ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανεστάλη η εκτέλεση καταλογιστικών πράξεων ύψους 13,7 εκατ. ευρώ σε Ροδίτικη εταιρεία!!

Δαμιανός Αθανασίου 4 λεπτά ανάγνωση
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Με απόφαση του Μονο­με­λούς Διοι­κη­τι­κού Πρω­το­δι­κείου Ρόδου, που εκδό­θηκε χθες, έγινε δεκτό το αίτημα χορή­γη­σης προ­σω­ρι­νής δια­τα­γής για την ανα­στολή εκτέ­λε­σης κατα­λο­γι­στι­κής πράξεως ύψους 13,7 εκατ. ευρώ σε επι­χει­ρη­μα­τία της Ρόδου από το Τελω­νείο της Ρόδου!!

Ενώπιον του Μονο­με­λούς Διοι­κη­τι­κού Πρω­το­δι­κείου Ρόδου προ­σέ­φυγε συγκε­κρι­μένα γνωστή ανώνυμη εται­ρεία της Ρόδου και εκπρό­σω­πος αυτής κατά του Ελλη­νι­κού Δημο­σίου νόμιμα εκπρο­σω­πού­με­νου από τον προϊ­στά­μενο της Διευ­θύν­σεως Τελω­νείου Ρόδου για την ανα­στολή δύο ατο­μι­κών ειδο­ποι­ή­σεων υπε­ρη­με­ρίας της 25ης Ιανουα­ρίου 2021

Πιο συγκε­κρι­μένα την 8η Φεβρουα­ρίου 2021 κοι­νο­ποι­ή­θη­καν στην εται­ρεία δύο ατο­μι­κές ειδο­ποι­ή­σεις υπε­ρη­με­ρίας του προϊ­στα­μέ­νου του Τελω­νείου Ρόδου, οι οποίες εκδό­θη­καν κατ’ επί­κληση από­φα­σης του Ζ΄ Τρι­με­λούς Τμή­μα­τος του Διοι­κη­τι­κού Εφε­τείου Πει­ραιώς.

Καλού­νται η μεν εται­ρεία ως αστικά συνυ­πεύ­θυνη, ο δε εκπρό­σω­πος αυτής ως προ­σω­πικά υπεύ­θυ­νος, να προβούν εντός 30 ημερών από την επίδοση, σε τακτο­ποί­ηση των εκκρε­μών και ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών τους προς το Τελω­νείο Ρόδου ύψους 13.597.835,97 ευρώ και την συμπλη­ρω­μα­τική με κατα­λο­γι­στική πράξη συνο­λι­κής οφειλής (κατά την ατομική ειδο­ποί­ηση) ύψους 104.981,59 ευρώ.

Παρα­δε­κτά και νόμιμα άσκησαν την από 23 Φεβρουα­ρίου 2021 ανακοπή κατά των ατο­μι­κών ειδο­ποι­ή­σεων υπε­ρη­με­ρίας του προϊ­στα­μέ­νου του Τελω­νείου Ρόδου, εντός 30 ημερών από την επίδοσή τους, ζητώ­ντας την ακύρωσή τους.

Μεταξύ άλλων τονί­ζουν ότι μετά την κατα­χώ­ριση της οφειλής στο βιβλίο εισπρα­κτέων εισόδων η Τελω­νειακή Αρχή εξα­σφα­λί­ζε­ται για όσο χρόνο δεν παρα­γρά­φε­ται το δικαί­ωμά της για είσπραξη της βεβαιω­μέ­νης οφειλής, δεύ­τε­ρον για το διά­στημα αυτό η οφειλή ανε­ξαρ­τή­τως της επί­τευ­ξης η μη εκ μέρους των υπό­λο­γων ανα­στο­λής εισπρά­ξεως, επι­βα­ρύ­νε­ται με προ­σαυ­ξή­σεις εκπρο­θέ­σμου κατα­βο­λής.

