ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: ‘Ναι’ στο voucher διακοπών λένε οι Έλληνες καταναλωτές

news room 5 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός

Η υγειο­νο­μική κρίση λόγω COVID-19 και οι συνέ­πειές της στη μείωση των εισο­δη­μά­των έχουν οδη­γή­σει σε ακύρωση ή μεγάλη μείωση των κρα­τή­σεων των του­ρι­στών σε όλους ανε­ξαι­ρέ­τους τους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς. Συνεπώς, μεγάλη πρό­κληση για τους του­ρι­στι­κούς φορείς και τις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις απο­τε­λεί ο προ­γραμ­μα­τι­σμός για την επερ­χό­μενη του­ρι­στική περίοδο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των απο­φά­σεων σχετικά με την ημε­ρο­μη­νία έναρξης της του­ρι­στι­κής σεζόν με την απε­λευ­θέ­ρωση των πτήσεων, τον αριθμό των εργα­ζο­μέ­νων, και το σχε­δια­σμό των υπη­ρε­σιών έτσι ώστε να τηρού­νται τα όποια και­νούρ­για μέτρα υγειο­νο­μι­κής ασφά­λειας των του­ρι­στών.

Λόγω της παν­δη­μίας, φαί­νε­ται πως ο εσω­τε­ρι­κός του­ρι­σμός ίσως απο­τε­λέ­σει για τις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις μια “όαση” ελπίδας στην έρημο των ακυ­ρω­μέ­νων κρα­τή­σεων των ξένων του­ρι­στών. Τι προσ­δο­κίες έχουν οι Έλληνες κατα­να­λω­τές για τις δια­κο­πές τους φέτος και ποιες στρα­τη­γι­κές μπορούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ώστε να δοθούν κίνητρα στους Έλληνες να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν τις δια­κο­πές τους στην Ελλάδα;

Στα κρίσιμα αυτά ερω­τή­ματα προ­σπά­θησε να απα­ντή­σει το Β’ Μέρος της δια­δι­κτυα­κής έρευνας που πραγ­μα­το­ποί­ησε η ερευ­νη­τική ομάδα του Εργα­στη­ρίου Μάρ­κε­τινγκ MARLAB του Πανε­πι­στη­μίου Μακε­δο­νίας, η οποία απο­τε­λεί­ται από την κα Ροδούλα Τσιό­τσου, καθη­γή­τρια και διευ­θύ­ντρια του MARLAB, τον κ. Αχιλλέα Μπούκη, λέκτορα στο Πανε­πι­στή­μιο του Sussex και την κα Νικο­λέττα Θ. Σια­μά­γκα, επί­κουρη καθη­γή­τρια στο ΑΠΘ. Η συλλογή των δεδο­μέ­νων του Β’ μέρους έγινε το διά­στημα το διά­στημα 23-28 Απρι­λίου, ενώ απά­ντη­σαν 1.073 Έλληνες κατα­να­λω­τές.

Κύρια απο­τε­λέ­σματα της έρευνας:

  • Η πλειο­ψη­φία των Ελλήνων επι­θυ­μεί να δοθεί voucher για να κάνει δια­κο­πές φέτος (66,45)
  • Η παροχή voucher αυξάνει τις προ­θέ­σεις των Ελλήνων να κάνουν δια­κο­πές σχεδόν κατά 20% (από 47% σε 66,4%)
  • Το προ­τει­νό­μενο ποσό του voucher είναι από 200 έως 400 Ευρώ για το 71,1%
  • Η παροχή voucher μπορεί να δια­φο­ρο­ποι­ή­σει περισ­σό­τερο την επιλογή του  προ­ο­ρι­σμού των δια­κο­πών των Ελλήνων, λιγό­τερο την περίοδο και ακόμα λιγό­τερο το είδος της δια­μο­νής τους.
  • Η παροχή voucher θεω­ρεί­ται θετική ενέρ­γεια για το 67% των Ελλήνων, ωστόσο όταν λαμ­βά­νουν υπόψη την επι­βά­ρυνση του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού από την παροχή του, τότε μόνο το 46,4% το υπο­στη­ρί­ζει.
  • Οι Έλληνες στην πλειο­ψη­φία τους ανα­μέ­νουν πτώση στις τιμές των ξενο­δο­χείων ενώ θεωρούν ότι οι τιμές των εστια­το­ρίων θα παρα­μεί­νουν ίδιες κατά τη διάρ­κεια των καλο­και­ρι­νών τους δια­κο­πών
  • Το 75% των Ελλήνων βίωσε μικρή έως μεγάλη μείωση στο εισό­δημά του λόγω COVID-19.

