ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Παππάς: «Η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα Δωδ/νησα αποτελεί έναν προσωπικό μου στόχο»

news room 6 λεπτά ανάγνωση
Ιωάννης Παππάς
Η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα Δωδ/νησα αποτελεί έναν προσωπικό μου στόχο

Γ. ΠΑΠΠΑΣ

«Η επα­να­φορά του μειω­μέ­νου ΦΠΑ στα Δωδε­κά­νησα απο­τε­λεί έναν προ­σω­πικό μου στόχο», ανα­φέ­ρει στην «δ» ο κ. Ιωάννης Παππάς, βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου Ν.Δ., ενώ για την φετινή του­ρι­στική σεζόν, δηλώνει κατη­γο­ρη­μα­τικά ότι «είναι πολύ κρίσιμη».

Επι­πλέον ανα­φέ­ρε­ται στα μέτρα στή­ρι­ξης της κυβέρ­νη­σης σε επι­χει­ρή­σεις και εργα­ζο­μέ­νους, τα οποία θα συνε­χι­στούν όσο κρατάει η κρίση με την παν­δη­μία του κορω­νοϊού και υπο­γραμ­μί­ζει την τερά­στια αξία που έχει για την ανά­πτυξη του τόπου μας η υπη­ρε­σία του Κτη­μα­το­λο­γίου.

Κύριε Παππά, τα lockdown λόγω της παν­δη­μίας του κορω­νοϊού, οι περιο­ρι­σμοί όχι μόνον στις δρα­στη­ριό­τη­τες, στο λια­νε­μπό­ριο, την εστίαση κ.λπ. έχουν δημιουρ­γή­σει ασφυξία. Η κυβέρ­νηση δια­χει­ρί­ζε­ται σωστά την πρω­τό­γνωρη αυτή κατά­σταση κατά την άποψή σας;

Να σας πω κάτι; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που θα προ­τι­μούσε αυτή τη στιγμή αντί να συζη­τάμε για τα μέτρα που πάρ­θη­καν, να συζη­τάμε για μέτρα που δεν πάρ­θη­καν και αυτή η αδρά­νεια είχε ως απο­τέ­λε­σμα να χαθούν ακόμα περισ­σό­τε­ρες ζωές. Οι 6.000 συμπο­λί­τες μας που έφυγαν από τη ζωή τον τελευ­ταίο χρόνο είναι βαρύ φορτίο για όλους μας και δεν θέλω να φαντα­στώ κανένα χει­ρό­τερο σενάριο, το οποίο θα ήταν σοκα­ρι­στικό. Σε καμία περί­πτωση δεν πρέπει να μπει το δίλημμα ανθρώ­πι­νες ζωές ή οικο­νο­μία. Δείτε τι έγινε στην Πορ­το­γα­λία, μία χώρα με παρό­μοιο πλη­θυ­σμό με της Ελλάδας, επειδή «χαλά­ρω­σαν» στις γιορτές. Οπότε θα σας πω ότι τα μέτρα απο­τε­λούν ένα ανα­γκαίο μέσο για την προ­στα­σία του αγαθού της ανθρώ­πι­νης ζωής, με παράλ­ληλα μέτρα για την οικο­νο­μία η οποία απο­τε­λεί τον σημα­ντι­κό­τερο βρα­χί­ονα για τη λει­τουρ­γία της κοι­νω­νίας. Είναι επίσης μέτρα που εφαρ­μό­ζο­νται σε πολλές ευρω­παϊ­κές χώρες και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι στην Ελλάδα είναι καλύ­τερα και πιο προ­σαρ­μο­σμένα στις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας. Μιλάω καθη­με­ρινά με φορείς και επαγ­γελ­μα­τίες και συζη­τάμε για τα μέτρα και όλοι εστιά­ζουμε σε αυτό που είπατε, ότι η κατά­σταση είναι πρω­τό­γνωρη. Επειδή όμως θέλω να είμαι δίκαιος και ειλι­κρι­νής, υπήρξαν αρρυθ­μίες και απο­φά­σεις που μπέρ­δε­ψαν την αγορά αλλά είναι σημα­ντικό που οι αρμό­διοι αντι­λή­φθη­καν τα λάθη και τις παρα­λεί­ψεις.