Επι­ση­μαί­νουν ακόμη ότι η Τελω­νειακή Αρχή απο­στέλ­λει ατομική ειδο­ποί­ηση υπε­ρη­με­ρίας χωρίς να υπο­λο­γί­ζει την δεινή οικο­νο­μική κατά­σταση της εται­ρείας που επι­βα­ρύ­νε­ται ακόμα περισ­σό­τερο λόγω της τρέ­χου­σας κατά­στα­σης με την παν­δη­μία του κορω­νοιού και τα επα­να­λαμ­βα­νό­μενα locκdown.

Περαι­τέρω, η Τελω­νειακή Αρχή προέβη όπως υπο­στη­ρί­ζουν, σε βάρος τους κατα­λο­γι­σμό, χωρίς να λάβει υπόψη της τα πιστω­τικά τιμο­λό­για και τις επι­στρο­φές εμπο­ρευ­μά­των που ήταν ιδιαί­τερα μεγάλης αξίας, γεγο­νότα τα οποία μετά βεβαιό­τη­τας θα δια­γνώ­σει το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τείας κατά την εκδί­καση της εκκρε­μούς αιτή­σεως αναι­ρέ­σεώς τους.

Η εται­ρεία επλήγη καίρια από µεγάλες επι­σφά­λειες και µειωµένη συνα­κό­λουθα ρευ­στό­τητα, απότοκα της σοβού­σης πρω­το­φα­νούς οικονοµικής υφέσεως και της πλήρους 
εµπορικής απο­νε­κρώ­σεως της αγοράς.

Οι υπο­χρέ­ω­σεις της είναι πολύ μεγάλες και προ­σπα­θεί να τις ρυθ­μί­σει, ενώ σημειω­τέον ό,τι όπως προ­κύ­πτει και από τις οικο­νο­μι­κές κατα­στά­σεις της χρήσης 2019, επί των ακι­νή­των της εται­ρείας έχουν εγγρα­φεί προ­ση­μειώ­σεις υπέρ τρα­πε­ζών ύψους 8.974.604,31 ευρώ και έχει εκχω­ρη­θεί απαί­τηση επι­χο­ρή­γη­σης ποσού 760.000 ευρώ για εξα­σφά­λιση αντί­στοι­χου τρα­πε­ζι­κού δανει­σμού.

Προ­σθέ­τει παρα­πέρα ότι δυνάµει απο­φά­σεως του 
Πολυµελούς Πρω­το­δι­κείου Ρόδου (Δια­δι­κα­σία Εκου­σίας Δικαιο­δο­σίας), κατόπιν υπο­βο­λής σχε­τι­κής αιτή­σεώς της, δια­τά­χθηκε το άνοιγµα της δια­δι­κα­σίας συν­διαλ­λα­γής με τους πιστω­τές της και διο­ρί­σθηκε µεσολαβητής. Η εται­ρεία ζήτησε την επι­κύ­ρωση της συµφωνίας, που υπέ­γραψε µε την πλειο­ψη­φία των πιστω­τών της και με απόφαση του Πολυµελούς Πρω­το­δι­κείου Ρόδου (Δια­δι­κα­σία Εκου­σίας Δικαιο­δο­σίας), επι­κυ­ρώ­θηκε η συµφωνία συν­διαλ­λα­γής της µε την πλειο­ψη­φία των πιστω­τών της, στην οποία εµπεριέχεται το 80,73% των απαι­τή­σεων τους.

Στην πορεία επι­κυ­ρώ­θηκε η συμ­φω­νία εξυ­γί­αν­σης με την πλειο­ψη­φία των πιστω­τών που αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 63,88% των απαι­τή­σεων σε βάρος της.

