ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχία για τη Μετάλλαξη Όμικρον: Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα – Νέα μέτρα στη Βρετανία

news room 3 λεπτά ανάγνωση
αεροδρομιο

Η χρήση μάσκας θα γίνει ξανά υπο­χρε­ω­τική στα κατα­στή­ματα και τα μέσα μαζικής μετα­φο­ράς στην Αγγλία από την επόμενη εβδο­μάδα, στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της μετάλ­λα­ξης Όμικρον, δήλωσε ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπόρις Τζόνσον.

Επι­πλέον, θα διε­ξά­γο­νται τεστ PCR σε όλους όσους μπαί­νουν στο Ηνωμένο Βασί­λειο και όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον θα πρέπει να τίθε­νται σε αυτο­α­πο­μό­νωση, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβο­λια­σμέ­νοι.

Ωστόσο, ο Τζόνσον δήλωσε ότι τα φετινά Χρι­στού­γεννα, θα είναι «πολύ καλύ­τερα», απ’ ό,τι εκείνα του 2020.

Τα μέτρα είναι «προ­σω­ρινά και προ­λη­πτικά», πρό­σθεσε.

Ο Τζόνσον ανα­κοί­νωσε τους νέους περιο­ρι­σμούς κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στη Downing Street, αφότου επι­βε­βαιώ­θηκε ότι δύο κρού­σματα της Όμικρον εντο­πί­στη­καν στο Έσεξ και το Νότιγ­χαμ. Αξιω­μα­τού­χοι ανέ­φε­ραν ότι τα κρού­σματα σχε­τί­ζο­νταν με ταξίδια στη νότια Αφρική.

Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα

Σημειώ­νε­ται, παράλ­ληλα, ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανα­κοί­νωσε χθες Σάββατο πως η κυβέρ­νησή του θα απα­γο­ρεύ­σει για 14 ημέρες την είσοδο στην επι­κρά­τεια σε όλους τους αλλο­δα­πούς ανε­ξαι­ρέ­τως, για να απο­τρα­πεί η εξά­πλωση της Όμικρον στη χώρα.

Ακόμη, ο κ. Μπένετ διε­μή­νυσε ότι θα επα­νε­νερ­γο­ποι­η­θεί η αξιο­ποί­ηση τεχνο­λο­γίας παρα­κο­λού­θη­σης της κίνησης των προ­σώ­πων μέσω των κινητών τηλε­φώ­νων τους –συνήθης πρα­κτική για αντι­τρο­μο­κρα­τι­κούς σκοπούς της Σιν Μπετ– για τον ίδιο λόγο.

Το Ισραήλ έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαι­τίας της Όμικρον, η οποία ταυ­το­ποι­ή­θηκε στη Νότια Αφρική και χαρα­κτη­ρί­στηκε «ανη­συ­χη­τική παραλ­λαγή» από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγείας αυτή την εβδο­μάδα.

Το μέτρο μένει να εγκρι­θεί από την Κνέσετ, την ισραη­λινή Βουλή.

Ως αυτό το στάδιο, οι ισραη­λι­νές υγειο­νο­μι­κές αρχές έχουν επι­βε­βαιώ­σει ένα κρούσμα της Όμικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρού­σματα. Δεν έχουν ξεκα­θα­ρί­σει εάν το πρόσωπο που επι­βε­βαιώ­θηκε πως έχει μολυν­θεί είναι εμβο­λια­σμένο ή όχι. Διευ­κρί­νι­σαν πάντως πως τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρα­κτη­ρί­ζουν ύποπτα κρού­σματα είναι πλήρως εμβο­λια­σμένα.

Ισραη­λι­νοί αξιω­μα­τού­χοι ελπί­ζουν ότι μέσα στις επό­με­νες 14 ημέρες θα είναι δια­θέ­σιμα περισ­σό­τερα στοι­χεία για το πόσο απο­τε­λε­σμα­τικά είναι έναντι της παραλ­λα­γής Όμικρον τα υπάρ­χο­ντα εμβόλια κατά της COVID-19.

«Η υπόθεση εργα­σίας μας είναι πως η παραλ­λαγή είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις χώρες», τόνισε η υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Αγελέτ Σακέντ στο τηλε­ο­πτικό δίκτυο N12. Εκτί­μησε πως «το εμβόλιο είναι απο­τε­λε­σμα­τικό, αλλά ακόμη δεν γνω­ρί­ζουμε σε ποιο βαθμό», απέ­να­ντι στο νέο παραλ­λαγ­μένο στέ­λε­χος.

Οι ισραη­λι­νοί πολίτες που θα επι­στρέ­φουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβο­λια­σμέ­νοι, θα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να τίθε­νται σε καρα­ντίνα, διευ­κρί­νισε ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπένετ.

Πρώτα επι­βε­βαιω­μένα κρού­σματα σε Γερ­μα­νία, Ιταλία, Τσεχία

Δύο κρού­σματα της μετάλ­λα­ξης «Όμικρον» του κορω­νοϊού εντο­πί­στη­καν στη Βαυαρία, στη νότια Γερ­μα­νία, ανα­κοί­νω­σαν οι τοπικές αρχές το από­γευμα του Σαβ­βά­του. Τα δύο κρού­σματα έφτασαν στο αερο­δρό­μιο του Μονάχου στις 24 Νοεμ­βρίου και τώρα βρί­σκο­νται σε απο­μό­νωση, σύμφωνα με το Reuters.

Από τους επι­βά­τες που έφτασαν την Παρα­σκευή από το Κέιπ Τάουν, 50 έχουν μπει σε καρα­ντίνα στη Βαυαρία. Δύο άνθρω­ποι βρέ­θη­καν θετικοί στον νέο κορω­νοϊό και εξε­τά­ζε­ται αν φέρουν την παραλ­λαγή Όμικρον.

Παράλ­ληλα, κρούσμα της μετάλ­λα­ξης «Όμικρον» επι­βε­βαιώ­θηκε και στην Ιταλία. Πρό­κει­ται για ασθενή που ταξί­δεψε από τη Μοζαμ­βίκη στη Νάπολη της Ιταλίας μέσω Μιλάνου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοι­χεία, η κατά­σταση της υγείας του ίδιου και της οικο­γέ­νειάς του είναι καλή.

Το βράδυ του Σαβ­βά­του, και η Τσεχία επι­βε­βαί­ωσε το πρώτο κρούσμα της «Όμικρον». Την Παρα­σκευή, κρούσμα της νέας μετάλ­λα­ξης ανι­χνεύ­θηκε και στο Βέλγιο.

Πηγή: BBC, Reuters, Sputnik, Xinhua, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.