Τοπικές Ειδήσεις

Στα ύψη οι τιμές κρέατος και πουλερικών στη Ρόδο!

Αυξημένες εμφανίζονται στην αγορά της Ρόδου οι τιμές για κρέας, χοιρινά και πουλερικά ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων, επηρεάζουν άμεσα και τις τιμές στα ράφια των καταστημάτων. Από αυτή την κατάσταση δεν μπορούσαν να λείψουν τα κρεοπωλεία που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης εφόσον έχουν άμεση σχέση με τον τομέα των τροφίμων.
Στην Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, οι κρεοπώλες αποφάσισαν να συγκρατήσουν όσο μπορούν τις τιμές, ώστε να δώσουν την ευκαιρία και στους καταναλωτές να απολαύσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ένωσης Παραδοσιακών Κρεοπωλών Ρόδου, κ. Θανάσης Χατζηνικήτας, οι τιμές έχουν ξεπεράσει το 30% σε αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές:
«Οι κρεοπώλες στην Ρόδο, προσπαθούμε να συγκρατήσουμε όσο μπορούμε τις τιμές, αφού δεν σταματούν οι αυξήσεις στην ενέργεια, στα προϊόντα, στα τρόφιμα και φυσικά, στα λειτουργικά έξοδα.
Οι τιμές στο μοσχάρι, στο χοιρινό, στα πουλερικά έχουν ήδη ξεπεράσει το 30% σε αύξηση(!). Ωστόσο, τα κρεοπωλεία στην Ρόδο έχουμε ανεβάσει τις τιμές σε λογικά επίπεδα, αφού και οι πελάτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω της κρίσης.
Το πιο ακριβό κρεοπωλείο (από τα 55 συνολικά κρεοπωλεία που ανήκουν στον Σύλλογο Παραδοσιακών Κρεοπωλών Ρόδου) έχει αυξήσει τις τιμές του κατά 10% κατά μέσο όρο.
Διαθέτουμε κρέατα ντόπια, εγχώρια αλλά και εισαγωγής. Κι επειδή είναι γιορτές των Χριστουγέννων, η γαλοπούλα έχει την τιμητική της μαζί με τα χοιρινά και τα γουρουνόπουλα. Όμως, τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια στροφή του καταναλωτικού κοινού στα αμνοερίφια. Δηλαδή και αυτές τις γιορτές, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν αρνάκι και κατσικάκι.
Πάντως, οι τιμές στα παρασκευάσματα (μπιφτέκια, λουκάνικα, σνίτσελ, ρολά κ.λπ. που ετοιμάζονται για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων) κυμαίνονται στις ίδιες τιμές με μικρές αυξήσεις έως και 5% σε σχέση με άλλες χρονιές».
Ο ίδιος, αναφέρει ότι παρά τις δυσκολίες η κίνηση έχει ξεκινήσει στα κρεοπωλεία (όπως και οι παραγγελίες) ενώ στα τελευταία χρόνια, οι Ροδίτες επιλέγουν κυρίως τα κρεοπωλεία για τα ψώνια τους, και όχι τα σούπερ μάρκετ ή τις μεγάλες αλυσίδες.
«Τα πιο πολλά κρεοπωλεία στην Ρόδο είναι… δεύτερης και τρίτης γενιάς. Επιμένουμε στην παράδοση και θέλουμε τους καταναλωτές να μας εμπιστεύονται», αναφέρει ο κ. Χατζηνικήτας.
Πάντως, τα ποσοστά σε παραβάσεις στα κρεοπωλεία της Ρόδου ανέρχεται σε μόλις 5-6% ενώ κατά μέσο όρο, στην υπόλοιπη χώρα είναι στο 50% περίπου.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ
Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ξεκινά εξορμήσεις στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά, για την διενέργεια εντατικών ελέγχων στην αγορά. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο κ. Ηλία Οικονομίδη που μίλησε στην «δ», οι έλεγχοι ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα και θα συνεχιστούν και την περίοδο των εορτών:
«Κατ’ αρχάς, ξεκινάμε εντατικούς ελέγχους στα σφαγεία για να εξετάσουμε τα ζώα που θα σφαχτούν για την περίοδο των εορτών και θα διατεθούν στην αγορά για κατανάλωση. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν κλιμάκια που θα διενεργούν ελέγχους στην αγορά για τις τιμές, την ποιότητα κ.λπ.
Η παραγωγή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι αλλά δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της περιοχής.
Το ίδιο αφορά και τις πτηνοτροφικές μονάδες (σε Ρόδο και Λέρο) που έχουν πολύ περιορισμένη παραγωγή και στοχεύουν κυρίως στην παραγωγή των αβγών».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι τιμές για το γιορτινό τραπέζι θα είναι αυξημένες από 20-30% στα τρόφιμα:
«Δυστυχώς για τον καταναλωτή, διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο αυξήσεων. Σε γενικές γραμμές στην Ρόδο η κατάσταση είναι ικανοποιητική ενώ εισάγουμε κρέατα από μονάδες της Κορίνθου, της Αρκαδίας και της Χαλκίδας –αφού η ντόπια παραγωγή είναι περιορισμένη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν από 15 χρόνια είχαμε σε τοπικό επίπεδο εξαπλάσια παραγωγή, ενώ σήμερα μειώνεται συνεχώς αφού πολλοί εγκαταλείπουν αυτόν τον κλάδο.
Να σημειωθεί ακόμη πως και φέτος θα διατεθούν στην αγορά της Ρόδου πολλά κρέατα και πουλερικά από την ντόπια παραγωγή ενώ μέχρι στιγμής, σημειώνεται επάρκεια προϊόντων.
Αναφορικά με τα σφαγεία, φέτος θα λειτουργήσει στη Ρόδο το σφαγείο στο Τσαΐρι που ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μιας και οι ανάγκες αυτή την περίοδο δεν είναι οι ίδιες με την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
Ακόμη, θα λειτουργήσουν τα σφαγεία στην Κω και στην Κάλυμνο ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και το σφαγείο στην Λέρο και σε άλλα νησιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου