ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Aσπίδα προστασίας” το Eργατικό Kέντρο Pόδου για χιλιάδες εποχιακά απασχολούμενους – Eτοιμάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις

Μαίρη Φώτη 3 λεπτά ανάγνωση
εργατικο κεντρο ροδου

Ενα βήμα πριν από δυνα­μι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις βρί­σκε­ται το Εργα­τικό Κέντρο της Ρόδου, ακόμα και εν μέσω της περιό­δου του lockdown, καθώς χιλιά­δες επο­χιακά εργα­ζό­με­νοι βρί­σκο­νται στον «αέρα», αφού δεν εντάσ­σο­νται στα μέτρα στή­ρι­ξης που ανα­κοί­νωσε η κυβέρ­νηση.

Όπως έκανε γνωστό μιλώ­ντας στη «δημο­κρα­τική» ο πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου της Ρόδου κ. Πανα­γιώ­της Εγγλέ­ζος, ήδη έχει προ­γραμ­μα­τί­σει για την επόμενη εβδο­μάδα σειρά επαφών με τον περι­φε­ρειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζη­μάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπου­ράκη, προ­κει­μέ­νου να ζητήσει τη συν­δρομή τους για την άσκηση πιέσεων προς την κυβέρ­νηση και την ισχυ­ρο­ποί­ηση των θέσεων του ΕΚΡ ως προς την προ­στα­σία των ανέργων που μένουν εκτός των μέτρων στή­ρι­ξης.

Ο κ. Π. Εγγλέ­ζος, έκανε γνωστό μέσω της «δ», ότι ήδη το Εργα­τικό Κέντρο της Ρόδου προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για δυνα­μι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, αψη­φώ­ντας τα περιο­ρι­στικα μέτρα, καθώς πλέον τίθεται όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στικά, ζήτημα επι­βί­ω­σης για χιλιά­δες επο­χια­κούς υπαλ­λή­λους που ήδη έχουν ξεπε­ρά­σει τα όρια της αντοχής.

«Οι κινη­το­ποι­ή­σεις θα είναι δυνα­μι­κές και θα πάμε μέχρι τέλους, ακόμα και εν μέσω lockdown. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα άλλο, πλέον μιλάμε για θέμα επι­βί­ω­σης για χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους στη Ρόδο για τους οποίους δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα. Είμαστε σε επαφή με τα Εργα­τικά Κέντρα Κρήτης προ­κει­μέ­νου να συντο­νί­σουμε τις ενέρ­γειές μας καθώς πρό­κει­ται για μια κατά­σταση που μας αφορά όλους. Οι τελικές απο­φά­σεις θα ληφθούν μετά τις συνα­ντή­σεις που έχουμε προ­γραμ­μα­τί­σει την ερχό­μενη εβδο­μάδα με τον περι­φε­ρειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζη­μάρκο και με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπου­ράκη από τους οποίους θα ζητή­σουμε τη στήριξή τους στα αιτή­ματά μας και την συμπα­ρά­σταση στον αγώνα μας, ώστε να μην μείνει ακά­λυ­πτος κανένας εργα­ζό­με­νος που βρέθηκε στο περι­θώ­ριο λόγω της τρα­γι­κής οικο­νο­μι­κής κατά­στα­σης που όλοι βιώ­νουμε», δήλωσε στη «δ» ο κ. Π. Εγγλέ­ζος.

Να σημειω­θεί ότι στον «αέρα» βρί­σκο­νται περίπου 20.000 εποχικά εργα­ζό­με­νοι της Ρόδου, που δεν μπορούν να εντα­χθούν στα μέτρα που έχει ανα­κοι­νώ­σει η κυβέρ­νηση.

