Ρεπορτάζ

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Η κρίση του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την πολυετή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, έχει φέρει πολλά νοικοκυριά σε δυσμενή θέση με αποτέλεσμα οι προνοιακές δομές να δέχονται όλο και περισσότερα αιτήματα βοήθειας και συμπαράστασης.
Έχοντας εντοπίσει τις ανάγκες αυτές, η δημοτική αρχή αύξησε την επιχορήγηση προς τον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας κατά 250.000 για το έτος 2022. Το συνολικό ποσό που διατίθεται στον ΔΟΠ ανέρχεται στα 2,5 εκατ. περίπου. Στόχος είναι να διευρυνθεί το έργο του Οργανισμού και να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι/ωφελούμενοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή του συσσιτίου διαθέτει καθημερινώς 400 μερίδες φαγητού (κατά κύριο λόγο σε ηλικιωμένα και μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα), που σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται να αυξηθούν (τουλάχιστον κατά 40 σε πρώτη φάση) έπειτα από αιτήματα συμπολιτών μας που έχει επιβεβαιωθεί ότι δικαιούνται τη συγκεκριμένη παροχή.
«Πάντα δεχόμαστε νέα αιτήματα από συμπολίτες μας για τη λήψη των οικονομικών βοηθημάτων ή για την ένταξή τους στη δομή του συσσιτίου. Διαπιστώνουμε έπειτα από κοινωνική έρευνα ότι όντως οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας. Στόχος μας είναι να καλύψουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις ανάγκες της κοινωνίας και να διευρύνουμε τις δράσεις μας σε τομείς όπου διαπιστώνουμε πως πρέπει να συνδράμουμε», δήλωσε στη «δ», ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, κ. Γιώργος Τριάντος.
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μερίδα της τοπικής κοινωνίας, επιβεβαιώνει και η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κυρία Δέσποινα Δελαπόρτα, η οποία δήλωσε στη «δ» ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα νοικοκυριά. Η κυρία Δελαπόρτα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην κοινωνική προσφορά, διαπιστώνει ωστόσο ότι πέρα από τις ανάγκες στήριξης της κοινωνίας, έχει αυξηθεί στη Ρόδο η αλληλεγγύη. Όσο όμως και αν συνδράμουν οι εθελοντές, πάντα υπάρχουν ανάγκες.
«Πάντοτε, ακόμη και τις εποχές της ευημερίας, αρκετοί συμπολίτες μας κατέφευγαν σε φιλανθρωπικές και κοινωνικές δομές ή σε συλλόγους για την κάλυψη βασικών τους αναγκών. Αυτές οι ανάγκες, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, όπως αντιλαμβάνεστε. Ο κορωνοϊός δυσκόλεψε περισσότερο τα πράγματα. Το παρήγορο μέσα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη είναι ότι έχουν αυξηθεί οι σύλλογοι που προσφέρουν κοινωνικό έργο. Έχει ευαισθητοποιηθεί πολύ η ροδιακή κοινωνία, κάτι που δεν ίσχυε πριν από κάποια χρόνια. Η βοήθεια που προσφέρουν όλοι οι εθελοντικοί σύλλογοι είναι μεγάλη, παρόλα αυτά δεν επαρκεί ώστε όλοι οι συνάνθρωποί μας να έχουν όλα όσα χρειάζονται», δήλωσε η κυρία Δέσποινα Δελαπόρτα, η οποία συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι ή μισθωτοί που αδυνατούν με τα πενιχρά τους εισοδήματα να ανταποκριθούν ακόμη και στις βασικές, στοιχειώδεις ανάγκες και ζητούν στήριξη. Πέρα όμως από τη βοήθεια όσον αφορά στην παροχή τροφίμων, έχουν ανάγκη την ανθρώπινη επαφή, μία καλή, παρηγορητική κουβέντα.
«Καταφεύγουν σε εμάς πολλοί συνταξιούχοι που ζουν με πενιχρές συντάξεις, οι οποίες δεν φτάνουν για τα στοιχειώδη, άνθρωποι του μεροκάματου, άνεργοι, για να πάρουν λίγα τρόφιμα. Εκείνο όμως που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι πέρα από τα τρόφιμα, έχουν ανάγκη την ανθρώπινη επαφή, την κουβέντα, έναν καλό λόγο. Υπάρχει ανέχεια, υπάρχει όμως και μοναξιά στην κοινωνία μας», είπε η κα Δελαπόρτα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου