ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμβόλιο – Δημιουργείται η πρώτη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα

news room 4 λεπτά ανάγνωση
έρευνα ιατρική

Την πρώτη μονάδα παρα­γω­γής εμβο­λίων στην Ελλάδα δημιουρ­γεί το Ελλη­νικό Ινστι­τούτο Παστέρ, μετά από χρη­μα­το­δό­τηση του Ιδρύ­μα­τος Σταύρος Νιάρχος. Την είδηση γνω­στο­ποί­ησε στο Πρα­κτο­ρείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντου­βά­λου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο νέος γενικός διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του δρ Στάθης Γκόνος.

Το ίδρυμα Νιάρχος στην ουσία χρη­μα­το­δο­τεί την ανα­καί­νιση του κτιρίου και τον εξο­πλι­σμό του. Οι επι­στη­μο­νι­κές δράσεις αφορούν την ερευ­νη­τική ομάδα του Παστέρ με το τεχνικό και διοι­κη­τικό προ­σω­πικό υπο­στή­ρι­ξης, εξηγεί ο κ. Γκόνος, για να συμπλη­ρώ­σει στη συνέ­χεια ότι πέρα από την παρα­γωγή εμβο­λίων, πρό­κει­ται να γίνει και εμφιά­λωση προς τρίτους, ούτως ώστε «να έχουμε τη δυνα­τό­τητα επι­τέ­λους στην Ελλάδα να ξεκι­νή­σουμε κλι­νι­κές μελέτες. Να φτιά­ξουμε δηλαδή εμβόλια, τα οποία θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν σε κλι­νι­κές δοκιμές, στις φάσεις 1,2,3, έτσι ώστε μετα­γε­νέ­στερα να έχουμε κάποια και­νο­τόμα φαρ­μα­κευ­τικά σκευά­σματα. Η μονάδα πρό­κει­ται να ολο­κλη­ρω­θεί εντός του 2022 και εκτι­μούμε ότι η τελική αδειο­δό­τηση από τον ΕΟΦ θα γίνει πιθανά τους επό­με­νους 12-18 μήνες. Ελπί­ζουμε στις αρχές του 2023 να είμαστε και τυπικά έτοιμοι να ξεκι­νή­σουμε την παρα­γωγή εμβο­λίων».

Όσον αφορά το ποια εμβόλια θα παρα­σκευά­ζο­νται, ο γενικός διευ­θυ­ντής του Ελλη­νι­κού Ινστι­τού­του Παστέρ διευ­κρι­νί­ζει: «Μπο­ρούμε να παρά­γουμε και να εμφια­λώ­σουμε οτι­δή­ποτε μας ζητηθεί. Σε πρώτη φάση ενδια­φέ­ρουν τα κοινά εμβόλια που είναι πχ το BCG, η φυμα­τίνη, εμβόλια πολιο­μυ­ε­λί­τι­δας, αλλά σίγουρα είμαστε ανοι­χτοί σε οποιασ­δή­ποτε μορφής συνερ­γα­σία και αίτημα, είτε από τον δημόσιο, είτε από τον ιδιω­τικό φορέα». Και το ερώτημα που εύλογα προ­κύ­πτει είναι αν θα γίνεται και παρα­γωγή εμβο­λίων για κορο­ναϊό. «Αυτό θα εξαρ­τη­θεί από τις εται­ρείες που τα παρα­σκευά­ζουν, διότι έχουν συγκε­κρι­μέ­νες πατέ­ντες, και η δια­δι­κα­σία έχει να κάνει με το αν αυτές οι εται­ρείες θέλουν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν μία άλλη μονάδα παρα­γω­γής».

Νέα εργα­στή­ρια ύψιστης βιο­α­σφά­λειας

Ο δρ Γκόνος προ­α­ναγ­γέλ­λει ακόμη τη δημιουρ­γία δύο νέων πρά­σι­νων και­νο­τό­μων κατα­σκευα­στικά κτιρίων, 3.000 τμ συνο­λικά, τα οποία πρό­κει­ται να φτια­χτούν με το ποσό των 26,5 εκατ. ευρώ που ανα­μέ­νε­ται να εντα­χθεί στο Ταμείο Ανά­καμ­ψης. «Θα φτιά­ξουμε εργα­στή­ρια αυξη­μέ­νης βιο­α­σφά­λειας, εξο­πλι­σμένα με ρομπο­τικά συστή­ματα, ούτως ώστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να μπο­ρούμε να απο­μο­νώ­σουμε και να μελε­τή­σουμε επι­κίν­δυνα παθο­γό­νους παρά­γο­ντες, είτε από κλινικά δείγ­ματα, είτε από περι­βαλ­λο­ντικά. Ως εκ τούτου αυτό συνάδει με covid και εμβόλια, καθώς θα υπάρχει η δυνα­τό­τητα να μελε­τη­θούν αυτοί οι παρά­γο­ντες, γιατί πλέον θα έχουμε εργα­στή­ρια που θα πληρούν τις υψη­λό­τε­ρες παγκο­σμίως συν­θή­κες βιο­α­σφά­λειας. Πέρα από τα εργα­στή­ρια θα υπάρ­χουν και άλλες μονάδες, εξο­πλι­σμός, αλλά και κοι­τώ­νες για να φιλο­ξε­νούμε αλλο­δα­πούς επι­στή­μο­νες, αίθουσα σεμι­να­ρίων και μία σειρά από άλλες εγκα­τα­στά­σεις υπο­δο­μής. Το συγκε­κρι­μένο έργο ελπί­ζουμε να έχει ολο­κλη­ρω­θεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Πλατ­φόρμα ταυ­το­ποί­η­σης δρα­στι­κών ουσιών έναντι ασθε­νειών

