ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναγερμός για δίκτυο κατασκόπων στο Αιγαίο με «παγίδα» την τουρκική γλώσσα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κατασκοπεία

Στο επί­κε­ντρο έρευνας ένα ΚΕΚ με δωρεάν δια­δι­κτυακά «σεμι­νά­ρια» για την εκμά­θηση τουρ­κι­κών, που απευ­θύ­νο­νται σε στρα­τιω­τι­κούς και αστυ­νο­μι­κούς – Εκτι­μά­ται ότι  η Αγκυρα επι­χει­ρεί να αλιεύ­σει προ­σω­πικά δεδο­μένα όσων υπη­ρε­τούν σε καίριες θέσεις σε άμυνα, αντι­κα­τα­σκο­πεία και ασφά­λεια

Σε κατά­σταση συνα­γερ­μού έχει τεθεί για μία ακόμη φορά το υπουρ­γείο Εθνικής Αμυνας, με αφορμή την αυξη­μένη κατα­σκο­πευ­τική δρα­στη­ριό­τητα που επι­δει­κνύει τελευ­ταία η τουρ­κική πλευρά. Η Αγκυρα, συνε­χί­ζο­ντας τις προ­σπά­θειές της να στήσει δίκτυα πλη­ρο­φο­ριών στην ελλη­νική νησιω­τική επι­κρά­τεια, εμφα­νί­ζε­ται να επι­διώ­κει μέσω των κοι­νω­νι­κών δικτύων αλλά και της χρήσης υψηλής τεχνο­λο­γίας και λογι­σμι­κών να υπο­κλέ­ψει ευαί­σθη­τες πλη­ρο­φο­ρίες από στελέχη των Ενόπλων Δυνά­μεων (Ε.Δ.), της Εθνικής Υπη­ρε­σίας Πλη­ρο­φο­ριών (ΕΥΠ) και των Σωμάτων Ασφα­λείας που υπη­ρε­τούν σε νησιά του Αιγαίου με μεγά­λους στρα­τιω­τι­κούς σχη­μα­τι­σμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευ­ταίες εβδο­μά­δες οι αρμό­διες υπη­ρε­σίες Αντι­κα­τα­σκο­πείας του Πεντα­γώ­νου έχουν θέσει στο επί­κε­ντρο του ενδια­φέ­ρο­ντός τους Κέντρο Επαγ­γελ­μα­τι­κής Κατάρ­τι­σης (ΚΕΚ) που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται σε νησί του Αιγαίου παρα­δί­δο­ντας δωρεάν δια­δι­κτυακά σεμι­νά­ρια εκμά­θη­σης της τουρ­κι­κής γλώσσας για το προ­σω­πικό που υπη­ρε­τεί στα Σώματα Ασφα­λείας, στην ΕΥΠ, στις Ε.Δ. και τα δικα­στή­ρια.

Η έναρξη των σεμι­να­ρίων προ­βλε­πό­ταν να ξεκι­νή­σει στις 22 Μαρτίου, ενώ οι ενδια­φε­ρό­με­νοι να τα παρα­κο­λου­θή­σουν θα χωρί­ζο­νταν σε δύο τμήματα, προ­χω­ρη­μέ­νων και αρχα­ρίων. Η όλη δια­δι­κα­σία θα υλο­ποιού­νταν μέσω μιας εξει­δι­κευ­μέ­νης πλατ­φόρ­μας τηλεκ­παί­δευ­σης, με τους συμ­με­τέ­χο­ντες να καλού­νται να συμπλη­ρώ­σουν νωρί­τερα όχι μόνο τα πλήρη προ­σω­πικά στοι­χεία τους, αλλά και πλη­ρο­φο­ρίες οι οποίες ήταν περιτ­τές και άσχετες με τη δια­δι­κα­σία εκμά­θη­σης της τουρ­κι­κής γλώσσας, όπως η επαγ­γελ­μα­τική τους ιδιό­τητα και η θέση που κατέ­χουν στην υπη­ρε­σία τους.

