Συνεντεύξεις

Χ. Κόκκινος: «Ο δρόμος είναι δύσκολος, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα»

“Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα! Είναι δύσκολος και θέλει αντοχές. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη στις 1/9/2014 να πάμε το Νότιο Αιγαίο στη θέση που του αξίζει. Να φύγουμε από τη μιζέρια, την οπισθοδρόμηση και την ισοπεδωτική ισότητα που κάποιοι είχαν επιβάλει”.
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο νέος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

“Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όσους εκφράζουν την παρακμή και με όσους δε δίνουν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των νησιωτών μας. Έχουμε πρόγραμμα και είναι αυτονόητο ότι οι διεκδικητικές μας κινήσεις θα αφορούν και την υγεία και τις μεταφορές και ας μην έχουμε αρμοδιότητες, σύμφωνα με τον Καλλικράτη”, δηλώνει ο κ. Χαρ. Κόκκινος.

«Η αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, η στήριξη της τουριστικής μας βιομηχανίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του πρωτογενούς τομέα, είναι από τους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητές μας. Είναι βασική προϋπόθεση να πέσει «ζεστό» χρήμα στην αγορά και να μη γίνονται λογιστικά τρικ για να δείχνουμε «απορρόφηση» ευρωπαϊκών κονδυλίων και στην ουσία να μην υπάρχει ανάπτυξη. Θέλω, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετώ, να βοηθήσει πραγματικά τους πολίτες, να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί”, δηλώνει ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
Η συνέντευξη του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, αναλυτικά:

• Πιστεύετε πως ήταν αναμενόμενη η νίκη της παράταξης «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Η νίκη της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» ήρθε μετά από έναν αδιάκοπο και έντιμο αγώνα. Με επιχειρήματα και στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού καταθέσαμε το σχέδιο προγράμματός μας και τις προτάσεις μας για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη των νησιών μας. Με τεκμηριωμένη κριτική αναδείξαμε τα λάθη και τις αδυναμίες της απερχόμενης περιφερειακής αρχής και πείσαμε την κοινωνία για το δίκαιο των θέσεών μας. Απέναντι στην κινδυνολογία, το λαϊκισμό και τη λασπολογία σταθήκαμε όρθιοι και δημιουργώντας κοινωνικές συμμαχίες πετύχαμε το θετικό αποτέλεσμα. Η νίκη μας δεν είναι του Γ. Χατζημάρκου, του Χ. Κόκκινου, του Γ. Λεονταρίτη. Είναι η νίκη όλου του λαού του Νοτίου Αιγαίου, αφού είμαστε αποφασισμένοι να συμπορευτούμε και με συλλογική προσπάθεια και ευθύνη να πετύχουμε τους στόχους μας. Τέλος, οφείλω να επισημάνω τη θετική τους συμβολή στη νίκη των στελεχών του περιφερειακού συνδυασμού που είμαι επικεφαλής και εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ», που έδωσαν τη μάχη μαζί μου και με το Γιώργο Χατζημάρκο και τους ευχαριστώ δημόσια.

• Πόσο εύκολη μπορεί να είναι η θητεία που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου σε μια Περιφέρεια αποδυναμωμένη από αρμοδιότητες και με επιτατική όμως την ανάγκη να αντιμετωπιστούν προβλήματα στους τομείς της υγείας και των μεταφορών;
Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα! Είναι δύσκολος και θέλει αντοχές. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη στις 1/9/2014 να πάμε το Νότιο Αιγαίο στη θέση που του αξίζει. Να φύγουμε από τη μιζέρια, την οπισθοδρόμηση και την ισοπεδωτική ισότητα που κάποιοι είχαν επιβάλει. Το είπαμε και το ξαναλέμε: Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όσους εκφράζουν την παρακμή και με όσους δε δίνουν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των νησιωτών μας. Έχουμε πρόγραμμα και είναι αυτονόητο ότι οι διεκδικητικές μας κινήσεις θα αφορούν και την υγεία και τις μεταφορές και ας μην έχουμε αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Είναι δύσκολο το έργο μας αλλά έχουμε μάθει στα δύσκολα… είναι μια πρόσκληση – πρόκληση στην οποία θα ανταποκριθούμε.

