ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσεσμέ: Πλέει ανάμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο για υδρογραφικές έρευνες

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τσεσμέ

Μέσα στην περιοχή που η Άγκυρα ανα­κοί­νωσε ότι θα γίνουν υδρο­γρα­φι­κές έρευνες βρί­σκε­ται το πλοίο Τσεσμέ του τουρ­κι­κού πολε­μι­κού ναυ­τι­κού – Παρα­κο­λου­θεί­ται δια­κρι­τικά από σκάφος του Λιμε­νι­κού

Εντός της θαλάσ­σιας περιο­χής στο Κεντρικό Αιγαίο όπου ανα­κοι­νώ­θηκε ότι θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν υδρο­γρα­φι­κές έρευνες μέχρι τις 2 Μαρτίου πλέει από το βράδυ της Κυρια­κής το πλοίο του τουρ­κι­κού πολε­μι­κού ναυ­τι­κού «Τσεσμέ».

Αυτή την ώρα, περίπου 10:30 το πρωί της Δευ­τέ­ρας, το Τσεσμέ έχει συμπλη­ρώ­σεις 12 ώρες συνε­χούς πλου εντός της περιο­χής ερευνών που ορί­στηκε με την παρά­νομη Navtex 0122/21 που εκδό­θηκε από τον παρά­κτιο σταθμό της Σμύρνης. Όπως πλη­ρο­φο­ρεί­ται το protothema.gr, το τουρ­κικό Τσεσμέ βρί­σκε­ται στο βόρειο τμήμα της περιο­χής ερευνών που απο­τυ­πώ­νε­ται στον παρα­κάτω χάρτη.

χαριτσ2

Το Τσεσμέ, κινεί­ται δηλαδή ανάμεσα στην Λήμνο και τον Άγιο Ευστρά­τιο. Σε διεθνή ύδατα μεν, αλλά σε μια περιοχή που η μονα­δική αρμόδια αρχή για την αδειο­δό­τηση ερευνών στην στήλη ύδατος είναι η ελλη­νική κυβέρ­νηση. Παρα­τύ­πως και χωρίς κανενός είδους αδειο­δό­τηση από την Αθήνα, το πλοίο του τουρ­κι­κού πολε­μι­κού ναυ­τι­κού βρί­σκε­ται εντός της περιο­χής όπου έχει ανα­κοι­νω­θεί η διε­νέρ­γεια υδρο­γρα­φι­κών ερευνών.

Κοντά στο τουρ­κικό Τσεσμέ δεν βρί­σκο­νται πολε­μικά πλοία, ούτε από το ελλη­νικό Πολε­μικό Ναυτικό, ούτε από τον τουρ­κικό στόλο. Το τουρ­κικό υδρο­γρα­φικό πλοίο παρα­κο­λου­θεί­ται δια­κρι­τικά από σκάφος του Λιμε­νι­κού, στο οποίο έχει ανα­τε­θεί η απο­στολή.

Το τουρ­κικό υδρο­γρα­φικό πλοίο Τσεσμέ κινεί­ται με χαμηλή ταχύ­τητα περίπου 5-6 κόμβων. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι περίπου πέντε μποφόρ. Από τα υπουρ­γεία Εθνικής Άμυνας και Εξω­τε­ρι­κών δεν υπάρχει επι­βε­βαί­ωση αν πράγ­ματι το τουρ­κικό Τσεσμέ πραγ­μα­το­ποιεί υδρο­γρα­φι­κές έρευνες και τι είδους είναι οι συγκε­κρι­μέ­νες εργα­σίες.

Τι θα κάνει το «Τσεσμέ»;

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι οδηγίες έχει το πλήρωμα του σκάφους που μέχρι το από­γευμα της Παρα­σκευής κινού­νταν με χαμηλή ταχύ­τητα γύρω από την Ιμβρο. Τι θα κάνει το «Τσεσμέ»; Θα μείνει σε από­σταση από την παρα­νό­μως δεσμευ­μένη περιοχή ερευνών που εκτεί­νε­ται σε μια ζώνη δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρα­τίου και ανα­το­λικά της Σκύρου; Θα κάνει κάποιου είδους υδρο­γρα­φι­κές εργα­σίες στη στήλη ύδατος; Θα προ­σπα­θή­σει το πλήρωμά του να κάνει έρευνες στην υφα­λο­κρη­πίδα, μόλις 7 μίλια από τις ακτές της Λήμνου και του Αγίου Ευστρα­τίου; Εγκυρες πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν ότι το τουρ­κικό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, απα­ντώ­ντας στο ελλη­νικό διάβημα για τις υδρο­γρα­φι­κές εργα­σίες του «Τσεσμέ», αρκέ­στηκε να απα­ντή­σει ότι δεν σχε­διά­ζο­νται έρευνες στην υφα­λο­κρη­πίδα. Μπορεί όμως να να θεω­ρη­θούν αξιό­πι­στες οι δια­βε­βαιώ­σεις, με δεδο­μένη την τουρ­κική συμπε­ρι­φορά των τελευ­ταίων μηνών; Από τι θα εξαρ­τη­θεί η πιθανή έναρξη των υδρο­γρα­φι­κών εργα­σιών των Τούρκων; Θα «βαφτί­σουν» προ­κλη­τική την προ­γραμ­μα­τι­ζό­μενη μετά­βαση του υπουρ­γού Εθνικής Αμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Αμπού Ντάμπι, όπου έχει ήδη κατα­πλεύ­σει η φρεγάτα «Υδρα» με αφορμή την έκθεση «IDEX» και θα επι­χει­ρή­σουν να εμφα­νί­σουν την έναρξη ερευνών στο κεντρικό Αιγαίο ως… δικαιο­λο­γη­μένη αντί­δρασή τους; Θα αρκε­στεί η Aγκυρα να κατα­γρά­ψει τη διεκ­δί­κησή της για ανάληψη της δικαιο­δο­σίας ανα­το­λικά του 25ου μεσημ­βρι­νού που διέρ­χε­ται από το κέντρο του Αιγαίου; Η περιοχή ερευνών που οι Τούρκοι προει­δο­ποί­η­σαν ότι θα κινηθεί το «Τσεσμέ» εκτεί­νε­ται μόλις 7 μίλια από τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστρά­τιο και κατα­λή­γει περίπου 10 μίλια ανα­το­λικά της Σκύρου. Με αυτή τη μέθοδο η Αγκυρα επα­να­λαμ­βά­νει εμμέσως ότι δεν ανα­γνω­ρί­ζει το δικαί­ωμα της Ελλάδας για αιγια­λί­τιδα ζώνη 12 ναυ­τι­κών μιλίων γύρω από τα νησιά, όπως προ­βλέ­πει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασ­σας.

Το ακόμη πιο πονηρό της τουρ­κι­κής κίνησης με το «Τσεσμέ» είναι ότι η περιοχή όπου έχουν δηλώσει πως θα διε­νερ­γη­θούν υδρο­γρα­φι­κές έρευνες τέμνει τον 25ο μεσημ­βρινό που, κατά τους Τούρ­κους, θα έπρεπε να είναι το όριο για την διχο­τό­μηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες έρευνας και διά­σω­σης. Η Αγκυρα προ­σπα­θεί να διεκ­δι­κή­σει για λογα­ρια­σμό της την περιοχή ανα­το­λικά του 25ου μεσημ­βρι­νού, αξιώνει δηλαδή να απο­κτή­σει τον έλεγχο για επι­χει­ρή­σεις Search And Rescue (SAR) στο μισό Αιγαίο! Ο 25ος μεσημ­βρι­νός τέμνει τον Αγιο Ευστρά­τιο. Η περιοχή που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα κινηθεί το σκάφος τους για έρευνες είναι προ­σε­κτικά σχε­δια­σμένη ώστε να περι­λαμ­βά­νει περιοχή -σε διεθνή ύδατα- ανα­το­λικά αλλά και δυτικά του 25ου μεσημ­βρι­νού, δηλαδή εκεί όπου ακόμη και οι Τούρκοι ανα­γνω­ρί­ζουν ότι απο­κλει­στικά δικαιώ­ματα για επι­χει­ρή­σεις SAR έχει η Ελλάδα. Ακόμη όμως και γι’ αυτή τη ζώνη δυτικά του 25ου μεσημ­βρι­νού οι Τούρκοι κατα­χρη­στικά έδωσαν άδεια στο «Τσεσμέ» για τη διε­νέρ­γεια υδρο­γρα­φι­κών ερευνών.

Πηγή : protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.