη ΣΕΘΑ, επι­χει­ρη­σια­κής σχε­δί­α­σης στην ΑΔΙ­ΣΠΟ και το σχο­λείο πλη­ρο­φο­ριών.

Συμ­φω­νή­θη­κε η δια­τή­ρη­ση ανταλ­λα­γής των επι­σκέ­ψε­ων υψη­λού επι­πέ­δου.

Στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψης, υπε­γρά­φη το Πρό­γραμ­μα Στρα­τιω­τι­κής Συ­νερ­γα­σί­ας (ΠΣΣ) με­τα­ξύ των δύο χωρών.

Ο αρ­χη­γός ΓΕΕΘΑ επι­σκέ­φθη­κε, επί­σης, την έδρα της 6ης τε­θω­ρα­κι­σμέ­νης Με­ραρ­χί­ας και τη Διοί­κη­ση Αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής Άμυ­νας του Πε­κί­νου καθώς και τη Ναυ­τι­κή Διοί­κη­ση της Σαν­γκά­ης πριν από την ολο­κλή­ρω­ση της επί­σκε­ψής του την Πα­ρα­σκευή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.