- Οι γιοι του 62χρονου Ιταλού που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ρόδο διεκδικούν αποζημίωση 150.000 ευρώ ο καθένας από τον Δήμο και την Περιφέρεια λόγω αμέλειας στην απομάκρυνση ανεπιτήρητων ζώων και έλλειψης συντήρησης του δρόμου.
- Το δυστύχημα συνέβη όταν ένα κοπάδι κατσικιών μπήκε αιφνιδιαστικά στον δρόμο και ένα ζώο χτύπησε τη μοτοσικλέτα του θανόντα, ο οποίος οδηγούσε με ασφαλή ταχύτητα και σε καλές καιρικές συνθήκες.
- Το τραυματισμένο κατσίκι δεν έφερε ενώτιο ή άλλο αναγνωριστικό στοιχείο, γεγονός που ενισχύει τον ισχυρισμό ότι ήταν αδέσποτο και όχι ιδιοκτησίας κάποιου ιδιώτη.
- Η αγωγή κατατέθηκε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου και υποστηρίζεται από τη δικηγορική εταιρεία «Τσέρκης & Συνεργάτες», με τους ενάγοντες να ζητούν συνολικά 300.000 ευρώ με νόμιμους τόκους από την ημέρα του δυστυχήματος.
• Οι γιοι του 62χρονου Ιταλού κατοίκου Καλάθου, ηλικίας 34 και 32 ετών, διεκδικούν από 150.000 ευρώ ο καθένας για ψυχική οδύνη, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος δεν απομάκρυνε τα ανεπιτήρητα ζώα και η Περιφέρεια άφησε το σημείο χωρίς συντήρηση, περίφραξη και σήμανση
Σχεδόν 21 μήνες μετά το θανατηφόρο τροχαίο της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2025 στο χιλιόμετρο 39 της εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου, οι γιοι του 62χρονου Ιταλού που έχασε τη ζωή του στρέφονται δικαστικά κατά των φορέων που, όπως ισχυρίζονται, όφειλαν να είχαν αποτρέψει το δυστύχημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», η αγωγή κατατέθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2026 στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου και στρέφεται από κοινού κατά του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τα 2 αδέλφια, Ιταλοί πολίτες που ζουν στην Ιταλία, ζητούν από 150.000 ευρώ ο καθένας, συνολικά 300.000 ευρώ, με τον νόμιμο τόκο από τις 23 Ιανουαρίου 2025.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγορική εταιρεία «Τσέρκης & Συνεργάτες» της Ρόδου, και συγκεκριμένα οι κ.κ. Μηνάς Τσέρκης και Μαρίνα Κρανίτη.
Το χρονικό της σύγκρουσης
Γύρω στις 15:40 εκείνης της ημέρας, ο 62χρονος κινούνταν με τη μοτοσικλέτα του, ένα SYM Symphony ST των 169 κυβικών, στο ρεύμα προς Λίνδο. Όπως περιγράφεται στην αγωγή, οδηγούσε με περίπου 40 χιλιόμετρα την ώρα, σε σημείο με όριο τα 50. Ο δρόμος εκεί έχει πλάτος 6,90 μέτρα, μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και διπλή συνεχή διαχωριστική γραμμή. Η άσφαλτος ήταν στεγνή και η ορατότητα καλή.
Από παρακείμενο αγρό, ένα μικρό κοπάδι 4 κατσικιών χωρίς επίβλεψη φέρεται να μπήκε αιφνιδιαστικά στον δρόμο και να τον διέσχισε κάθετα, από τα δεξιά προς τα αριστερά. Ένα από τα ζώα χτύπησε τη μοτοσικλέτα από τη δεξιά πλευρά. Το δίκυκλο ανετράπη και ο 62χρονος έπεσε βαριά τραυματισμένος στο οδόστρωμα, αιμορραγώντας από το στόμα και χωρίς να μπορεί να μιλήσει. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η ιατροδικαστική εξέταση απέδωσε τον θάνατο σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, καταγράφοντας κάταγμα κρανίου, εγκεφαλικές αιμορραγίες και θλάσεις, κατάγματα από την τρίτη έως την όγδοη δεξιά πλευρά, καθώς και ρήξεις στον δεξιό πνεύμονα και στο ήπαρ.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι ο πατέρας τους δεν έφερε καμία ευθύνη, ότι το σημείο πρόσκρουσης δείχνει πως επιχείρησε ελιγμό αποφυγής χωρίς αποτέλεσμα και ότι η μοτοσικλέτα βρισκόταν σε καλή κατάσταση.