Τα μέτρα στή­ρι­ξης που ανα­κοι­νώ­νει η κυβέρ­νηση, όπως οι επι­στρε­πτέες προ­κα­τα­βο­λές, τα χρη­μα­το­δο­τικά προ­γράμ­ματα κ.λπ. είναι αρκετά; Τι άλλο μπορεί να κάνει η κυβέρ­νηση για να ενι­σχύ­σει την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα, τους επαγ­γελ­μα­τίες και τους εργα­ζό­με­νους;

Η κυβέρ­νηση από τη πρώτη στιγμή της παν­δη­μίας, έχει σταθεί στο πλευρό των εργα­ζο­μέ­νων, των επι­χει­ρή­σεων και στους ασθε­νέ­στε­ρους συμπο­λί­τες μας. Μόνο για το 2020 δόθηκαν για την αντι­με­τώ­πιση των οικο­νο­μι­κών συνε­πειών της παν­δη­μίας 24 δις, ενώ για το 2021 προ­βλέ­πο­νται 7,5 δις. Μέτρα όπως οι ανα­στο­λές των συμ­βά­σεων για τους εργα­ζο­μέ­νους, οι ανα­στο­λές δανεια­κών, ασφα­λι­στι­κών και φορο­λο­γι­κών υπο­χρε­ώ­σεων, η επι­δό­τηση ενοι­κίου για επι­χει­ρή­σεις και εκμι­σθω­τές, η επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βολή απο­τε­λούν ανάσα για την ελλη­νική κοι­νω­νία και οικο­νο­μία. Έχουν ολο­κλη­ρω­θεί 5 κύκλοι Επι­στρε­πτέας Προ­κα­τα­βο­λής, ενώ πριν λίγες μέρες άνοιξε και ο 6ος κύκλος Επι­στρε­πτέας και θα ακο­λου­θή­σει και 7ος κύκλος, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού συνο­λικά 1,5 δις. Αυτά τα μέτρα, σίγουρα δεν είναι επαρκή για την αντι­με­τώ­πιση των συνε­πειών της παν­δη­μίας. Για αυτό πριν λίγο διά­στημα ψηφί­στηκε η επι­δό­τηση των επι­χει­ρή­σεων για κάλυψη των πάγιων εξόδων τους, με ανα­δρο­μική ισχύ μάλιστα από τον Μάρτιο του 2020, ενώ και για τις κλει­στές επι­χει­ρή­σεις ψηφί­στηκε η μη κατα­βολή ενοι­κίου για τον Γενάρη – Φλεβάρη και Μάρτη. Η αντι­με­τώ­πιση των συνε­πειών της παν­δη­μίας, είναι μια σύνθετη και δυνα­μική δια­δι­κα­σία. Παρα­κο­λου­θούμε τις εξε­λί­ξεις και ανάλογα με αυτές λαμ­βά­νουμε και τις αντί­στοι­χες απο­φά­σεις. Όσο διαρκεί η κρίση θα συνε­χί­σουμε να στη­ρί­ζουμε τους εργα­ζο­μέ­νους και τις επι­χει­ρή­σεις. Στόχος μας, να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγό­τε­ρες απώ­λειες, την κοι­νω­νία «όρθια» και την οικο­νο­μία «ζωντανή».

Οι Δωδε­κα­νή­σιοι πολίτες, φορείς και οι τοπικές αρχές, θέτουν συνεχώς το ζήτημα με την επα­να­φορά του μειω­μέ­νου ΦΠΑ. Υπάρχει φως στην άκρη του… τούνελ;

Η επα­να­φορά του μειω­μέ­νου ΦΠΑ στα Δωδε­κά­νησα απο­τε­λεί έναν προ­σω­πικό μου στόχο καθώς για πρώτη φορά έθεσα το θέμα στη συζή­τηση για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του περα­σμέ­νου έτους πριν καν υπάρξει η παρα­μι­κρή υποψία για την περι­πέ­τεια στην οποία εισήλ­θαμε. Η παν­δη­μία κατέ­στησε την επα­να­φορά του μειω­μέ­νου ΦΠΑ κάτι παρα­πάνω από ανα­γκαία για την οικο­νο­μική δρα­στη­ριό­τητα στα νησιά μας και για τις δου­λειές των συναν­θρώ­πων μας οι οποίοι αντι­με­τω­πί­ζουν τα προ­βλή­ματα που επι­φέ­ρει η νησιω­τι­κό­τητα και η από­σταση. Κατά τη συνά­ντησή μου με τον πρω­θυ­πουργό κ. Κυριάκο Μητσο­τάκη, κατέ­θεσα ανα­λυ­τικό υπο­μνη­στικό σημεί­ωμα με λεπτο­μέ­ρειες ανα­φο­ρικά με το συγκε­κρι­μένο μέτρο ενώ έχω επι­κοι­νω­νή­σει αρκετές φορές με το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο το οποίο πλέον έχει όλα τα στοι­χεία που απαι­τού­νται για να επα­να­φέ­ρει τον μειω­μένο ΦΠΑ στα Δωδε­κά­νησα, ο οποίος παρα­δό­θηκε αμαχητί από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξυ­πνά­δες του 2015, το οποίο όσο μακριά κι αν φαντά­ζει, μας ταλαι­πω­ρεί ακόμα.

