ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας κινητοποιείται και για την Ελλάδα 

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Ευρωπαϊκός μηχανισμός

Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή ανα­κοί­νωσε επι­σή­μως σήμερα Τετάρτη ότι έχει κινη­το­ποι­η­θεί ο μηχα­νι­σμός πολι­τι­κής προ­στα­σίας της ΕΕ για να βοη­θή­σει την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακε­δο­νία να κατα­πο­λε­μή­σουν τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές.

Ενόσω οι δασικές πυρ­κα­γιές συνε­χί­ζουν να πλήτ­τουν διά­φο­ρες περιο­χές της Μεσο­γείου και των Δυτικών Βαλ­κα­νίων, η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή κινη­το­ποιεί γρήγορα υπο­στή­ριξη για να βοη­θή­σει τις χώρες να περιο­ρί­σουν την εξά­πλωση των πυρ­κα­γιών και να προ­στα­τεύ­σουν ζωές και μέσα δια­βί­ω­σης. Δύο πυρο­σβε­στικά αερο­πλάνα Canadair από τη Γαλλία απο­στέλ­λο­νται στις πλη­γεί­σες περιο­χές της Ιταλίας για να ξεκι­νή­σουν σήμερα τις επι­χει­ρή­σεις πυρό­σβε­σης. Δύο πυρο­σβε­στικά αερο­σκάφη από την Κύπρο υπο­στη­ρί­ζουν την Ελλάδα, καθώς και μια ομάδα πυρό­σβε­σης για την υπο­στή­ριξη επι­χει­ρή­σεων στο έδαφος. Δύο ελι­κό­πτερα για την υπο­στή­ριξη επι­χει­ρή­σεων στην Αλβανία θα απο­στα­λούν εξίσου από την Τσεχία και την Ολλαν­δία. Επι­πλέον, η Σλο­βε­νία στέλνει μια ομάδα 45 πυρο­σβε­στών στη Βόρεια Μακε­δο­νία. Όλη η βοήθεια κινη­το­ποιεί­ται μέσω του μηχα­νι­σμού πολι­τι­κής προ­στα­σίας της ΕΕ, με συγ­χρη­μα­το­δό­τηση από την Επι­τροπή του­λά­χι­στον του 75% του κόστους μετα­φο­ράς.

Ο Επί­τρο­πος για τη Δια­χεί­ριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρ­τσιτς, δήλωσε: “Εργα­ζό­μα­στε όλο το εικο­σι­τε­τρά­ωρο για να στεί­λουμε βοήθεια καθώς μαί­νο­νται οι πυρ­κα­γιές σε όλη την Ευρώπη. Ευχα­ρι­στώ την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Σλο­βε­νία και την Ολλαν­δία για την ταχεία ανά­πτυξη πυρο­σβε­στι­κών αερο­πλά­νων, ελι­κο­πτέ­ρων και μιας ομάδας πυρο­σβε­στών για υπο­στή­ριξη χωρών που πλήτ­το­νται πολύ από δασικές πυρ­κα­γιές. Αυτή τη στιγμή που αρκετές μεσο­γεια­κές χώρες αντι­με­τω­πί­ζουν πυρ­κα­γιές, η Πολι­τική Προ­στα­σία της ΕΕ δια­σφα­λί­ζει ότι τα εργα­λεία πυρό­σβε­σης που χρη­σι­μο­ποιού­νται είναι στη μέγιστη χωρη­τι­κό­τητα. Αυτό είναι ένα εξαι­ρε­τικό παρά­δειγμα αλλη­λεγ­γύης της ΕΕ σε περιό­δους ανάγκης. ”

Αυτή η υπο­στή­ριξη έρχεται πέρα από τις συντο­νι­σμέ­νες από την ΕΕ επι­χει­ρή­σεις πυρό­σβε­σης που βρί­σκο­νται σε εξέλιξη στην Τουρκία, καθώς και στη Σαρ­δη­νία της Ιταλίας στα τέλη Ιουλίου. Δορυ­φο­ρι­κοί χάρτες από τον κοι­νο­τικό δορυ­φόρο Copernicus Emergency Management παρέ­χουν περαι­τέρω υπο­στή­ριξη στις υπη­ρε­σίες έκτα­κτης ανάγκης για τον συντο­νι­σμό των επι­χει­ρή­σεων.

Το Κέντρο Συντο­νι­σμού Αντι­με­τώ­πι­σης Έκτα­κτης Ανάγκης της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης 24/7 βρί­σκε­ται σε συνεχή επαφή με τις αρχές πολι­τι­κής προ­στα­σίας των χωρών που επλή­γη­σαν από τις πυρ­κα­γιές για να παρα­κο­λου­θή­σουν στενά την κατά­σταση και να διο­χε­τεύ­σουν τη βοήθεια της ΕΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.