• Πόσο μεγάλη ευθύνη συνιστά η σύνταξη πρότασης για την χρηματοδότηση έργων και δράσεων για το νέο ΕΣΠΑ που είναι η τελευταία ευκαιρία για εισροή πόρων για το Νότιο Αιγαίο;
Μεγάλη η ευθύνη για τη σωστή οργάνωση των έργων και των δράσεων του νέου ΕΣΠΑ που είναι η τελευταία ευκαιρία για ανάπτυξη στο Νότιο Αιγαίο. Έχουμε την εμπειρία, τις γνώσεις και τη διάθεση. Συνομιλήσαμε και θα συνομιλούμε με τις τοπικές κοινωνίες και έχουμε καταγράψει τις ανάγκες της. Είναι βέβαιο ότι θα δώσουμε τη μάχη να φτάσει η ανάπτυξη σε όλα τα νησιά μας και σε όλους τους πολίτες. Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2019 είναι η κρίσιμη ευκαιρία για να φύγουμε με σταθερά βήματα προς το μέλλον. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η προετοιμασία του δεν είναι η κατάλληλη. Καλούμαστε, λοιπόν, να καλύψουμε και αυτό τον κρίσιμο τομέα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

• Σε ποιους τομείς πιστεύετε πως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα ώστε έστω και μέσω του ΕΣΠΑ να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη;
Μέσω ΕΣΠΑ θα δώσουμε βαρύτητα στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης που θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας. Θα βάλουμε σε προτεραιότητα τα αναγκαία έργα υποδομής και ιδιαίτερα αυτά του περιβάλλοντος που έχουν ανάγκη τα νησιά μας. Η αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, η στήριξη της τουριστικής μας βιομηχανίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του πρωτογενούς τομέα είναι από τους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητές μας. Είναι βασική προϋπόθεση να πέσει «ζεστό» χρήμα στην αγορά και να μη γίνονται λογιστικά τρικ για να δείχνουμε «απορρόφηση» ευρωπαϊκών κονδυλίων και στην ουσία να μην υπάρχει ανάπτυξη.

• Ποιες δράσεις θα αναπτυχθούν προκειμένου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις;
Τα νησιά μας πρέπει να είναι ο τόπος που θα εμπνέουν τη σταθερότητα. Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες χωρίς να εκποιήσουμε τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε με την κεντρική εξουσία αλλά πάνω απ’ όλα με τις επιθυμίες και τις αποφάσεις των συμπολιτών μας. Η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων και οι πολλές αλλά αναξιοποίητες μέχρι σήμερα δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου (π.χ. πρωτογενής τομέας) μπορούν να φέρουν τη «διαρκή άνοιξη» στο Νότιο Αιγαίο.

• Εκτός από την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με ποιο άλλο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η ανεργία στο Νότιο Αιγαίο;
Τα προγράμματα κατάρτισης ενισχύουν τη δια βίου εκπαίδευση και εφόσον είναι και επιδοτούμενα ενισχύουν οικονομικά τους ανέργους. Το βασικότερο όμως είναι να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα, να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας και το τουριστικό μας προϊόν ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και μειώσουμε την ανεργία. Θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το βέβαιο είναι ότι από την πλευρά μας θα γίνει το καλύτερο και το αποτελεσματικότερο.

• Ποιους στόχους έχετε θέσει ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης για τα Δωδεκανήσα;
Ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης για τα Δωδεκάνησα θέλω να εμπνεύσω πρώτα απ’ όλα τη συλλογική προσπάθεια και ευθύνη. Στο παρελθόν, την περίοδο που ήμουν Γενικός Γραμματέας της Π.Ν.Α. (2004-2009) πετύχαμε πολλά. Με οδηγό τις επιτυχημένες δράσεις και έχοντας την εμπειρία και τη γνώση αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος και καταγράφοντας και ιεραρχώντας τα προβλήματα θα αγωνιστώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα αδικήσω την υπάρχουσα κατάσταση εάν προτάξω κάποια από τα προβλήματα και βάλω σε δεύτερη μοίρα κάποια άλλα. Θα υπηρετήσω τον τόπο με βάση τις αρμοδιότητες που θα έχω και την αγάπη για να προαχθεί το κοινό συμφέρον. Το σίγουρο είναι ότι θα διεκδικήσουμε για τα νησιά μας αυτά που τους αξίζουν, θα διαθέσουμε ορθολογικά και με διαφάνεια τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους για την ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου, και με αξιοκρατία και χρηστή διοίκηση θα επιδιώξουμε να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από τη βαριά καθημερινότητα και να τους απαλλάξουμε από τα δεσμά της γραφειοκρατίας. Θέλω, η τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετώ να βοηθήσει πραγματικά τους πολίτες, να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί.

• Είναι θετικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών;
Θεωρώ ότι δε θα έχουμε εθνικές εκλογές τουλάχιστον το προσεχές τετράμηνο. Όλα τα κόμματα έμειναν λίγο πολύ ευχαριστημένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα, αλλά όχι με τη διαφορά που ήθελε προκειμένου να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα εθνικών εκλογών και η Ν.Δ. βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπέστη μεγάλη ήττα, έχει «δεξαμενές» που θα την ενισχύσουν στις εθνικές εκλογές και έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το ζητούμενο είναι να πάρουν τα πολιτικά κόμματα το μήνυμα του κόσμου. Δεν αντέχει άλλα μέτρα, απεχθάνεται το λαϊκισμό, θέλει το αποτέλεσμα να είναι συγκεκριμένο και οι θυσίες του να μην πάνε χαμένες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου