ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

DW: Εξοχικές κατοικίες – “Ξυπνάμε και βλέπουμε τη θάλασσα” λέει Γερμανός αγοραστής στη Ρόδο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κατοικια

«Ελκυ­στι­κές απο­δό­σεις και πολύς ήλιος» είναι ο τίτλος σε ένα ακόμη εκτενές δημο­σί­ευμα της Handelsblatt για την αγορά ακι­νή­των στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά η εφη­με­ρίδα του Ντί­σελ­ντορφ εστιά­ζει σε μία ιδιαί­τερη κατη­γο­ρία για απαι­τη­τι­κούς αγο­ρα­στές, τις πολυ­τε­λείς εξο­χι­κές κατοι­κίες, ιδιαί­τερα στα νησιά. Ως παρά­δειγμα ανα­φέ­ρο­νται ο γερ­μα­νός μηχα­νι­κός Μπερντ από τη Βαυαρία και η σύζυγός του. «Ανυ­πο­μο­νούν να απο­κτή­σουν το νέο τους σπίτι στο νησί της Ρόδου», γράφει η Handelsblatt. «Η δυόροφη βίλα σε σύγ­χρονο ρυθμό, με συνο­λικό εμβαδόν 430 τ.μ., προ­σφέ­ρει μεγά­λους χώρους, τέσσερα υπνο­δω­μά­τια με τέσσερα μπάνια, γυμνα­στή­ριο και μεγάλο οικό­πεδο με θερ­μαι­νό­μενη πισίνα. ‘Ξυπνάμε και βλέ­πουμε τη θάλασσα’ ονει­ρο­πο­λεί ο 65χονος. Μεγα­λύ­τερη από ποτέ είναι η ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα, όπως αυτό που ανήκει στο ζεύγος από τη Γερ­μα­νία. Το 2022, μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω παν­δη­μίας, ο του­ρι­στι­κός κλάδος θέλει να επα­νέλ­θει στα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό απο­γειώ­νει την αγορά ακι­νή­των. Όμως οι τιμές παρα­μέ­νουν σχετικά ικα­νο­ποι­η­τι­κές, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Έτσι οι εξο­χι­κές κατοι­κίες στην Ελλάδα γίνο­νται μία ενδια­φέ­ρουσα επέν­δυση».

Η γερ­μα­νική εφη­με­ρίδα σημειώ­νει ότι «σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας στην περίοδο 2018-2021 οι τιμές των ακι­νή­των αυξή­θη­καν κατά 30%, κατά μέσο όρο. Παρα­μέ­νουν ωστόσο κατά 1/3 κάτω από τα επίπεδα του 2007, έτος στο οποίο ξεκί­νησε η παγκό­σμια χρη­μα­το­πι­στω­τική κρίση, που οδήγησε στην ελλη­νική κρίση χρέους και στην κατάρ­ρευση της κτη­μα­τα­γο­ράς. Είναι και αυτός ένας λόγος, για τον οποίο οι ανα­λυ­τές περι­μέ­νουν περαι­τέρω άνοδο στις τιμές, γεγονός που καθιστά ελκυ­στική την επέν­δυση σε εξο­χι­κές κατοι­κίες στην Ελλάδα». Μιλώ­ντας στην Handelsblatt o Μάρκος Χρι­στο­δού­λου, επι­κε­φα­λής της δια­δι­κτυα­κής πλατ­φόρ­μας αγο­ρα­πω­λη­σίας ακι­νή­των Ferimmo, που ειδι­κεύ­ε­ται σε εξο­χι­κές κατοι­κίες στην Ελλάδα, ανα­φέ­ρει ότι τα αιτή­ματα για σχε­τι­κές πλη­ρο­φο­ρίες από τη Γερ­μα­νία «έχουν αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με το 2020, λόγω και των σχετικά χαμηλών τιμών, σε σύγκριση του­λά­χι­στον με τη Γερ­μα­νία. Ιδιαί­τερα υψηλή είναι η ζήτηση για κατοι­κίες με τιμή αγοράς μεταξύ 250.000 και 450.000 ευρώ. Οι περιο­χές που προ­τι­μώ­νται είναι οι Κυκλά­δες, η Κρήτη, η Πελο­πόν­νη­σος και η περιοχή του Πηλίου στη Θεσ­σα­λία».

Βελ­τιώ­νο­νται οι υπο­δο­μές στην Ελλάδα

Σχέδιο της Fraport για την ανα­μόρ­φωση του αερο­δρο­μίου της Θεσ­σα­λο­νί­κης

Πάντως η Handelsblatt επι­ση­μαί­νει ότι η Ελλάδα δεν βασί­ζε­ται μόνο στις φυσικές ομορ­φιές και τον ιστο­ρικό πλούτο της, αλλά «και οι υπο­δο­μές στις μετα­φο­ρές έχουν βελ­τιω­θεί αισθητά τα προη­γού­μενα χρόνια. Το δίκτυο αυτο­κι­νη­το­δρό­μων έχει επε­κτα­θεί. Πριν από πέντε χρόνια η Fraport απέ­κτησε και εκσυγ­χρό­νισε 14 περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών τα αερο­δρό­μια στη Μύκονο, τη Σαντο­ρίνη, την Κέρκυρα, την Κω και τη Ρόδο. Με γρή­γο­ρους ρυθμούς προ­χω­ράει και η επέ­κταση των δικτύων οπτικών ινών και κινητής τηλε­φω­νίας 5G. Κατ΄αυ­τόν τον τρόπο η χώρα γίνεται πιο ελκυ­στική για αλλο­δα­πούς, που ανα­ζη­τούν κάτι περισ­σό­τερο από μία εξοχική κατοι­κία. Όλο και περισ­σό­τε­ροι συντα­ξιού­χοι από το εξω­τε­ρικό μετα­φέ­ρουν την πρώτη κατοι­κία τους στην Ελλάδα’, δηλώνει ο Ντιρκ Ράιν­χαρντ, συνέ­ται­ρος του ελλη­νο­γερ­μα­νι­κού δικη­γο­ρι­κού γρα­φείου MStR στην Αθήνα».

Πηγή: Deutsche Welle

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.