Στο ερώτημα αν σχε­διά­ζουν να κάνουν δια­κο­πές φέτος το καλο­καίρι το 47% απά­ντησε θετικά, το 34% απά­ντησε ότι δεν έχει απο­φα­σί­σει ακόμα, ενώ το 19% απά­ντησε ότι δεν σκο­πεύει να κάνει δια­κο­πές.

Με την πρόταση “Εάν λάμβανα ένα voucher δια­κο­πών από το ελλη­νικό κράτος, τότε σίγουρα θα έκανα δια­κο­πές στην Ελλάδα”, συμ­φω­νεί σε απόλυτα ή σε μεγάλο βαθμό το 66,4% των ερω­τη­θέ­ντων, ενώ μόνο ένα 9% αυτών δια­φω­νεί με αυτό. Παρόλα αυτά είναι αξιο­ση­μεί­ωτο ότι το 24,6% των ερω­τη­θέ­ντων δεν είναι σίγουρο ακόμη και σε αυτή την περί­πτωση.

Οι αντι­λή­ψεις σχετικά με τα επίπεδα του ποσού του voucher δια­κο­πών ποι­κί­λουν ανάμεσα στους ερω­τη­θέ­ντες. Το 14,5% δηλώνει ότι θα ήταν ικα­νο­ποι­η­τικό το ποσό των 200 Ευρώ, το 33,4% των ερω­τη­θέ­ντων θεωρεί πως ένα voucher των 300 Ευρώ είναι ικα­νο­ποι­η­τικό, ενώ 23,2% θεωρεί πως αυτό το voucher θα πρέπει να είναι στο ποσό των 400 Ευρώ. Τέλος, υπάρχει ένα ποσοστό 23% που θεωρεί πως το ποσό πρέπει να κυμαν­θεί υψη­λό­τερα και συγκε­κρι­μένα στα 500 ευρώ.

Το voucher δια­κο­πών για εσω­τε­ρικό του­ρι­σμό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τον προ­ο­ρι­σμό για το 66,3% των ερω­τη­θέ­ντων, ενώ το 25,6% θα επη­ρε­α­στεί λίγο ή πολύ λίγο, με μόνο το 8,1% των ερω­τη­θέ­ντων να υπο­στη­ρί­ζει ότι δεν θα επη­ρε­α­στεί καθόλου η επιλογή του για τον προ­ο­ρι­σμό των δια­κο­πών του.

Το voucher είναι πολύ πιθανό να αλλάξει την περίοδο δια­κο­πών για το 55,4% των ερω­τη­θέ­ντων ενώ το 32,3% αυτών ισχυ­ρί­ζε­ται ότι θα επη­ρε­α­στεί μόνο λίγο ή πολύ λίγο. Τέλος, το 12,3% των ερω­τη­θέ­ντων υπο­στη­ρί­ζει ότι δεν θα επη­ρε­α­στεί καθόλου η επιλογή του για την περίοδο δια­κο­πών του λόγω voucher. Η τάση εδώ δείχνει πως το voucher δια­κο­πών είναι πιο δύσκολο να επη­ρε­ά­σει την περίοδο δια­κο­πών από ότι τον προ­ο­ρι­σμό, γεγονός που μπορεί να οφεί­λε­ται και σε άλλους εξω­γε­νείς παρά­γο­ντες (π.χ. δυνα­τό­τητα άδειας).

Το voucher για εσω­τε­ρικό του­ρι­σμό είναι πιθανό να αλλάξει την επιλογή δια­μο­νής του 50% των ερω­τη­θέ­ντων, θα επη­ρε­ά­σει λίγο το 28,8% ενώ το 21,2% των ερω­τη­θέ­ντων υπο­στη­ρί­ζει ότι δε θα επη­ρε­α­στεί καθόλου η επιλογή της δια­μο­νής του. Η τάση εδώ δείχνει πως το voucher δια­κο­πών είναι πιο δύσκολο να επη­ρε­ά­σει την επιλογή της δια­μο­νής από ότι τον προ­ο­ρι­σμό, γεγονός που μπορεί να οφεί­λε­ται και σε άλλους εξω­γε­νείς παρά­γο­ντες (π.χ. λόγοι υγειο­νο­μι­κής ασφά­λειας).

