ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γλυπτά Παρθενώνα : «Παράνομη η αφαίρεσή τους – Κρίμα να κάνει τέτοιες δηλώσεις ο Τζόνσον» λέει ο Παντερμαλής

news room 3 λεπτά ανάγνωση
γλυπτά

Τη δυσα­ρέ­σκειά του για τις δηλώ­σεις που έκανε απο­κλει­στικά στα ΝΕΑ ο βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπόρις Τζόνσον, απο­κλεί­ο­ντας κάθε πιθα­νό­τητα να επι­στρα­φούν τα Γλυπτά του Παρ­θε­νώνα , εξέ­φρασε ο πρό­ε­δρος του Μου­σείου Ακρό­πο­λης, καθη­γη­τής Δημή­τρης Παντερ­μα­λής.

«Είναι κρίμα που ο Τζόνσον, ο οποίος έχει ελλη­νική παιδεία να προ­βαί­νει σε τέτοιου είδους δηλώ­σεις. Βεβαίως ως Πρω­θυ­πουρ­γός μπορεί να πει ότι θέλει αλλά δεν μπορεί να υπο­στη­ρί­ξει αυτή τη δια­τύ­πωση δεν τα δίνω πίσω διότι τα απο­κτή­σαμε νόμιμα. Δεν μπορεί να τα στη­ρί­ξει σε πραγ­μα­τικά δεδο­μένα», λέει ο κ. Παντερ­μα­λής μιλώ­ντας στο Πρώτο Θέμα.

«Όλη αυτή η υπόθεση των Γλυπτών του Παρ­θε­νώνα στη­ρί­ζε­ται στο λεγό­μενο φιρμάνι (σ.σ. με το οποίο τα πήρε ο λόρδος Έλγιν). Αλλά αυτό που υπάρχει δεν είναι φιρμάνι. Αυτό που δια­σώ­θηκε είναι ένα κείμενο το οποίο απευ­θύ­νει ο Διοι­κη­τής της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης στον Διοι­κητή της Αθήνας», λέει ο κ. Παντερ­μα­λής σχο­λιά­ζο­ντας την απο­στροφή του λόγου του Μπόρις Τζόνσον ότι «ο Έλγιν τα απέ­κτησε με νόμιμο τρόπο».

«Το κείμενο αυτό δεν εξου­σιο­δο­τεί κανέναν να ξηλώσει και να δια­λύ­σει τον Παρ­θε­νώνα, ανα­φέ­ρει αυτά που ήταν πεσμένα στο έδαφος. Πουθενά δεν λέει ότι για να αφαι­ρέ­σουν τα αρχαία μπορούν να κατα­στρέ­ψουν το μνημείο. Ο Έλγιν και οι εκπρό­σω­ποί του για να απο­γυ­μνώ­σουν το μνημείο, χρειά­στηκε να δια­λύ­σουν τα μάρμαρα τα οποία ήταν πάνω από τα γλυπτά. Η απο­ξή­λωση του Παρ­θε­νώνα έγινε με τον πιο βάρβαρο τρόπο».

«Το φιρμάνι είναι το ύψιστο σε ισχύ έγγραφο – τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Εμείς, συνερ­γα­στή­καμε με Τούρ­κους ειδι­κούς οι οποίοι ερευ­νούν τα αρχεία της Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρίας και έχουν υπ’ όψιν τους όλα τα φιρ­μά­νια που έχουν εκδοθεί. Τέτοιο φιρμάνι δεν έχει βρεθεί», επα­να­λαμ­βά­νιε ο πρό­ε­δρος του Μου­σείου της Ακρό­πο­λης. 

«Θα συνε­χί­σουμε τον αγώνα»

«Βεβαίως έχουμε όπλα να συνε­χί­σουμε τον αγώνα, έχουμε την παγκό­σμια κοι­νό­τητα. Αυτοί που το έχουν δει απορούν πως ένα γλυπτό είναι τεμα­χι­σμένο και βρί­σκε­ται ανάμεσα στην Ακρό­πολη και το Βρε­τα­νικό Μουσείο», προ­σθέ­τει ο κ. Παντερ­μα­λής.

Υπνε­θυ­μί­ζε­ται ότι η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού Λίνα Μενδώνη απά­ντησε στις δηλώ­σεις του Μπόρις Τζόνσον λέγο­ντας ότι «η Ελλάδα δεν απο­δέ­χε­ται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριό­τητα των Γλυπτών του Παρ­θε­νώνα στο Βρε­τα­νικό Μουσείο». 

Η επίμαχη δήλωση του Μπ. Τζόνσον στα «ΝΕΑ»

Στην απο­κλει­στική συνέ­ντευξη που παρα­χώ­ρησε στα «ΝΕΑ» και στον Γιάννη Ανδρι­τσό­πουλο, ο Μπόρις Τζόνσον δεν άφησε κανένα περι­θώ­ριο για τον επα­να­πα­τρι­σμό των Μαρ­μά­ρων, τον οποίο του έχει ζητήσει προ­σω­πικά ο έλληνας Πρω­θυ­πουρ­γός.

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζόνσον τοπο­θε­τεί­ται δημο­σίως στο ζήτημα αυτό από την ημέρα που βρέθηκε στον πρω­θυ­πουρ­γικό θώκο. Η τελευ­ταία φορά ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν, ως δήμαρ­χος Λον­δί­νου, ενε­πλάκη σε φρα­στικό επει­σό­διο με τον Τζορτζ Κλούνι, επειδή ο αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός ζήτησε την επα­νέ­νωση των Γλυπτών που εκτί­θε­νται από το 1817 στο Βρε­τα­νικό Μουσείο.

Πολλοί στη χώρα σας πιστεύ­ουν ότι η Βρε­τα­νία πρέπει να επι­στρέ­ψει τα Γλυπτά του Παρ­θε­νώνα στην Ελλάδα, προ­κει­μέ­νου να τοπο­θε­τη­θούν στον γενέ­θλιο τόπο τους. Ο έλληνας Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης σάς έχει απευ­θύ­νει, μέσω συνέ­ντευ­ξης στην εφη­με­ρίδα «The Observer», προ­σω­πική έκκληση να επι­τρέ­ψετε την επα­νέ­νωσή τους. Υπάρχει πιθα­νό­τητα να επι­στρα­φούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα;

Αντι­λαμ­βά­νο­μαι τα έντονα συναι­σθή­ματα του ελλη­νι­κού λαού – και του Πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τάκη – για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρε­τα­νική κυβέρ­νηση έχει μια σταθερή και μακρο­χρό­νια θέση για τα Γλυπτά: απο­κτή­θη­καν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιο­κτή­της τους είναι οι επί­τρο­ποι του Βρε­τα­νι­κού Μου­σείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περι­ήλ­θαν στην κατοχή τους.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.