ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ιδρύματος Ευάγγελου Σ. Σταματίου κατά ξενοδοχειακής εταιρείας

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
ΣΕΒΑΛΙΕ

Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυ­με­λές Πρω­το­δι­κείο Ρόδου απορ­ρί­φθηκε η αγωγή που άσκησε το κοι­νω­φε­λές ίδρυμα «Ευάγ­γε­λου Σ. Στα­μα­τίου» κατά ανώ­νυ­μης ξενο­δο­χεια­κής εται­ρείας της Ρόδου.

Το ίδρυμα εκπρο­σω­πή­θηκε από τον δικη­γόρο κ. Ιωάννη Ρεκκέ και η ξενο­δο­χειακή εται­ρεία από τους δικη­γό­ρους κ.κ. Μιχαήλ Παλαιο­λόγο και Στέλιο Αλε­ξανδή.

Οπως έγραψε η «δημο­κρα­τική», δυνάμει πράξης το έτος 1997 συμ­βο­λαιο­γρά­φου Αθηνών, ο Ευάγ­γε­λος Σ. Στα­μα­τίου σύστησε κοι­νω­φε­λές ίδρυμα, στην περιου­σία του οποίου αφιε­ρώ­θη­καν μεταξύ άλλων και οι 30.075 ανώ­νυ­μες μετοχές στην ξενο­δο­χειακή εται­ρεία.

Με απόφαση του Εφε­τείου Αθηνών το έτος 2012 ανα­γνω­ρί­στη­καν ως άκυρες οι μετοχές του ιδρυτή.

Το έτος 2014 δικη­γό­ρος ζήτησε τον ορισμό προ­σω­ρι­νής διοί­κη­σης της εται­ρείας και το Ειρη­νο­δι­κείο Ρόδου διόρισε προ­σω­ρινό Δ.Σ.

Στην συνέ­χεια συγκά­λε­σαν τον Μάιο του 2015 γενική συνέ­λευση εκλέ­γο­ντας το ορι­στικό Δ.Σ. για τα επόμενα πέντε έτη.

Το ίδρυμα δια­τεί­νε­ται ότι τυχαία πλη­ρο­φο­ρή­θηκε ότι το ως άνω διοι­κη­τικό συμ­βού­λιο της εται­ρείας, με ομόφωνη απόφασή του, προ­σκά­λεσε σε τακτική γενική συνέ­λευση τούς μετό­χους της εται­ρείας, με (μεταξύ άλλων) θέμα, την αύξηση του μετο­χι­κού κεφα­λαίου της εται­ρείας κατά 142.942,98 ευρώ.
 Το ίδρυμα κατέχει ποσοστό 50% των μετοχών της εται­ρείας που περιου­σιακό στοι­χείο έχει ξενο­δο­χείο στη Ρόδο, πλην όμως οι μετοχές ευρί­σκο­ντο σε θυρίδα και για την παρά­δοσή τους απαι­τείτο η έκδοση κλη­ρο­νο­μη­τη­ρίου. Μετά την αύξηση του μετο­χι­κού κεφα­λαίου το ποσοστό των μετοχών του ιδρύ­μα­τος περιο­ρί­στηκε σε 27,6%.
 Το ίδρυμα δια­τεί­νε­ται ότι με εξώδικη όχληση είχε ζητήσει την χορή­γηση σχε­τι­κής άδειας συμ­με­το­χής του στη γενική συνέ­λευση αλλά δεν του δόθηκε.
Υπο­στη­ρί­ζει ότι οι υπό­λοι­ποι μέτοχοι κατέ­στη­σαν κατα­χρη­στι­κώς πλειο­ψη­φία στην εται­ρεία και τονίζει ότι η αξία του ακι­νή­του ανέρ­χε­ται στο ποσό των 5.000.000 ευρώ και το μετο­χικό κεφά­λαιο της εται­ρείας σε 176.000 ευρώ.

Ζήτησε έτσι να ανα­γνω­ρι­στεί η ακυ­ρό­τητα των απο­φά­σεων που ελή­φθη­σαν κατά τη γενική συνέ­λευση των μετόχων της εται­ρείας.

Οι αντί­δι­κοι από την άλλη υπο­στη­ρί­ζουν ότι το ίδρυμα δεν έχει συνει­σφέ­ρει ούτε ένα ευρώ στην εται­ρεία κι ότι οι ίδιοι βαρύ­νο­νται με δυσθε­ώ­ρη­τες οφειλές καθώς και για την ανα­γκαία συντή­ρηση του εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νου κτηρίου. Μετά από χρο­νο­βόρο δικα­στικό αγώνα, τον Οκτώ­βριο του 2019 με διάταξη του Ειρη­νο­δι­κείου Αθηνών, παρα­σχέ­θηκε στο ίδρυμα κλη­ρο­νο­μη­τή­ριο για τις ως άνω 30.075 μετοχές.

Προ­έ­κυψε όμως από τον δικα­στικό έλεγχο ότι η γενική συνέ­λευση που έγινε τον Σεπτέμ­βριο του 2017 έλαβε νόμιμη απόφαση καθώς τότε δεν είχαν περιέλ­θει ακόμη στην κυριό­τητά του οι 30.075 μετοχές. Πιο συγκε­κρι­μένα δεν είχε απο­σα­φη­νι­στεί τότε το καθε­στώς ιδιο­κτη­σίας των μετοχών αυτών, αν δηλαδή ανήκουν στην κυριό­τητα του ιδρύ­μα­τος ή του Στα­μα­τίου Στα­μα­τίου, υιού του διαθέτη και το ίδρυμα δεν είχε απο­κτή­σει ακόμη την ιδιό­τητα του μετόχου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.