Οπως σημειώ­νουν χαρα­κτη­ρι­στικά οι αρμό­διες υπη­ρε­σίες του Πεντα­γώ­νου, οι ενδια­φε­ρό­με­νοι καλού­νταν να συμπλη­ρώ­σουν έναν ηλε­κτρο­νικό σύν­δε­σμο εγγρα­φής οφεί­λο­ντας αρχικά να συν­δε­θούν με το προ­σω­πικό τους προφίλ στην Google και ακο­λού­θως να συμπλη­ρώ­σουν υπο­χρε­ω­τικά πεδία της φόρμας εγγρα­φής δηλώ­νο­ντας προ­σω­πικά τους στοι­χεία όπως τόπος εργα­σίας, ΑΦΜ, κινητό τηλέ­φωνο, e-mail και φορέας/θέση εργα­σίας. Εντυ­πω­σιακό μάλιστα είναι ότι το συγκε­κρι­μένο ΚΕΚ απέφυγε να αναρ­τή­σει το εν λόγω δωρεάν πρό­γραμμα εκμά­θη­σης τουρ­κι­κών στην επίσημη ιστο­σε­λίδα του, επι­λέ­γο­ντας να στείλει επι­στολή ενη­μέ­ρω­σης των ενδια­φε­ρο­μέ­νων στους φορείς του νησιού όπου δρα­στη­ριο­ποιεί­ται.

Ερω­τή­ματα

Η ανη­συ­χία των ελλη­νι­κών αρχών ότι η Τουρκία επι­χει­ρεί να αλιεύ­σει κρίσιμα προ­σω­πικά δεδο­μένα του προ­σω­πι­κού που υπη­ρε­τεί σε καίριες θέσεις στην Αμυνα, στην Ασφά­λεια αλλά και την Αντι­κα­τα­σκο­πεία, στην προ­κει­μένη περί­πτωση του ελλη­νι­κού ακρι­τι­κού νησιού, έχει ενταθεί ακόμη περισ­σό­τερο λόγω της εμπλο­κής συγκε­κρι­μέ­νου προ­σώ­που στη δια­δι­κα­σία εκμά­θη­σης της τουρ­κι­κής γλώσσας προς τους ενδια­φε­ρο­μέ­νους. Πρό­κει­ται για πρόσωπο που έχει απα­σχο­λή­σει με τη δράση του τις ελλη­νι­κές αρχές καθώς εμφα­νί­ζε­ται να έχει ανα­φο­ρές στη γει­το­νική χώρα, δημιουρ­γώ­ντας εύλογα ερω­τή­ματα ανα­φο­ρικά με τον ρόλο του. Το συγκε­κρι­μένο πρόσωπο, κατά το παρελ­θόν, έχοντας κληθεί σε εκδή­λωση επε­ξή­γη­σης τουρ­κι­κών όρων σε υπη­ρε­σιακά στελέχη επι­φορ­τι­σμένα με την Αμυνα και την Ασφά­λεια του νησιού όπου δρα­στη­ριο­ποιεί­ται, είχε προ­κα­λέ­σει την καχυ­πο­ψία των συμ­με­τε­χό­ντων εξαι­τίας της στάσης αλλά και των ερω­τή­σεων που έκανε, με απο­τέ­λε­σμα να δια­κο­πεί η συνερ­γα­σία μαζί του.