Χωρίς ενώτιο το ζώο
Το κατσίκι, ένα νεαρό ασπρόμαυρο αρσενικό, τραυματίστηκε σοβαρά, με κάκωση στη γνάθο και σπασμένο το πίσω αριστερό πόδι. Δεν έφερε ενώτιο ή άλλο αναγνωριστικό στοιχείο, ούτε σημάδι ότι είχε χάσει ενώτιο. Στο στοιχείο αυτό στηρίζουν οι ενάγοντες τον ισχυρισμό ότι το ζώο ήταν αδέσποτο και όχι ιδιοκτησίας κάποιου ιδιώτη.
Ρηγματώσεις στην άσφαλτο
Κατά την αυτοψία στο σημείο διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις τύπου αλιγάτορα στη λωρίδα προς Λίνδο, που ξεκινούσαν 9,20 μέτρα πριν από τη θέση της σύγκρουσης και εκτείνονταν σε μήκος 20,4 μέτρων. Σύμφωνα με την τεχνική εκτίμηση που επικαλείται η αγωγή, οι φθορές αυτές μειώνουν την πρόσφυση, ιδίως των δικύκλων, και δυσχεραίνουν τη διατήρηση ασφαλούς πορείας μετά από απότομο ελιγμό, ενώ κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλής σοβαρότητας.
Τι καταλογίζεται στον Δήμο
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι ο Δήμος Ρόδου γνώριζε τον κίνδυνο. Επικαλούνται ένορκη κατάθεση που δόθηκε την επομένη του δυστυχήματος, σύμφωνα με την οποία στο γειτονικό βουνό ζουν αδέσποτα ζώα σε μεγάλους αριθμούς, που κατεβαίνουν συχνά στον δρόμο, χωρίς φράχτη ή προειδοποιητική πινακίδα.
Κατά την αγωγή, πέρα από μια περισυλλογή σχεδόν 12 μήνες νωρίτερα, ο Δήμος δεν έκανε τίποτα από όσα προβλέπει ο ν. 4056/2012 για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα. Δεν ίδρυσε μονάδα φύλαξης, δεν σήμανε τα ζώα, δεν συγκρότησε εξειδικευμένα συνεργεία ούτε την τριμελή επιτροπή με κτηνίατρο ή γεωπόνο. Οι ενάγοντες σημειώνουν ότι ο δρόμος είναι ο μοναδικός που συνδέει την πόλη με τη Λίνδο και ότι χιλιάδες τουρίστες κινούνται σε αυτόν χωρίς να γνωρίζουν τον κίνδυνο.
Οι ευθύνες που αποδίδονται στην Περιφέρεια
Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η αγωγή επικαλείται έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του 2017, από το οποίο προκύπτει ότι η συντήρηση της εθνικής οδού Ρόδου Λίνδου ανήκει στην αρμοδιότητά της. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια όφειλε να ελέγχει και να αποκαθιστά τις φθορές του οδοστρώματος και, από κοινού με τον Δήμο, να τοποθετήσει κιγκλιδώματα και πινακίδες για τη διέλευση ζώων. Αν ο δρόμος είχε συντηρηθεί, αναφέρουν, η μοτοσικλέτα ενδεχομένως να μην είχε ανατραπεί.
Η αγωγή στηρίζεται στα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα για την αντικειμενική ευθύνη του Δημοσίου, η οποία κατά τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν απαιτεί απόδειξη πταίσματος, και στο άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα για την ψυχική οδύνη των οικείων. Λόγω της ιταλικής υπηκοότητας των διαδίκων, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι εφαρμόζεται το ελληνικό δίκαιο, καθώς ο Κανονισμός Ρώμη ΙΙ εξαιρεί την ευθύνη του κράτους για πράξεις άσκησης δημόσιας εξουσίας.
Η ψυχική οδύνη των παιδιών
Οι 2 αδελφοί, που δηλώνουν μοναδικοί κληρονόμοι του πατέρα τους, ο οποίος πέθανε χωρίς διαθήκη, τον περιγράφουν ως υγιή, δραστήριο και κοινωνικό, στήριγμα στην προσωπική και επαγγελματική τους πορεία. Αναφέρουν ότι πέθανε μόνος, μακριά τους, χωρίς να προλάβουν να τον αποχαιρετήσουν, και εκτιμούν ότι θα ζούσε τουλάχιστον 25 ακόμη χρόνια. Αποδίδουν το δυστύχημα σε «βαριά αμελή έως εγκληματικά αδιάφορη συμπεριφορά» των εναγομένων.
































Σχολιασμός άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.
Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.