ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θερινές εκπτώσεις: Μία στις δύο επιχειρήσεις είχαν πτώση πωλήσεων 30%

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Με την ολο­κλή­ρωση των θερινών εκπτώ­σεων το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγ­μα­το­ποί­ησε την καθιε­ρω­μένη περιο­δική έρευνα για τις θερινές εκπτώ­σεις του 2020. Όπως συνά­γε­ται από τα απο­τε­λέ­σματα της έρευνας, οι πωλή­σεις κατά τη διάρ­κεια των θερινών εκπτώ­σεων σημεί­ω­σαν μεγάλη πτώση, με τις επι­δό­σεις να χει­ρο­τε­ρεύ­ουν ακόμη και σε σχέση με το δεκα­πεν­θή­μερο των εκπτώ­σεων του Ιουλίου.

Χωρίς αμφι­βο­λία, το γεγονός αυτό ερμη­νεύ­ε­ται από την αύξηση των κρου­σμά­των  κατά τη διάρ­κεια του Αυγού­στου σε συν­δυα­σμό με τα απα­ραί­τητα για την υγεία των πολιτών μέτρα που ελή­φθη­σαν. Ωστόσο, τα μέτρα στή­ρι­ξης που έλαβε η κυβέρ­νηση φαί­νε­ται να απέ­τρε­ψαν την ολο­κλη­ρω­τική κατάρ­ρευση της αγοράς.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ τα απο­τε­λέ­σματα συνο­ψί­ζο­νται ως εξής:

  • Οκτώ στις δέκα επι­χει­ρή­σεις (81%) πραγ­μα­το­ποί­η­σαν χαμη­λό­τε­ρες πωλή­σεις κατά τη διάρ­κεια της θερινής εκπτω­τι­κής περιό­δου σε σχέση με την αντί­στοιχη περσινή περίοδο. Οι επι­δό­σεις μάλιστα των επι­χει­ρή­σεων ήταν χει­ρό­τε­ρες συγκρι­τικά με το πρώτο δεκα­πεν­θή­μερο των θερινών εκπτώ­σεων τον Ιούλιο.
  • Οι μισές επι­χει­ρή­σεις (50%) εκτι­μούν πως οι πωλή­σεις τους υπο­χώ­ρη­σαν σε ποσοστό μεγα­λύ­τερο του 30% κατά τη διάρ­κεια των θερινών εκπτώ­σεων. Αντί­θετα, μόλις μία στις τέσ­σε­ρις (26%) σημεί­ωσε ηπιό­τερη πτώση πωλή­σεων έως 20%. Οι επι­δό­σεις αυτές είναι σαφέ­στερα χει­ρό­τερα από τις αντί­στοι­χες περ­σι­νές.

oxgfjifs

  • Ως εκ τούτου, για την πλειο­νό­τητα των επι­χει­ρή­σεων (60%) η αγο­ρα­στική κίνηση είναι καλύ­τερη κατά το εκπτω­τικό δεκα­πεν­θή­μερο του Ιουλίου, συμπε­ρι­φορά που επα­να­λαμ­βά­νε­ται συστη­μα­τικά όλα τα προη­γού­μενα έτη.
  • Περίπου ένας στους δέκα (12%) επι­χει­ρη­μα­τίες δήλωσε πως οι πωλή­σεις τους ήταν εκείνες που ανέ­με­ναν, αφού είχαν λάβει υπόψη τους την εκδή­λωση και τον αντί­κτυπο της παν­δη­μίας. Αντί­θετα, σχεδόν επτά στους δέκα (68%) επι­χει­ρη­μα­τίες αιφ­νι­διά­στη­καν από το μέγεθος των επι­πτώ­σεων της παν­δη­μίας και κατέ­γρα­ψαν χαμη­λό­τε­ρες πωλή­σεις από ότι εκτι­μού­σαν. Οι μικρές απο­κλί­σεις σε σχέση με το δεκα­πεν­θή­μερο των εκπτώ­σεων του Ιουλίου δείχνει πως οι ελπίδες του εμπο­ρι­κού κόσμου για ηπιό­τε­ρης έντασης αντί­κτυπο δεν επι­βε­βαιώ­θη­καν.
  • Η αβε­βαιό­τητα από την κρίση υγείας και η εφαρ­μογή των μέτρων ατο­μι­κής προ­στα­σίας επη­ρέ­ασε αρνη­τικά και την επι­σκε­ψι­μό­τητα στα κατα­στή­ματα, καθώς περισ­σό­τε­ρες από οκτώ στις δέκα επι­χει­ρή­σεις (82%) κατέ­γρα­ψαν συρ­ρί­κνωση της επι­σκε­ψι­μό­τη­τας σε σχέση με το 2019.

ESSE INFOGRAPHIC 01513

  • Το 85% των επι­χει­ρή­σεων θεωρεί πως η παν­δη­μία του κορω­νοϊού επη­ρέ­ασε σημα­ντικά την ψυχο­λο­γία των κατα­να­λω­τών, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς την περισ­σό­τερο συγκρα­τη­μένη σε σχέση με πέρυσι.
  • Οι οκτώ στις δέκα επι­χει­ρή­σεις (79%) υπο­στή­ριξε πως η παν­δη­μία έχει επη­ρε­ά­σει από μεγάλο έως πολύ μεγάλο βαθμό τη λει­τουρ­γία τους, εκτί­μηση η οποία, υπό τις παρού­σες συν­θή­κες, δεν απο­τε­λεί έκπληξη.
  • Οι απα­ντή­σεις των επι­χει­ρή­σεων σχετικά με το κόστος προ­σαρ­μο­γής στο νέο πλαίσιο λει­τουρ­γίας που υπα­γο­ρεύει ο Covid-19 φαί­νο­νται μοι­ρα­σμέ­νες. Ειδι­κό­τερα, το 31% των επι­χει­ρή­σεων χαρα­κτη­ρί­ζει το κόστος από μεγάλο έως πολύ μεγάλο ενώ το 30% από μικρό έως πολύ μικρό. Ενδε­χο­μέ­νως, η δια­φο­ρο­ποί­ηση αυτή μπορεί να οφεί­λε­ται και στο μέγεθος των επι­χει­ρή­σεων ή/και στο είδος.

ZIjfdisd

  • Οι μισές επι­χει­ρή­σεις (52%) θεωρούν πως η υπο­χρε­ω­τική χρήση μάσκας στο χώρο του κατα­στή­μα­τος έχει επη­ρε­ά­σει αρνη­τικά τη λει­τουρ­γία του κατα­στή­μα­τος και μόλις μία στις πέντε (19%) πως το έχει επη­ρε­ά­σει θετικά.
  • Σχεδόν σε τρεις από τέσ­σε­ρις επι­χει­ρή­σεις (73%) οι πελάτες χρη­σι­μο­ποί­η­σαν κυρίως κάρτες κατά τις συναλ­λα­γές τους. Η εξοι­κεί­ωση των πελατών με το πλα­στικό χρήμα και τα μέσα ηλε­κτρο­νι­κής πλη­ρω­μής, από την περίοδο επι­βο­λής των “Capital Controls”, σίγουρα λει­τούρ­γη­σαν ευνοϊκά προς αυτήν την κατεύ­θυνση τα τελευ­ταία χρόνια. Ωστόσο, η υγειο­νο­μική κρίση και τα μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σίας υπα­γό­ρευ­σαν τον ισχυρό περιο­ρι­σμό της χρήσης μετρη­τών (μόνο στο 4% των επι­χει­ρή­σεων χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν κυρίως μετρητά).

dogujdifx

Πηγή: Reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.