ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έντονες αντιδράσεις επιμελητηρίων για τους αποφοίτους των κολεγίων

news room 3 λεπτά ανάγνωση
σπουδές στο εξωτερικό

Την οξύτατη αντί­δραση του Τεχνι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Οικο­νο­μι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) και του Γεω­τε­χνι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδος  (ΓΕΩΤΕΕ) προ­κά­λεσε η τρο­πο­λο­γία που κατέ­θεσε η υπουρ­γός Παι­δείας στη Βουλή, με την οποία τμήμα του υπουρ­γείου (το ΑΤΕΕΝ) θα ανα­λά­βει την αρμο­διό­τητα της ανα­γνώ­ρι­σης επαγ­γελ­μα­τι­κών προ­σό­ντων πτυ­χιού­χων ελλη­νι­κών ιδιω­τι­κών κολε­γίων που συνερ­γά­ζο­νται με ευρω­παϊκά ΑΕΙ ως παραρ­τή­ματά τους. Την αρμο­διό­τητα έχουν τώρα τα επι­με­λη­τή­ρια.

Σύμφωνα με το χθεσινό δημο­σί­ευμα της «Κ», επι­με­λη­τή­ρια όπως το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και το ΟΕΕ πρέπει εντός μηνός να εγγρά­φουν πτυ­χιού­χους μηχα­νι­κούς, οικο­νο­μο­λό­γους, λογι­στές κ.λπ. χωρίς αξιο­λο­γική δια­δι­κα­σία εκ μέρους τους. Η τρο­πο­λο­γία αφορά και τους φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τές. Το υπ. Παι­δείας απά­ντησε στις επι­κρί­σεις λέγο­ντας ότι η Ευρ. Επι­τροπή, με έγγραφό της από 20/11/2020, ανέφερε ότι έπρεπε να προ­χω­ρή­σει σε ρύθμιση προς συμ­μόρ­φωση με την ευρω­παϊκή νομο­θε­σία και ότι υπάρ­χουν καταγ­γε­λίες που δεί­χνουν ότι οι αιτή­σεις για ανα­γνώ­ριση δεν απα­ντώ­νται από τα επι­με­λη­τή­ρια για περισ­σό­τερο από ένα έτος. Μιλώ­ντας στην «Κ», ο πρό­ε­δρος του ΟΕΕ Κων. Κόλλιας δήλωσε ότι εξε­τά­ζε­ται η πιθα­νό­τητα προ­σφυ­γής στη Δικαιο­σύνη, καθώς η ρύθμιση θεω­ρεί­ται αντι­συ­νταγ­μα­τική. «Γιατί η κ. Κερα­μέως επέλεξε να κατα­θέ­σει την τρο­πο­λο­γία εκπρό­θε­σμα στο σχετικό ν/σ; Ποια συμ­φέ­ρο­ντα εξυ­πη­ρε­τεί η τρο­πο­λο­γία;» ρωτούν οι πρό­ε­δροι του ΟΕΕ, του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, Κων. Κόλλιας, Γ. Στα­σι­νός και Σπ. Μάμαλης, αντί­στοιχα, σε κοινή τους δήλωση.