Η επι­τυ­χής υλο­ποί­ηση των συμ­φω­νιών που συνήψε η επι­χεί­ρηση με τους πιστω­τές της, απο­τε­λεί την εσχάτη ελπίδα τόσο για τη διάσωση της, όσο και για την ικα­νο­ποί­ηση των πιστω­τών της

Η εται­ρεία, αδυ­να­τούσα αντικειµενικώς να κατα­βά­λει το υπέ­ρο­γκο και εξο­ντω­τικό ποσό των 13.702.917,56 ευρώ, κιν­δυ­νεύει να υποστεί ανε­πα­νόρ­θωτη βλάβη, η οποία συνί­στα­ται στα κάτωθι:

– Στη δια­σά­λευση της δια­δι­κα­σίας εξυ­γιάν­σεως, στην οποία και έχει υπαχθεί, ήτοι στην αντικειµενική αδυναµία της να εκπλη­ρώ­σει τους όρους της συµφωνίας συν­διαλ­λα­γής και εξυ­γί­αν­σης, µε συνέ­πεια την ανα­τροπή αυτής και την κατα­δίκη της σε ορι­στική διακοπή της λει­τουρ­γίας της.

-Στην αδυναµία της να κατα­βά­λει τις απο­δο­χές στο απασχολούµενο προ­σω­πικό, µε συνέ­πεια τη λύση των σχε­τι­κών συµβάσεων εργα­σίας και τον εξαναγκασµό της σε διακοπή της λει­τουρ­γίας της, µε άµεσο αντί­κτυπο στη δια­βί­ωση των ιδίων των εργαζοµένων και των οικο­γε­νειών τους.

– Στην επί­σπευση µέτρων ανα­γκα­στι­κής εκτε­λέ­σεως επί της 
ακί­νη­της περιου­σίας της, µε αποτέλεσµα να απο­λέ­σει αυτή τις ανα­γκαίες για την άσκηση της εµπορικής της δρα­στη­ριό­τη­τας εγκα­τα­στά­σεις και, κατ’ ακο­λου­θίαν, να εξα­να­γκα­σθεί σε παύση των δρα­στη­ριο­τή­των της.

– Στην επί­σπευση μέτρων ανα­γκα­στι­κής εκτε­λέ­σεως επί του παγίου εξοπλισµού της µε συνέ­πεια τη στέρησή της από τα ανα­γκαία µέσα για την άσκηση της δρα­στη­ριό­τη­τάς της και, συνα­κό­λουθα, τη διακοπή της λει­τουρ­γίας της.

– Στην επί­σπευση ανα­γκα­στι­κής κατα­σχέ­σεως εις χείρας των
πελατών της και των τρα­πε­ζι­κών ιδρυµάτων, όπου τυχόν τηρού­νται τρα­πε­ζι­κοί λογαριασµοί της, ως τρίτων, µε συνέ­πεια την πλήρη απο­στέ­ρηση της από κάθε πηγή ρευ­στό­τη­τας και, συνα­κό­λουθα, την αδυναµία της να αντα­πο­κρι­θεί µε τη σειρά της στην εξό­φληση των δικών της οικονοµικών υπο­χρε­ώ­σεων.

– Στην αδυναµία της να εξο­φλή­σει τις τρέ­χου­σες πλη­ρω­τέες επι­τα­γές προς τους προµηθευτές της με συνέ­πεια τη σφρά­γιση των ανωτέρω επι­τα­γών, την έκδοση σχε­τι­κών δια­τα­γών πληρωµής και την εγγραφή της στον Τει­ρε­σία, τη γέννηση αστικών και ποι­νι­κών ευθυνών για τους νοµίµους εκπρο­σώ­πους της και τη διακοπή της συνερ­γα­σίας της µε αυτούς.

– Στην αδυναµία της να εξο­φλή­σει και τις τρέ­χου­σες φορο­λο­γι­κές και ασφα­λι­στι­κές (εργο­δο­τι­κές εισφο­ρές) υπο­χρε­ώ­σεις της.

– Στην επί­σπευση µέτρων ανα­γκα­στι­κής εκτε­λέ­σεως εις βάρος της ακί­νη­της περιου­σίας των νοµίµων εκπρο­σώ­πων της.

– Στην πρό­κληση και ποι­νι­κών συνε­πειών για τους νοµίµους εκπρο­σώ­πους της.

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται ο δικη­γό­ρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.