ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Μπάιντεν

Σε ένα ιστο­ρικό βήμα για τις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάι­ντεν ανα­γνώ­ρισε και επίσημα τη Γενο­κτο­νία των Αρμε­νίων.

Σε σχετική ανα­κοί­νωση από τον Λευκό Οίκο για την Ημέρα Μνήμης της Γενο­κτο­νίας των Αρμε­νίων, ανα­φέ­ρε­ται:

Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, θυμό­μα­στε τις ζωές όλων όσων πέθαναν στη Γενο­κτο­νία των Αρμε­νίων κατά την Οθω­μα­νική περίοδο και υπο­σχό­μα­στε να απο­τρέ­ψουμε μια τέτοια θηριω­δία. Ξεκί­νησε στις 24 Απρι­λίου 1915 με τις συλ­λή­ψεις Αρμέ­νιων δια­νο­ού­με­νων και ηγετών στην Κων­στα­ντι­νού­πολη από τις οθω­μα­νι­κές αρχές, 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο Αρμέ­νιοι εξο­ρί­στη­καν, εκτε­λέ­στη­καν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε στρα­τό­πεδα συγκέ­ντρω­σης. Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern έτσι ώστε τα φρικτά γεγο­νότα να μη χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμό­μα­στε έτσι ώστε να παρα­μεί­νουμε ξάγρυ­πνοι ενάντια στη δια­βρω­τική δύναμη του μίσους σε κάθε μορφή του.

Από αυτούς που επι­βί­ω­σαν, οι περισ­σό­τε­ροι ανα­γκά­στη­καν να βρουν νέα σπίτια και να δημιουρ­γή­σουν νέες ζωές σε όλον τον κόσμο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των ΗΠΑ. Με δύναμη και αλύ­γι­στο πνεύμα, οι Αρμέ­νιοι επι­βί­ω­σαν και ξανά­χτι­σαν την κοι­νό­τητά τους. Μέσα στις δεκα­ε­τίες οι Αρμέ­νιοι μετα­νά­στες εμπλού­τι­σαν τις ΗΠΑ με αμέ­τρη­τους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τους προ­γό­νους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέ­πουμε τον πόνο τους. Επι­βε­βαιώ­νουμε την ιστορία τους. Και το κάνουμε αυτό όχι για να κατη­γο­ρή­σουμε αλλά για να δια­βε­βαιώ­σουμε ότι δεν θα επα­να­λη­φθεί κάτι τέτοιο».

Σήμερα, καθώς θρη­νούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέ­ψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον – σε έναν κόσμο που θέλουμε να χτί­σουμε για τα παιδιά μας. Έναν κόσμο που δεν είναι κηλι­δω­μέ­νος από τα καθη­με­ρινά κακά της θρη­σκο­λη­ψίας και της μισαλ­λο­δο­ξίας, όπου υπάρχει σεβα­σμός για τα ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα και όπου όλοι οι άνθρω­ποι μπορούν να συνε­χί­σουν τις ζωές τους με ευπρέ­πεια και ασφά­λεια. Ας ανα­νε­ώ­σουμε την κοινή απο­φα­σι­στι­κό­τητά μας να απο­τρέ­ψουμε μελ­λο­ντι­κές φρι­κα­λε­ό­τη­τες από το να συμβούν οπου­δή­ποτε στον κόσμο. Και ας επι­διώ­ξουμε την ανάρ­ρωση και τη συμ­φι­λί­ωση όλων των λαών του κόσμου.

Οι Αμε­ρι­κά­νοι τιμούν όλους εκεί­νους τους Αρμέ­νιους που πέθαναν κατά τη γενο­κτο­νία που ξεκί­νησε σαν σήμερα πριν 106 χρόνια.

«Χαστούκι» στην Τουρκία

O Μπάι­ντεν έγινε ο πρώτος εν ενερ­γεία πρό­ε­δρος των ΗΠΑ που ανα­γνώ­ρισε επίσημα τη Γενο­κτο­νία των Αρμε­νίων. Θυμί­ζουμε πως από το 2019 το Κογκρέσο είχε ψηφίσει υπέρ της ανα­γνώ­ρι­σης της γενο­κτο­νίας, πλην όμως ο πρό­ε­δρος Τραμπ είχε αρνηθεί να προ­χω­ρή­σει σε επίσημη δήλωση για να μην δια­τα­ρά­ξει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο πρό­ε­δρος εκπλή­ρωσε έτσι την προ­ε­κλο­γική του δέσμευση, ενώ είχε ενη­με­ρώ­σει σχετικά με χθεσινό του τηλε­φώ­νημα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν.

Ο πρό­ε­δρος Μπάι­ντεν απο­φά­σισε να δώσει τη… χαρι­στική βολή στον Ερντο­γάν, καθώς μετά τις κυρώ­σεις για τους S-400, την εκδίωξη της Τουρ­κίας από το πρό­γραμμα για τα F-35 και την από­σταση που δια­τη­ρεί από τον Τούρκο πρόεδρο, ανα­γνώ­ρισε τη γενο­κτο­νία των Αρμε­νίων επίσημα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.