Ανοιξε χθες η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας για την υποβολή δηλώσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή, ώστε να λάβουν το επίδομα των 534 Ευρώ που αντιστοιχεί στο διάστημα μέχρι 30/9.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θανάσης Σταμούλης, η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο της ξενοδοχίας, είναι λόγω της πανδημίας, η χειρότερη όλων των εποχών. Η σεζόν συρρικνώθηκε, ενώ πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν.
Η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων ζει με το επίδομα των 534 ευρώ, καλύπτοντας τις απολύτως βασικές ανάγκες. Και θα είναι λίγοι οι οποίοι εργάστηκαν, συμπλήρωσαν το κατώτατο όριο των 50 ενσήμων και θα έχουν πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας. Θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, όσοι ξενοδοχοϋπάλληλοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, να λάβουν κανονικά το επίδομα αδείας και Χριστουγέννων.
«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα στον κλάδο μας. Ο χειμώνας προβλέπεται πολύ βαρύς για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τις οικογένειές τους. Στην πλειοψηφία τους ζουν με το επίδομα των 534 ευρώ, καλύπτοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων τις βασικές ανάγκες. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, θα λάβουν το επίδομα ανεργίας για τρεις μήνες. Μετά τι γίνεται; Οι υπόλοιποι που δεν θα λάβουν επίδομα, πώς θα ζήσουν; Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι είναι έτοιμοι να απευθυνθούν στα συσσίτια», είπε ο κ. Σταμούλης.
Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, επισημαίνει ότι σχεδόν 22.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό και σε εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει από τον Ιούνιο κανενός είδους ενίσχυση και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα γι’ αυτή την ειδική κατηγορία εργαζόμενων.
«Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν να βάλουν φράγκο στην τσέπη τους από τον Ιούνιο, όταν έλαβαν κάποια επιδόματα. Θα πρέπει να υπάρξει κάποια μέριμνα γι’ αυτούς για να μπορέσουν να ζήσουν», τόνισε ο κ. Σταμούλης.
Αιτήσεις επαναπρόσληψης
Να μην αμελήσουν να υποβάλουν αιτήσεις επαναπρόσληψης καλεί τους συναδέλφους του ο κ. Σταμούλης, δηλώνοντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία την επόμενη σεζόν.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας, οι εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, δεν χάνουν το δικαίωμα για επαναπρόσληψη τη θερινή τουριστική περίοδο 2021.
«Θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στα γραφεία μας για να κάνουν τις αιτήσεις επαναπρόσληψης για την επόμενη σεζόν. Διαφορετικά θα προηγούνται όλοι όσοι έχουν κάνει τις αιτήσεις και οι υπόλοιποι θα κληθούν να καλύψουν όποιες θέσεις περισσεύουν, εάν βέβαια περισσέψουν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις επαναπρόσληψης».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