Καθη­με­ρινά δεκάδες ενδια­φε­ρό­με­νοι κατα­κλύ­ζουν το Εργα­τικό Κέντρο Ρόδου είτε για να διεκ­πε­ραιώ­σουν δια­δι­κα­στι­κές εκκρε­μό­τη­τες προ­κει­μέ­νου να λάβουν επι­δό­ματα είτε όσοι δεν δικαιού­νται κανένα επίδομα, να ζητή­σουν τη συν­δρομή του ΕΚΡ προ­κει­μέ­νου να μην μείνουν χωρίς εισό­δημα.

«Υπάρ­χουν συμπο­λί­τες μας οι οποίοι είχαν ήδη κλο­νι­στεί από το πρώτο lockdown και παρα­μέ­νουν επί μήνες χωρίς εισό­δημα στους οποίους έρχο­νται να προ­στε­θούν και όσοι επη­ρε­ά­ζο­νται από το δεύτερο. Η κοι­νω­νία “βράζει” γιατί έρχεται ένας χει­μώ­νας που κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει πόσο δύσκο­λος θα είναι. Το βέβαιον είναι ότι θα είναι πρω­τό­γνω­ρος για όλους, όμως ως Εργα­τικό Κέντρο και ως αλλη­λέγ­γυοι δεν είναι δυνατόν να αφή­σουμε στο έλεος του Θεού, όσους δεν έχουν εισό­δημα ούτε ένα ευρώ. Σε αυτούς πρέπει να ενσκή­ψει η κυβέρ­νηση και να βρούμε μια λύση από κοινού. Εμείς δεν πρό­κει­ται να κάνουμε πίσω, θα παλέ­ψουμε για όσο χρεια­στεί», ξεκα­θά­ρισε ο πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Ρόδου.

Την ίδια ώρα, νοι­κο­κυ­ριά, κατα­στή­ματα και επι­χει­ρή­σεις -ανοιχτές και κλειστές- δεν μπορούν να εξο­φλή­σουν τους λογα­ρια­σμούς που συσ­σω­ρεύ­ο­νται, με απο­τέ­λε­σμα οι δια­κο­πές στην ηλε­κτρο­δό­τηση αλλά και στην κινητή και σταθερή τηλε­φω­νία να δια­δέ­χο­νται η μία την άλλη.

Στα ύψη έχει εκτο­ξευ­θεί και η παύση πλη­ρω­μών των λογα­ρια­σμών ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς τους υπό­λοι­πους προ­μη­θευ­τές ρεύ­μα­τος. Οι εται­ρείες βλέπουν ήδη τις εισπρά­ξεις τους να είναι μειω­μέ­νες κατά περίπου 30% και σε κάποιες περι­πτώ­σεις να ανέρ­χο­νται και στο 40%, αφού οι κατα­να­λω­τές δεν μπορούν να αντα­πο­κρι­θούν στις υπο­χρε­ώ­σεις τους, εξαι­τίας της ανερ­γίας και της κατρα­κύ­λας των μισθών και των εσόδων.

«Βουτιά» από τους απλή­ρω­τους λογα­ρια­σμούς παρου­σιά­ζουν και τα έσοδα της ΔΕΥΑΡ, αφού πολλοί κατα­να­λω­τές δεν απο­πλη­ρώ­νουν τους λογα­ρια­σμούς τους και όπως έχει ήδη γράψει η «δ», η μείωση των εισπρά­ξεων, μέχρι το τέλος του χρόνου ανα­μέ­νε­ται να φτάσει συνο­λικά στο 30%, με απο­τέ­λε­σμα να τίθεται ακόμα και θέμα επι­βί­ω­σης της εται­ρείας.

Η «έκρηξη» των απλή­ρω­των λογα­ρια­σμών ανα­μέ­νε­ται εντός του μηνός Νοεμ­βρίου, καθώς το δεύτερο lockdown, κλόνισε συθέ­μελα ό,τι είχε απο­μεί­νει όρθιο από το πρώτο με συνέ­πειες που πολύ δύσκολα μπορούν να εκτι­μη­θούν στην παρούσα φάση, καθώς ο κίν­δυ­νος για την παρά­τασή τους είναι ήδη ορατός με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για την κοι­νω­νία και την οικο­νο­μία.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.