Tο επόμενο ερώτημα αφο­ρούσε τη στάση τους απέ­να­ντι στα voucher. To 67,2% του δείγ­μα­τος είναι θετικό στο να δοθεί voucher για την ενί­σχυση του εσω­τε­ρι­κού του­ρι­σμού, το 24,5% δεν είναι σίγουρο ενώ μόνο το 8,3% δια­φω­νεί με την πρα­κτική.

Όταν το ερώτημα δια­φο­ρο­ποι­ή­θηκε και προ­στέ­θηκε η επί­δραση του voucher στον κρατικό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, οι απα­ντή­σεις δια­φο­ρο­ποι­ή­θη­καν. Το 46.4% υπο­στή­ριξε τη διανομή voucher, το 33,2% δεν ήταν σίγουρο, και το 20,4% συμ­φώ­νησε στο να μη δοθεί voucher.

Στην ερώτηση κατά πόσο έχει επη­ρε­α­στεί αρνη­τικά το οικο­γε­νειακό τους εισό­δημα λόγω COVID-19, το 24,8% δήλωσε καθόλου, το 22,6% δήλωσε έως 15%, το 21,4% δήλωσε από 15-30%, το 15,8% δήλωσε από 31-50% και το 15,4% πάνω από 50%.

Προσ­δο­κίες των Ελλήνων από τις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις

Στη συνέ­χεια οι συμ­με­τέ­χο­ντες στην έρευνα ρωτή­θη­καν για τις προσ­δο­κίες τους από τις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις σε ότι αφορά στις τιμές. Είναι ενδια­φέ­ρον πως η πλειο­ψη­φία των ερω­τη­θέ­ντων (53,8%) προσ­δοκά πως οι τιμές στα κατα­λύ­ματα θα είναι χαμη­λό­τε­ρες σε κάποιο βαθμό, ενώ το 31,6% του δείγ­μα­τος  θεωρεί πως θα είναι περίπου οι ίδιες. Μόνο το 14,6% περι­μέ­νει τις τιμές να είναι υψη­λό­τε­ρες από την περυ­σινή χρονιά.

Στον αντί­ποδα, οι ερω­τη­θέ­ντες σε ποσοστό 56,2% προσ­δο­κούν πως οι τιμές στα εστια­τό­ρια θα είναι περίπου οι ίδιες. Αξίζει να ανα­φερ­θεί ότι το 23,8% περι­μέ­νει να πλη­ρώ­σει λιγό­τερα σε σχέση με πέρσι για φαγητό ενώ το 20% ανα­μέ­νουν οι τιμές να είναι αυξη­μέ­νες.

Στο ερω­τη­μα­το­λό­γιο απά­ντη­σαν 1.073 άτομα εκ των οποίων το 31% ήταν άντρες και το 69% γυναί­κες. Σε ό,τι αφορά στην ηλικία, το 62% του δείγ­μα­τος ήταν ηλικίας 20-40 ετών, το 34% ήταν μεταξύ 41-65 ετών, και το υπό­λοιπο 4% ήταν κάτω των 20 ετών. Το 40% του δείγ­μα­τος ήταν έγγαμοι/ες, το 53% ήταν άγαμοι/ες, το 6% δια­ζευγ­μέ­νοι/ες και το 1% χήροι/ες. Σε ό,τι αφορά στο εισό­δημα, το 26,5% δήλωσε εισό­δημα μικρό­τερο των 10.000 ευρώ, το 33,6% μεταξύ 10.001 και 20.000 ευρώ, το 22% μεταξύ 20.001 και 30.000 ευρώ, το 10,4% μεταξύ 30.001 και 40.000 ευρώ και το υπό­λοιπο 7,5% μεγα­λύ­τερο από 40.001 ευρώ. Το δείγμα ήταν πανελ­λα­δικό, προ­ερ­χό­μενο από 47 δια­φο­ρε­τι­κούς νομούς της χώρας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.