Τοπικές Ειδήσεις

«Βαρύ» το διατακτικό της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για το Κ.Δ.Α.Υ.

Αναρτήθηκε χθες στην Διαύγεια το πρακτικό της από 13 Αυγούστου 2020 έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, που συνήλθε με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την ανάκληση των υπ’ αριθ. 1120/2017 και 505/2018 αποφάσεων του ίδιου οργάνου.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», με την πρώτη απόφαση είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία η εκχώρηση προϊόντος (τίμημα διαλογής και μεταφοράς) της σύμβασης συνεργασίας Δήμου Ρόδου και ΕΕΑΑ Α.Ε. (με ημερομηνία 1.11.2016 και αριθμό πρωτοκόλλου 52367) για το χρονικό διάστημα ισχύος της παραπάνω σύμβασης στην κοινοπραξία «W.A.T.T. Α.Ε. – ENACT Α.Ε. – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.».
Με την δεύτερη απόφαση έγινε τροποποίηση της από 01-11-2016 σύμβασης συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ρόδου και της ΕΕΑΑ Α.Ε. για την εναλλακτική διαχείριση δημοτικών αποβλήτων αρ.πρωτ. 2/29737/2018.
Υπέρ ψήφισαν 30 δημοτικοί σύμβουλοι και κατά 11 και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ι.Αφεντούλης, Ν. Γιαννάς, Σ. Διακοσταματίου, Δ. Ζανεττούλλης, Ε. Καζούλλης, Μ. Καφετζής, Ι. Κορωναίος, Μιχ. Παλαιολόγου, Α .Πάλλας, Μ. Σταυρής, Μ.Χριστοδούλου ενώ αποχή δήλωσε ο κ. Κ. Πότσος.
Στο διατακτικό της απόφασης αναφέρονται τα εξής:
«Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι κατά πλειοψηφία,
Α) Κατά εκτίμηση, της κατάφωρης παράβασης των ως άνω όρων, της υπ. αρ. 5530/2016 Διακήρυξης, για τη Σύμβαση Υπηρεσίας «Αποκομιδή – μεταφορά & διαχείριση ΑΣΑ, σάρωση (μηχανική & χειρωνακτική) χορτοκοπή- κλαδοκοπή (μηχανική & χειρωνακτική) καθώς και αποκομιδή & διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας, του Δήμου Ρόδου (ΚΔΑΥ)», όπως η παράβαση αυτή, προκύπτει από αντιπαραβολή των όρων της Διακήρυξης (Προοίμιο Α , Παράρτ. Γ’ Τεχν. Έκθεση παρ. 1.1., παρ. 1.9 , Παράρτ. Δ, κεφ. Ε8, Άρθρα 02 και 03, Ειδικής Συγγραφής κλπ), ήτοι νομικών και όχι απλώς πραγματικών περιστατικών, ως και για πρόδηλους λόγους Δημοσίου Συμφέροντος, λόγω παράνομης και υπαίτιας οικονομικής ζημίας, σε βάρος του Δήμου Ρόδου, ως παράνομων και δυσμενών – βλαπτικών για τον Δήμο Ρόδου, και αντίστοιχα παράνομων χαριστικών για τρίτους, την ανάκληση των αποφάσεων 505/2018 και 1120/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου (άρθρο 21 παρ. 1 και 2 του Ν, 2690/1999 Κωδ. Διοικ. Διαδικασίας).
Β) Την αναγνώριση της ισχύος και κατισχύος, της υπ. αρ. 5530/2016 Διακήρυξης, και της επ’ αυτής μέχρις λήξεως της, κατά το ασκηθέν δικαίωμα προαίρεσης (αποφ 330/2020 Οικον. Επιτροπής), της υπ. αριθ. πρωτ. 2/43008/07.06.2017 Σύμβασης Υπηρεσίας, «Αποκομιδή – μεταφορά και διαχείριση ΑΣΑ, σάρωση (μηχανική & χειρωνακτική) χορτοκοπή- κλαδοκοπή (μηχανική & χειρωνακτική) καθώς και αποκομιδή & διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας, του Δήμου Ρόδου (ΚΔΑΥ)», από κάθε παρανόμως ως άνω ληφθείσα, ή και τυχόν άλλης συναφούς ληφθείσας παρανόμως απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ως και επί των επ’ αυτών, ακύρως συναφθέντων Ιδιωτικών Συμφωνητικών, ως επίσης και την αναγνώριση, των εντεύθεν υποχρεώσεων, της αναδειχθείσας Αναδόχου «Κ/Ξ EN.ACT. A.E. – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗΑ.Ε.» Πιστής Τηρήσεως επί της λειτουργίας του ΚΔΑΥ Ρόδου, όλων των Συμβατικών Υποχρεώσεών της, σύμφωνα με τους όρους, της ως άνω Διακήρυξης.
Γ) Σε περίπτωση μη επιστροφής, εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών, από της κοινοποιήσεως της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προς την «Κ/Ξ/ EN.ACT. A.E. – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», όλων των αδικαιολογήτως και παρανόμως εισπραχθέντων επιπλέον ποσών-αμοιβών, σε σχέση με τα ποσά των όρων της Διακήρυξης, και της Σύμβασης, από τη λειτουργία του ΚΔΑΥ Ρόδου από 01-01-2018, μέχρι 07-06-2020, και
Δ) Σε περίπτωση μη επιστροφής, εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών, από της κοινοποιήσεως της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προς την «Κ/Ξ/ EN.ACT. A.E. – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», όλων των αδικαιολογήτως και παρανόμως μη καταβληθέντων ποσών ως και εβδομήντα μία χιλιάδων και επτακοσίων ευρώ ετησίως (71.700Ε/έτος), σύμφωνα με τους ρητούς και σαφείς όρους της Διακήρυξης, και της Σύμβασης, από τη λειτουργία του ΚΔΑΥ Ρόδου από 01-01-2018, μέχρι 07-06-2020, και εξ αυτών παρέχεται εντολή προς τη Οικονομική Επιτροπή, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών, και Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, ως και με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας, λήψης απόφασης και υλοποίησης κάθε επιβαλλόμενου νομικού μέτρου, κατά τις αρμοδιότητες της (άρθρο 72, Ν. 3852/2010), προς αποκατάσταση της βλάβης του Δήμου Ρόδου, περιλαμβανόμενων του Συμψηφισμού, της Κατάπτωσης των Εγγυητικών Επιστολών Καλής Εκτέλεσης, και της Έκπτωσης της Αναδόχου, (κατά τα αντίστοιχα άρθρα της υπ. αρ. 5530/2016 Διακήρυξης, και της αριθ. πρωτ. 2/43008/07.06.2017 Σύμβασης), με αναζήτηση και κάθε άλλης νόμιμης αποζημίωσης, κάθε επιπλέον ζημίας του Δήμου Ρόδου για κάθε αιτία, ως και Αναφοράς αρμοδίως, περιλαμβανόμενου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και κάθε άλλης εποπτεύουσας και ελέγχουσας Αρχής».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου