ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέτσας : Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση για να αρχίσουν οι διερευνητικές για ΑΟΖ

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Η Τουρκία πρέπει να επι­δεί­ξει συνεπή πρόθεση για απο­κλι­μά­κωση για να αρχί­σουν οι διε­ρευ­νη­τι­κές για την οριο­θέ­τηση των θαλάσ­σιων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσό­γειο, δια­φο­ρε­τικά αν συνε­χί­σει τις προ­κλή­σεις θα υποστεί αυστη­ρές κυρώ­σεις, ανέφερε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στέλιος Πέτσας κατά τη σημε­ρινή ενη­μέ­ρωση των πολι­τι­κών συντα­κτών.

«Ήδη η χώρα μας έχει προ­χω­ρή­σει σε συμ­φω­νία οριο­θέ­τη­σης με την Ιταλία και την Αίγυπτο ενώ συμ­φώ­νησε και στην έναρξη δια­βου­λεύ­σεων για την από κοινού με την Αλβανία προ­σφυγή στο Διεθνές Δικα­στή­ριο της Χάγης», πρό­σθεσε ο κ. Πέτσας και συνέ­χισε:

«Σημειώ­νε­ται ότι χθες δημο­σιεύ­τηκε στην Εφη­με­ρίδα της Κυβερ­νή­σεως και τέθηκε σε ισχύ το Προ­ε­δρικό Διά­ταγμα περί κλει­σί­μα­τος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσ­σια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρω­τή­ριο Ταίναρο της Πελο­πον­νή­σου.

Το Προ­ε­δρικό Διά­ταγμα απο­τε­λεί απα­ραί­τητο βήμα για την δια­δι­κα­σία επέ­κτα­σης της αιγια­λί­τι­δας ζώνης της χώρας στη συγκε­κρι­μένη περιοχή, ενέρ­γεια που απο­τε­λεί, με βάση τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασ­σας, ανα­φαί­ρετο δικαί­ωμα της χώρας.

Στο εν λόγω Διά­ταγμα, ανα­φέ­ρε­ται επίσης ότι η Ελλάδα επι­φυ­λάσ­σε­ται για την άσκηση – και στις λοιπές περιο­χές της Επι­κρά­τειάς της – των αντι­στοί­χων δικαιω­μά­των της, όπως αυτά απορ­ρέ­ουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασ­σας, η οποία απο­τυ­πώ­νει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Κάνο­ντας απο­λο­γι­σμό ρων τουρ­κι­κών προ­κλή­σεων που σημειώ­θη­καν κατά τη διάρ­κεια του 2020 ο κ. Πέτσας δήλωσε:

«Από τα τέλη Φεβρουα­ρίου, σχεδόν ταυ­τό­χρονα με την εισβολή του κορο­νοϊού, η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά σε μια οργα­νω­μένη από τουρ­κι­κές Αρχές επι­χεί­ρηση εισβο­λής χιλιά­δων παρά­νο­μων μετα­να­στών στον Έβρο.

Θέλησαν να μας αιφ­νι­διά­σουν, αλλά δεν τα κατά­φε­ραν. Οι δυνά­μεις που φυλάτ­τουν τα σύνορά μας απέ­δει­ξαν ικα­νό­τητα και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα στην από­κρουση του τουρ­κι­κού σχεδίου. Και η ηγεσία της Ε.Ε. βρέθηκε κοντά μας ανα­γνω­ρί­ζο­ντας έμπρα­κτα ότι τα σύνορα της Ελλάδας απο­τε­λούν εξω­τε­ρικά σύνορα της Ευρώπης.

Στη συνέ­χεια η τουρ­κική ηγεσία επα­νήλθε στις παρά­νο­μες εξο­ρυ­κτι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες εντός της κυπρια­κής ΑΟΖ. Προ­χώ­ρησε κατόπιν σε πρό­κληση για ολό­κληρο τον Χρι­στια­νικό, τον Δυτικό και τον Πολι­τι­σμένο Κόσμο, με τη μετα­τροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Και συνέ­χισε με την έκδοση παρά­νο­μων Navtex και κατόπιν την απο­στολή του Oruc Reis σε περιο­χές που επι­κα­λύ­πτουν ελλη­νική υφα­λο­κρη­πίδα.

Δύο φορές εμφα­νί­στηκε έτοιμη στα λόγια για επα­νέ­ναρξη των διε­ρευ­νη­τι­κών επαφών και δύο φορές στην πράξη υπα­να­χώ­ρησε. Αντί για πρό­σκληση δια­λό­γου, όπως είχε δεσμευ­τεί, απά­ντησε με πρό­κληση του Στόλου της.

Βρήκε, όμως, απέ­να­ντί της πανέ­τοι­μες τις Ένοπλες Δυνά­μεις μας, το ξεκά­θαρο μήνυμα του Πρω­θυ­πουρ­γού πως θα κάνουμε ό,τι χρεια­στεί για την προ­στα­σία της κυριαρ­χίας και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των μας, αλλά και την ομόθυμη κατα­δίκη της συμπε­ρι­φο­ράς της, τόσο από την Ε.Ε., όσο και από τις ΗΠΑ».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.