Οπως ανα­φέ­ρε­ται επίσης, το εν λόγω πρόσωπο, κατά τη διάρ­κεια δια­δι­κτυα­κών μαθη­μά­των ή σεμι­να­ρίων εκμά­θη­σης της τουρ­κι­κής γλώσσας, όταν μεταξύ αυτών που τα παρα­κο­λου­θού­σαν συμπε­ρι­λαμ­βα­νό­ταν και ένστολο προ­σω­πικό, το καλούσε να έχει ανοι­χτές τις κάμερες των υπο­λο­γι­στών του δηλώ­νο­ντας την υπη­ρε­σία και την ακριβή θέση όπου υπη­ρε­τεί. Οι αρμό­διες υπη­ρε­σίες του Πεντα­γώ­νου, αξιο­λο­γώ­ντας τα παρα­πάνω δεδο­μένα και εν όψει του «πολύ σοβαρού κιν­δύ­νου» να υπάρ­ξουν «ανε­πι­θύ­μη­τες διαρ­ροές», αλλά και «απο­κά­λυψη ευαί­σθη­των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων ένστο­λου προ­σω­πι­κού, όπως και των θέσεων και των εγκα­τα­στά­σεων όπου υπη­ρε­τεί», κινή­θη­καν άμεσα ενη­με­ρώ­νο­ντας τους ενδια­φε­ρο­μέ­νους και τις υπη­ρε­σίες τους για τον κίνδυνο που υπάρχει.

«Προς ανά­σχεση πιθανού κιν­δύ­νου ανε­πι­θύ­μη­των διαρ­ροών, θεω­ρεί­ται επι­βε­βλη­μένη η δέουσα άμεση ενη­μέ­ρωση του συμ­με­τέ­χο­ντος στο σεμι­νά­ριο στρα­τιω­τι­κού και αστυ­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού του νησιού, ώστε να προ­λη­φθεί κάθε πιθα­νό­τητα αλιεύ­σεως στοι­χείων που άπτο­νται ευθέως της εθνικής ασφά­λειας της χώρας είτε σε αναρ­μό­δια πρόσωπα είτε σε χρήστες μη ενδε­δειγ­μέ­νους για εθνι­κούς λόγους», ανα­φέ­ρε­ται χαρα­κτη­ρι­στικά στη σχετική ενη­μέ­ρωση. Να σημειώ­σουμε ότι τα τελευ­ταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημα­ντικά τα περι­στα­τικά τουρ­κι­κής κατα­σκο­πείας σε βάρος της χώρας μας, με την Αγκυρα να επι­στρα­τεύει για τον σκοπό αυτό ακόμη και υπη­κό­ους τρίτων χωρών.

Ενδει­κτικά να επι­ση­μά­νουμε ότι η πλέον πρό­σφατη υπόθεση κατα­σκο­πείας που βρέθηκε στο μικρο­σκό­πιο των ελλη­νι­κών αρχών ήταν τον Δεκέμ­βριο του 2020 και αφο­ρούσε τη δράση δύο Ελλήνων μου­σουλ­μά­νων, ενός μάγειρα στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστε­λό­ριζο και του γραμ­μα­τέα του τουρ­κι­κού προ­ξε­νείου Ρόδου, οι οποίοι είχαν εμφα­νι­στεί να κατα­γρά­φουν τις δρα­στη­ριό­τη­τες αλλά και τις εγκα­τα­στά­σεις των Ενόπλων Δυνά­μεων στην Κω και τη Νίσυρο. Σύμφωνα με επι­τε­λείς του Πεντα­γώ­νου, «η αξία που έχει η ανθρώ­πινη εμπλοκή στη συλλογή των πλη­ρο­φο­ριών θεω­ρεί­ται ανε­κτί­μητη και δεν μπορεί να αντι­κα­τα­στα­θεί από την όποια τεχνο­λο­γία έχει ανα­πτυ­χθεί προς αυτή την κατεύ­θυνση.

Η ανθρώ­πινη παρα­τή­ρηση είναι σε θέση να κατα­γρά­ψει, πέρα από αριθ­μη­τικά, κυρίως τα ποιο­τικά χαρα­κτη­ρι­στικά των δυνά­μεων ασφα­λείας, π.χ. εάν πρό­κει­ται για οπλίτες που απλώς υπη­ρε­τούν τη θητεία τους ή εάν πρό­κει­ται για άνδρες των Ειδικών Δυνά­μεων, δίνο­ντας έτσι μια συνο­λική εικόνα στους απο­δέ­κτες των πλη­ρο­φο­ριών ανα­φο­ρικά με τις πραγ­μα­τι­κές δυνα­τό­τη­τες άμυνας μιας περιο­χής».

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.