Ρεπορτάζ

Αγωγή της ΔΕΗ Α.Ε. κατά γνωστής εταιρείας της Ρόδου για ρευματοκλοπή

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία προσέφυγε η «ΔΕΗ Α.Ε.» κατά μιας ανώνυμης βιοτεχνικής, εμπορικής, ξενοδοχειακής, ναυτιλιακής και γεωργικής εταιρείας της Ρόδου.
Οπως εκθέτει η «ΔΕΗ Α.Ε.» δυνάμει της από 25 Ιανουαρίου 2012 συμβάσεως προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία καταρτίσθηκε στη Ρόδο, την παραπάνω ημερομηνία, μεταξύ της ίδιας, ως προμηθεύτριας και της εναγόμενης εταιρίας, ως καταναλωτή, συμφωνήθηκε να της παρέχει εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα πενήντα περιόδων τριφασικό, τάσεως 230/400 βολτ, ισχύος περίπου 135 ΚVA, για τις ανάγκες του ακινήτου που λειτουργεί.
Για την εξυπηρέτηση του συμβολαίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, λειτούργησε στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο της εναγόμενης εταιρίας παροχή.
Το έτος 2015, η «ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε», πραγματοποίησε έλεγχο στο μετρητή της εναγόμενης εταιρίας με σκοπό τη βεβαίωση της ομαλής και ορθής λειτουργίας του.
Ειδικότερα, στις 17 Ιουνίου 2015 ημέρα Τετάρτη, τεχνίτες της ΔΕΔΔΗΕ, εκτελώντας εντεταλμένη εργασία ελέγχου παροχών καταναλωτών, των οποίων οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος είχαν πολύ μικρές καταναλώσεις, διαπίστωσαν, παρουσία της λογίστριας της εταιρίας, πως η παροχή, είχε παραβιασθεί και είχε γίνει έντεχνη παρέμβαση στο εσωτερικό της.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι είχαν τοποθετηθεί στο κιβώτιο δοκιμών και ειδικότερα στα λαμάκια των εντάσεων της β’ και γ΄ φάσης κόλλες – βερνίκι- μονωτικό υλικό, με συνέπεια να μη καταγράφονται τα 2/3 της καταναλώσεως ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία καταναλώνεται για τις ανάγκες της επιχείρησης.
Έγινε αντικατάσταση του κιβωτίου δοκιμών και αυτό σφραγίσθηκε, ενώ τοποθετήθηκε νέα σφραγίδα δοκιμών, παρουσία της λογίστριας της εταιρίας.
Ταυτόχρονα, με την υπ΄ αριθμό πρωτοκόλλου 51914/7-10-2015 επιστολή της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., η οποία κοινοποιήθηκε στην άνω εταιρία, της γνωστοποιήθηκε το παραπάνω περιστατικό, καθώς και η διάρκεια και το μέγεθος της διαφυγούσας ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της παρεμβάσεως και της ρευματοκλοπής για το χρονικό διάστημα από 16-7-2008 έως και 1-6-2015, ανερχομένης σε 238.560 ΩΧΒ και αέργου 146.880 ΩΧΒ, καθώς και ο καταλογισμός της απολογιστικής χρεώσεως για τηις εργασίες, για την αντιμετώπιση της παραπάνω παραβάσεως.
Στη συνέχεια, με επιστολή της γνωστοποιήθηκε και πάλι η ποσότητα και η αξία της μη καταγραφείσας – κλαπείσας καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας, για το χρονικό διάστημα, από 16 Ιουλίου 2008 έως και 1 Ιουνίου 2015, κατά το οποίο σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία καταναλώσεως της ανωτέρω παροχής, ανήλθε σε 238.560 ΩΧΒ και αέργου 146.880 ΩΧΒ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσό 45.857,88, € πλέον ΦΠΑ.

Μετά από τα παραπάνω, έγινε ενσωμάτωση του ποσού αυτού στον από 24-11-2015 έκτακτο λογαριασμό καταναλώσεως, στον οποίο και συμπεριλήφθηκε το προηγούμενο οφειλόμενο υπόλοιπο, με αποτέλεσμα η οφειλή να ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 62.632 €.
Η ΔΕΗ Α.Ε. επισημαίνει ότι τόσο το χρονικό διάστημα, όσο η εξαχθείσα ποσότητα και αντίστοιχα η αξία της διαφυγούσας – κλαπείσας ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχει εξαχθεί αυθαίρετα και παράνομα, αλλά έχει προκύψει από αναλυτική αντιπαράθεση και σύγκριση της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας, στο παρελθόν με την αντίστοιχη του κρίσιμου χρονικού διαστήματος, στο οποίο έχει εντοπισθεί μία αιφνιδιαστική και βίαιη πτώση της καταναλώσεως, η οποία αποδίδεται χωρίς αμφιβολία στην παρέμβαση στο μετρητή της καταναλώσεως, με αποτέλεσμα την μειωμένη πλέον αποστολή δεδομένων και καταγραφή σε αυτόν, όπως αποδεικνύεται και από τις μετρήσεις της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Περαιτέρω δε απόδειξη για την ως άνω πράξη, αποτελεί και η σύγκριση των νέων ενδείξεων που καταγράφηκαν, με αυτές οι οποίες καταγράφονταν κατά τον κρίσιμο χρόνο της καταγραφής των μειωμένων ενδείξεων.
Τονίζει δε ότι η εταιρεία οφείλει ακόμη 55.433,83 €.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Κατερίνα Κυπριώτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου