ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Handelsblatt: Καταφύγιο για τους επενδυτές η Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εοτ-ελλάδα

Στην Ελ­λά­δα στρέ­φε­ται το εν­δια­φέ­ρον των ξένων επεν­δυ­τών εν μέσω παν­δη­μί­ας του νέου κο­ρω­νοιού, όπως σχο­λιά­ζει η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «Handelsblatt». Στη χώρα μας βρί­σκουν κα­τα­φύ­γιο πολ­λοί ξένοι επεν­δυ­τές την ώρα που εξα­κο­λου­θούν να αυ­ξά­νο­νται πα­γκο­σμί­ως τα κρού­σμα­τα της νόσου Covid- 19.

Το  δη­μο­σί­ευ­μα του Γερ­μα­νού δη­μο­σιο­γρά­φου Γκερντ Χέλερ συ­νο­δεύ­ε­ται από μία φω­το­γρα­φία με το υπέ­ρο­χο ηλιο­βα­σί­λε­μα στη Μύ­κο­νο και τη λε­ζά­ντα:  «Πολ­λοί πρώην πα­ρα­θε­ρι­στές σε πο­λυ­τε­λή ξε­νο­δο­χεία φλερ­τά­ρουν με τη δική τους αγορά κα­τα­λύ­μα­τος στην Ελ­λά­δα».  Οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες σε θέ­μα­τα αγο­ράς πι­στεύ­ουν ότι η τάση αυτή σχε­τί­ζε­ται με την παν­δη­μία του νέου κο­ρω­νοιού. «Η ιδιω­τι­κό­τη­τα και η ασφά­λεια είναι πλέον για τους ξέ­νους επεν­δυ­τές δύο θέ­μα­τα πιο απαι­τη­τι­κά από ποτέ. «Οι πε­λά­τες μας ανα­ζη­τούν την ασφά­λεια της ιδιο­κτη­σί­ας τους», ανα­φέ­ρει ο Γκέ­οργκ Πέ­τρας. Ο Ελ­λη­νο­γερ­μα­νός, που με­γά­λω­σε στη Στουτ­γκάρ­δη, είναι ο επι­κε­φα­λής στην Ελ­λά­δα της κτη­μα­το­με­σι­τι­κής εται­ρεί­ας «Engel & Völkers».

«Πρώην πα­ρα­θε­ρι­στές πο­λυ­τε­λών ξε­νο­δο­χεί­ων φλερ­τά­ρουν τώρα με την αγορά της δικής τους γης», επι­ση­μαί­νει ο Πέ­τρας. Την τάση αυτή την απο­δί­δει στις επι­πτώ­σεις του νέου κο­ρω­νοιού: «Η Ελ­λά­δα έχει ένα από τα χα­μη­λό­τε­ρα πο­σο­στά κρου­σμά­των σε σχέση με τον πλη­θυ­σμό της και τους λι­γό­τε­ρους θα­νά­τους από την νόσο Covid -19 απ’ όλες τις χώρες της Με­σο­γεί­ου».

«Η αγορά ακι­νή­των βρί­σκε­ται επί­σης σε άν­θι­ση από τότε που η χώρα άφησε πίσω της την οι­κο­νο­μι­κή κρίση και την δε­κα­ε­τή ύφεση. Η ανά­καμ­ψη της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας οφεί­λε­ται σε με­γά­λο βαθμό στους ξέ­νους επεν­δυ­τές», σχο­λιά­ζει το δη­μο­σί­ευ­μα. Σύμ­φω­να με το ελ­λη­νι­κό Χρη­μα­τι­στή­ριο, οι ξένοι αγο­ρα­στές ακι­νή­των έφε­ραν πέ­ρυ­σι στη χώρα μας 1,45 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Αυτό ση­μαί­νει ότι, το 35% των άμε­σων ξένων επεν­δύ­σε­ων ήρθαν από την αγορά ακι­νή­των. Σε σύ­γκρι­ση με το 2016, ο αριθ­μός αυτός εξα­πλα­σιά­στη­κε.

«Η έκρη­ξη συ­νε­χί­στη­κε στις αρχές του 2020. Στη συ­νέ­χεια ήρθε ο νέος κο­ρω­νοιός. Αλλά η ελ­λη­νι­κή αγορά ανα­στα­τώ­θη­κε μόνο προ­σω­ρι­νά:  «Εί­χα­με μια μι­κρής διάρ­κειας κάμψη τις δύο πρώ­τες εβδο­μά­δες της παν­δη­μί­ας τον Μάρ­τιο», ανα­φέ­ρει ο κτη­μα­το­με­σί­της Πέ­τρας συ­γκρί­νο­ντας τα επί­πε­δα με το προη­γού­με­νο έτος , ωστό­σο από την πλευ­ρά των Γερ­μα­νών, το εν­δια­φέ­ρον αυ­ξή­θη­κε ακόμη και 50% », λέει ο Πέ­τρας.

«Πάνω απ ‘όλα, υπάρ­χει ζή­τη­ση για ακί­νη­τα υψη­λής ποιό­τη­τας, με τιμές από 350.000 ευρώ έως επτα­ψή­φιο αριθ­μό. Ωστό­σο, «παρά τις πρό­σφα­τες αυ­ξή­σεις τιμών, οι τιμές στην Ελ­λά­δα ως απο­τέ­λε­σμα της κρί­σης με­τα­ξύ των ετών 2008-2018 πα­ρα­μέ­νουν ακόμα φθη­νές σε σύ­γκρι­ση με άλ­λους προ­ο­ρι­σμούς της Με­σο­γεί­ου. Αυτό κάνει επί­σης τα ελ­λη­νι­κά κα­τα­λύ­μα­τα δια­κο­πών πιο εν­δια­φέ­ρο­ντα για επέν­δυ­ση… Αυτό ισχύ­ει για τη Σα­ντο­ρί­νη και το Πόρτο Χέλι- κα­τα­φύ­γιο των δια­ση­μο­τή­των», υπο­στη­ρί­ζει η οι­κο­νο­μι­κή εφη­με­ρί­δα. Ωστό­σο, οι ει­δι­κοί εξα­κο­λου­θούν να βλέ­πουν ότι η μα­κρο­πρό­θε­σμη ανο­δι­κή τάση του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού, δεν ανα­μέ­νε­ται να επη­ρε­α­στεί από την κρίση του νέου κο­ρω­νοιού. Ο Ντιρκ Ράιν­χαρντ, συ­νερ­γά­της στη νο­μι­κή εται­ρεία «MStR-Law» των Αθη­νών , η οποία έρ­χε­ται σε επαφή με Γερ­μα­νούς αγο­ρα­στές, έχει δια­πι­στώ­σει κι αυτός την αυ­ξα­νό­με­νη ζή­τη­ση για υψη­λής ποιό­τη­τας ακί­νη­τα.

 

«Η Ελ­λά­δα επω­φε­λεί­ται από την καλή ει­κό­να της στη δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης του νέου κο­ρω­νοιού» , πι­στεύ­ει ο δι­κη­γό­ρος.

Οι ξένοι αγο­ρα­στές ανα­ζη­τούν κυ­ρί­ως κα­τα­λύ­μα­τα σε νησιά με καλές υπο­δο­μές, όπως οι Κυ­κλά­δες, η Ρόδος και η Κρήτη. Η Αθη­ναι­κή Ρι­βιέ­ρα γί­νε­ται επί­σης όλο και πιο δη­μο­φι­λής, γρά­φει το γερ­μα­νι­κό δη­μο­σί­ευ­μα. «Αυτό είναι κάτι νέο για τη γερ­μα­νι­κή αγορά», λέει ο κτη­μα­το­με­σί­της Πέ­τρας και προ­σθέ­τει: «Δε­κά­δες ακί­νη­τα με πο­λυ­τε­λή δια­με­ρί­σμα­τα υψη­λής ποιό­τη­τας κα­τα­σκευά­ζο­νται επί του πα­ρό­ντος στα πα­ρά­κτιες πε­ριο­χές της ελ­λη­νι­κής μη­τρό­πο­λης. Η πε­ριο­χή έχει εν­δια­φέ­ρον για τις κα­τα­σκευα­στι­κές εται­ρεί­ες λόγω της εγ­γύ­τη­τάς τους με την πρω­τεύ­ου­σα και την εύ­κο­λη προ­σβα­σι­μό­τη­τα όλο το χρόνο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.