ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aγκυρα: Σταθερότητα στη θάλασσα μόνο με την Τουρκία

news room 3 λεπτά ανάγνωση
755

Μερίδιο στους πόρους της ανα­το­λι­κής Μεσο­γείου αξιώνει η Άγκυρα, δια στό­μα­τος του εκπρο­σώ­που της τουρ­κι­κής προ­ε­δρίας. «Δεν είναι εφικτή η πολι­τική στα­θε­ρό­τητα αγνο­ώ­ντας την Τουρκία», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος μάλιστα έθεσε θέμα «τουρ­κι­κής μου­σουλ­μα­νι­κής μειο­νό­τη­τας» στη Θράκη.

«Όταν η συζή­τηση αφορά την ασφά­λεια της Τουρ­κίας, αυτό σχε­τί­ζε­ται με την ασφά­λεια του Ιράκ, του Ιράν, όπως και όλων των γει­τό­νων και της Μεσο­γείου» δήλωσε ο εκπρό­σω­πος της τουρ­κι­κής προ­ε­δρίας σε συνέ­ντευξή του στο πρα­κτο­ρείο Anadolu, ενώ σημεί­ωσε πως «η Λιβύη είναι θαλάσ­σιος γεί­το­νάς μας στη Μεσό­γειο». «Η πιο μικρή κρίση, ένταση, σύγκρουση ή πόλεμος σε αυτές τις περιο­χές θα επη­ρε­ά­σει άμεσα την ασφά­λεια της Τουρ­κίας», είπε.

Όπως πρό­σθεσε, το απο­τέ­λε­σμα μπορεί να έχει τη μορφή τρο­μο­κρα­τίας, μετα­νά­στευ­σης ή κάτι άλλο, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι η Τουρκία το έχει δει «τόσες φορές». «Τα ζητή­ματα στη Λιβύη αφορούν άμεσα την ασφά­λεια τόσο της Μεσο­γείου όσο και του ΝΑΤΟ», συνέ­χισε.

«Δεν είναι εφικτή η πολι­τική στα­θε­ρό­τητα στην ανα­το­λική Μεσό­γειο αγνο­ώ­ντας την Τουρκία»

Μιλώ­ντας για τη συμ­φω­νία Ελλάδας – Ιταλίας για τις θαλάσ­σιες ζώνες, σημεί­ωσε ότι «κάναμε το ίδιο πράγμα με τη Λιβύη. Επι­βε­βαιώ­σαμε με αυτήν τη συμ­φω­νία ότι είμαστε γεί­το­νες με τη Λιβύη». «Τώρα αυτό θα ανα­πτύ­ξει μια κερ­δο­φόρα σχέση μεταξύ της Λιβύης και της Τουρ­κίας, οπότε αύριο, όταν είναι έτοιμες οι πολι­τι­κές συν­θή­κες, θα διε­ξα­χθούν δρα­στη­ριό­τη­τες έρευνας σε αυτήν την περιοχή και τα έσοδα θα μοι­ρα­στούν μεταξύ Τουρ­κίας και Λιβύης» συνέ­χισε.

Ο κ. Καλίν είπε ότι η Τουρκία θέλει η ανα­το­λική Μεσό­γειος να γίνει μια θάλασσα ειρήνης. Συμπλή­ρωσε ότι οι φυσικοί πόροι της περιο­χής πρέπει να ανήκουν και να μοι­ρά­ζο­νται σε όλους με βάση τις αρχές της δίκαιης κατα­νο­μής και όλοι πρέπει να επω­φε­λού­νται από αυτά τα πλούτη, προ­σθέ­το­ντας ότι δεν μπορεί να αγνοη­θεί η Τουρκία.