Για την φετινή του­ρι­στική σεζόν -όποτε ανοίξει για τα νησιά μας- είστε αισιό­δο­ξος; Είμαστε σε μια περιοχή αρκετά ‘καθαρή’ από κρού­σματα.

Η φετινή του­ρι­στική σεζόν είναι πολύ κρίσιμη και σε κάθε περί­πτωση απο­τε­λεί μία πολυ­πα­ρα­γο­ντική δια­δι­κα­σία γιατί δεν εξαρ­τά­ται απο­κλει­στικά από το πόσες κρα­τή­σεις θα γίνουν, όπως παλαιό­τερα. Σημα­ντικό ρόλο στη δια­δι­κα­σία αυτή παίζει ο εμβο­λια­σμός, κάτι που συζή­τησα με τον πρω­θυ­πουργό κ. Κυριάκο Μητσο­τάκη κατά την πρό­σφατη συνά­ντηση που είχα μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα Δωδε­κά­νησα απο­τε­λούν και πρέπει να συνε­χί­σουν να απο­τε­λούν μία περιοχή με λίγα κρού­σματα για την Ελλάδα έτσι ώστε να δημιουρ­γη­θεί ένα «τείχος» εντός του οποίου θα συνε­χι­στεί ο εμβο­λια­σμός του πλη­θυ­σμού με ακόμα πιο γρή­γο­ρους ρυθμούς τους επό­με­νους μήνες. Η δια­δι­κα­σία αυτή θα εκπέμ­ψει ένα μήνυμα από τα covid – free Δωδε­κά­νησα, ότι το φετινό καλο­καίρι μπορούν να κατα­στούν ο πρώτος προ­ο­ρι­σμός για τους του­ρί­στες που θα επι­λέ­ξουν την Ελλάδα για τις δια­κο­πές τους, όχι μόνο λόγω της ομορ­φιάς και των υψηλού επι­πέ­δου υπη­ρε­σιών αλλά και λόγω της υγειο­νο­μι­κής κατά­στα­σης. Να σας πω επίσης ότι το Ισραήλ, μία χώρα που παρα­δο­σιακά επι­λέ­γει την Ελλάδα και ιδιαί­τερα τα Δωδε­κά­νησα για τις καλο­και­ρι­νές δια­κο­πές βρί­σκε­ται σε πολύ καλό υγειο­νο­μικό επίπεδο, οπότε θεωρώ ότι είναι ένα από τα πρώτα πολύ καλά νέα που έχουμε. Δεν θα είναι μία εύκολη δια­δι­κα­σία, αλλά σίγουρα θα έχει ένα καλό απο­τέ­λε­σμα.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη λει­τουρ­γία του Κτη­μα­το­λο­γίου της Ρόδου;

Η υπη­ρε­σία του Κτη­μα­το­λο­γίου έχει τερά­στια αξία για την ανά­πτυξη του τόπου μας. Η ασφά­λεια των συναλ­λα­γών και η οικο­νο­μία του νησιού μας επι­βάλ­λει την επα­να­λει­τουρ­γία του Κτη­μα­το­λο­γίου. Με αυτό το δεδο­μένο συμ­με­τείχα σε πλήθος συσκέ­ψεων με όλους τους αρμό­διους φορείς, το υπουρ­γείο δικαιο­σύ­νης και ιδιαί­τερα με τον γ.γ. κ. Πανο Αλε­ξαν­δρή. Αντι­λαμ­βά­νε­στε πως σε τέτοιες κατα­στά­σεις χρειά­ζο­νται ενω­τι­κές λύσεις και συνεχής διά­λο­γος, έτσι ώστε να εξα­σφα­λί­σουμε τα απα­ραί­τητα για τη ασφά­λεια και την διευ­κό­λυνση τόσο των εργα­ζο­μέ­νων όσο και των κατοί­κων του νησιού μας.

Η υπη­ρε­σία του Κτη­μα­το­λο­γίου θα μετα­στε­γα­στεί στο χώρο που παρα­χώ­ρησε ο Δήμος Ρόδου. Το Τμήμα Παρα­λα­βής Πράξεων θα τεθεί σε λει­τουρ­γία στο χώρο των Δικα­στη­ρίων από την επόμενη εβδο­μάδα για να εξα­σφα­λι­στεί η ασφά­λεια των συναλ­λα­γών για το μεσο­διά­στημα. Παράλ­ληλα η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου δημο­πρα­τεί την πλήρη επι­σκευή του κτηρίου του κτη­μα­το­λο­γίου, το οποίο μετά το πέρας των εργα­σιών θα είναι ένα ασφαλές και λει­τουρ­γικό κτήριο και πλήρως αντα­πο­κρι­νό­μενο στις ανάγκες του Κτη­μα­το­λο­γίου και των πολιτών.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.