Ειδι­κό­τερα, η δήλωση ανα­φέ­ρει: «Η αιφ­νι­δια­στική κίνηση της υπουρ­γού Παι­δείας, Νίκης Κερα­μέως, να περάσει στο “και πέντε” και από την πίσω πόρτα την τρο­πο­λο­γία, που ισο­πε­δώ­νει τα πτυχία των Ελλήνων οικο­νο­μο­λό­γων, μηχα­νι­κών, γεω­τε­χνι­κών και άλλων επι­στη­μό­νων απο­δει­κνύει το λάθος αυτής της από­φα­σης. Η κ. Κερα­μέως επι­λέ­γει, χωρίς πρότερη δια­βού­λευση και παρά τις συνε­χείς πιέσεις μας για διάλογο, να δώσει την αρμο­διό­τητα σε ένα τμήμα του υπουρ­γείου Παι­δείας (ΑΤΕΕΝ), να απο­φαί­νε­ται για το αν το πτυχίο του οποιου­δή­ποτε κολε­γίου, αμφι­βό­λου επι­στη­μο­νι­κής επάρ­κειας, μπορεί να ανα­γνω­ρι­στεί ως ισο­δύ­ναμο με τα πτυχία και τα διπλώ­ματα τόσο των ελλη­νι­κών πανε­πι­στη­μίων όσο και εγνω­σμέ­νης αξίας εκπαι­δευ­τι­κών ιδρυ­μά­των του εξω­τε­ρι­κού. Να θυμί­σουμε στην κ. Κερα­μέως ότι οι επι­στη­μο­νι­κοί φορείς είναι οι κατε­ξο­χήν αρμό­διες δημό­σιες αρχές για τα νομο­θε­τικά ρυθ­μι­ζό­μενα επαγ­γέλ­ματα όπως είναι το επάγ­γελμα του μηχα­νι­κού, του οικο­νο­μο­λό­γου, του γεω­τε­χνι­κού κ.ά.». Και προ­σθέ­τουν: Και είναι απορίας άξιο γιατί η υπουρ­γός Παι­δείας επι­λέ­γει αυτή την ισο­πε­δω­τική λογική απέ­να­ντι στο επι­στη­μο­νικό δυνα­μικό της χώρας. Ακόμη χει­ρό­τερα, επι­λέ­γει να επι­κα­λε­στεί την αιτιο­λο­γη­μένη γνώμη της Κομι­σιόν για να αλλάξει τη νομο­θε­σία για την ανα­γνώ­ριση προ­σό­ντων. Να ξεκα­θα­ρί­σουμε κάτι, και να το υπεν­θυ­μί­σουμε στην κ. Κερα­μέως: Η επιλογή των δια­τά­ξεων και του περιε­χο­μέ­νου τους απο­τε­λεί ξεκά­θαρα επιλογή του υπ. Παι­δείας και ουδεμία σχέση και ανά­μειξη έχει σε αυτό η Ευρ. Επι­τροπή. Για ποιο λόγο, λοιπόν, η υπουρ­γός προ­χω­ράει σε τρο­πο­λο­γία, η οποία αντι­βαί­νει στα όσα προ­βλέ­πει το ελλη­νικό Σύνταγμα; Γιατί επέλεξε να την κατα­θέ­σει εκπρό­θε­σμα στο σχετικό νομο­σχέ­διο; Ποια συμ­φέ­ρο­ντα εξυ­πη­ρε­τεί η κατά­θεση της συγκε­κρι­μέ­νης τρο­πο­λο­γίας; Εκτός εάν η κ. Κερα­μέως θέλει να χτί­ζο­νται σπίτια, να υπο­γρά­φο­νται ισο­λο­γι­σμοί, να ελέγ­χο­νται φορο­λο­γικά εται­ρείες από αμφι­βό­λου επάρ­κειας “επι­στή­μο­νες”».

Σε προ­σω­πική του δήλωση, ο κ. Στα­σι­νός ανέφερε ότι «απο­τε­λεί ντροπή να κοροϊ­δεύει το υπουρ­γείο τους βου­λευ­τές και τους πολίτες. Η τρο­πο­λο­γία απο­τε­λεί ξεκά­θαρα επιλογή του υπ. Παι­δείας και δεν έχει καμία σχέση η Ευρ. Επι­τροπή – ούτε η σχετική κοι­νο­τική οδηγία. Πάει πολύ τώρα το υπουρ­γείο να κουνάει το δάχτυλο στους επαγ­γελ­μα­τι­κούς φορείς. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Και χρειά­ζε­ται και φιλό­τιμο…». Από την πλευρά του, ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι «είναι απορίας άξιο γιατί η κ. Κερα­μέως επέλεξε να προ­χω­ρή­σει σε αυτή την απα­ρά­δε­κτη απόφαση χωρίς να μας καλέσει να συζη­τή­σουμε, όταν έχουμε επα­νει­λημ­μένα ζητήσει συνά­ντηση για την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος». Τέλος, και η Σύνοδος Πρυ­τά­νεων εξέ­φρασε τη δια­φω­νία της σε ρύθμιση που κατα­τέ­θηκε προς ψήφιση, σύμφωνα με την οποία οι από­φοι­τοι των ΙΕΚ θα μπορούν με κατα­τα­κτή­ριες εξε­τά­σεις να εισά­γο­νται στα ΑΕΙ.

Πηγή: kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.