Σημεί­ωσε επίσης ότι είναι προς όφελος όλων να ξεκι­νή­σουν διάλογο με την Τουρκία, προ­σθέ­το­ντας ότι «δεν είναι δυνατόν να παρα­μεί­νουμε αδιά­φο­ροι σε πρω­το­βου­λίες που προ­σπα­θούν να μας περιο­ρί­σουν στον Κόλπο της Αττά­λειας». «Το ζήτημα της ανα­το­λι­κής Μεσο­γείου δεν είναι το θέμα μιας χώρας ή της Ε.Ε., είναι ζήτημα όλων των χωρών που γει­το­νεύ­ουν εκεί», συνέ­χισε.

«Τα προ­βλή­ματα με την Ελλάδα μπορούν να επι­λυ­θούν με άμεση επι­κοι­νω­νία»

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο κ. Καλίν χαρα­κτή­ρισε δια­χει­ρί­σιμα τα προ­βλή­ματα και ανα­φέρ­θηκε στην τηλε­φω­νική επι­κοι­νω­νία Κυριά­κου Μητσο­τάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών μετά από μεγάλο χρονικό διά­στημα. Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες είναι δυνατόν να μιλή­σουν άμεσα για ζητή­ματα όπως το Αιγαίο και να επι­λύ­σουν δια­φο­ρές απόψεων ή δια­φο­ρές που προ­κύ­πτουν κατά καιρούς.

Όπως είπε, οι κ.κ. Μητσο­τά­κης και Ερντο­γάν συζή­τη­σαν πολλά θέματα, ενώ υπο­στή­ριξε πως στην ατζέντα βρέ­θη­καν το Αιγαίο και η ανα­το­λική Μεσό­γειος μεταξύ άλλων. «Όπως γνω­ρί­ζετε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρα­δο­σιακά υπο­στη­ρί­ζει την ένταξη της Τουρ­κίας στην Ε.Ε.» σημεί­ωσε, προ­σθέ­το­ντας ότι παρόλο που οι δύο χώρες έχουν δια­φο­ρε­τι­κές απόψεις για τις διμε­ρείς σχέσεις, ορι­σμένα ζητή­ματα επι­λύ­θη­καν και μερικά έγιναν δια­χει­ρί­σιμα στο πλαίσιο δια­πραγ­μα­τεύ­σεων.

Τόνισε δε ότι η Άγκυρα προσ­δοκά να επι­λύ­σει τις δια­φο­ρές με την Ελλάδα, με την πιο θετική προ­σέγ­γιση σε όλους τους τομείς. «Τώρα αυτό που είναι επι­θυ­μητό είναι να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύ­θυνση και να δημιουρ­γή­σουμε μια δίκαιη περι­φε­ρειακή τάξη που θα σέβεται πραγ­μα­τικά τα δικαιώ­ματα και τα συμ­φέ­ρο­ντα όλων στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και της Ε.Ε., και στα θέματα της ανα­το­λι­κής Μεσο­γείου και του Αιγαίου» τόνισε.

Παράλ­ληλα, έκανε λόγο για «τουρ­κική μου­σουλ­μα­νική μειο­νό­τητα» στη δυτική Θράκη, τονί­ζο­ντας πως είναι πάντα εφικτό μέσω δια­πραγ­μα­τεύ­σεων και δια­λό­γου να καλύ­πτε­ται η από­σταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, την «ξένη ανάμιξη που έχει φτάσει σε πρω­το­φανή επίπεδα» στη Λιβύη, με «την απο­στολή εξε­λιγ­μέ­νου εξο­πλι­σμού και τον αριθμό των μισθο­φό­ρων που εμπλέ­κο­νται σε μάχες», κατήγ­γειλε ο Γενικός Γραμ­μα­τέας των Ηνω­μέ­νων Εθνών Αντόνιο Γκου­τέ­ρες.

Νωρί­τερα, ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συνερ­γά­ζο­νται για να επι­τευ­χθεί άμεση κατά­παυση του πυρός στην Λιβύη, αλλά η κυβέρ­νηση της Τρί­πο­λης δεν επι­θυ­μεί μια τέτοια λύση.

Πηγή: kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.