Το Παστέρ ερευ­νη­τικά εστιά­ζει σε τρεις μεγά­λους άξονες που είναι η μικρο­βιο­λο­γία, η ανο­σο­λο­γία και η νευ­ρο­βιο­λο­γία. Όπως μας ενη­με­ρώ­νει ο κ. Γκόνος πρό­κει­ται ακόμη να φτια­χτεί με χρη­μα­το­δό­τηση από το ΕΛΙΔΕΚ μία πρω­το­πο­ριακή για την Ελλάδα πλατ­φόρμα, η οποία θα συν­δυά­ζει υψηλής ευκρί­νειας μικρο­σκο­πία (σσ: μορ­φο­λο­γική και λει­τουρ­γική μελέτη κυτ­τά­ρων) μαζί με ανάλυση γονι­διώ­μα­τος. «Έμφαση θα δοθεί στα νευ­ρω­νικά δίκτυα, ούτως ώστε η ίδια πλατ­φόρμα να μπορεί να ταυ­το­ποιεί (σσ: επι­λέ­γει τη δρα­στι­κό­τερη από τις υφι­στά­με­νες ουσία) φάρμακα καταρ­χάς για νευ­ρο­λο­γι­κές ασθέ­νειες όπως πχ Πάρ­κιν­σον, αλλά και για αντι­μι­κρο­βια­κές θερα­πείες. Πρό­κει­ται για ένα διεθνές δίκτυο του οποίου το Ελλη­νικό Ινστι­τούτο Παστέρ ηγείται και είμαστε πολύ περή­φα­νοι για αυτό. Και πραγ­μα­τικά είναι μία και­νο­τόμα δράση που ελπί­ζουμε να μας οδη­γή­σει σε αυτό που επι­τέ­λους κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και είναι η εξα­το­μι­κευ­μένη ιατρική».

Ο πρώτος δημό­σιος φορέας που μπήκε στη μάχη του κορο­ναϊού

Το αρχαιό­τερο ερευ­νη­τικό ίδρυμα της Ελλάδας με κλει­σμένα τα 100 χρόνια ζωής, ήταν ουσια­στικά ο πρώτος δημό­σιος φορέας που μπήκε στη μάχη του κορο­ναϊού από την αρχή και για μεγάλο χρονικό διά­στημα ήταν σχεδόν και ο μονα­δι­κός. «Συνε­χί­ζουμε να ανα­λύ­ουμε δείγ­ματα για τον ελλη­νικό πλη­θυ­σμό σε συνερ­γα­σία είτε με δημό­σιους ή ιδιω­τι­κούς φορείς. Αλλά πέρα από την παροχή υπη­ρε­σιών που κάνουμε προς την Ελλη­νική δημόσια υγεία, μας ενδια­φέ­ρει και η έρευνα για τον κορο­ναϊό, γιατί είναι πάρα πολύ σημα­ντικό να κατα­λά­βουμε πώς λει­τουρ­γεί ο ιός και τι μπο­ρούμε να κάνουμε. Μελε­τάμε την παθο­γέ­νεση και βιο­σύν­θεση του ιού, αφότου μολύνει κάποιον άνθρωπο. Προ­φα­νώς μας ενδια­φέ­ρει να βρούμε μεταλ­λά­ξεις στον ελλη­νικό πλη­θυ­σμό, και ανα­λύ­ουμε αυτά τα δεδο­μένα, τόσο με βιο­δεί­κτες στους ανθρώ­πους όσο και με βιο­πλη­ρο­φο­ρικά εργα­λεία. Επίσης μας ενδια­φέ­ρει και η αντα­πό­κριση αντι­σω­μά­των μετά τον εμβο­λια­σμό, για να δούμε ένας εμβο­λια­σμέ­νος κατά πόσον ανα­ο­σο­α­ντα­πο­κρί­νε­ται ή όχι».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.