ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανεπαρκής σωματική άσκηση για το 85% των εφήβων στην Ελλάδα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
85

Η μεγάλη πλειο­νό­τητα των εφήβων δεν ασκεί­ται σωμα­τικά όσο πρέπει. Το 81% των μαθητών 11 έως 17 ετών στον κόσμο δεν φθάνουν τη συνι­στώ­μενη του­λά­χι­στον μία ώρα άσκησης μέτριας έως μεγάλης έντασης κάθε μέρα, σύμφωνα με μια νέα παγκό­σμια μελέτη επι­στη­μό­νων του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας (ΠΟΥ), την πρώτη του είδους της σε τέτοια διεθνή κλίμακα.

Η κατά­σταση στην Ελλάδα, όσον αφορά το επίπεδο σωμα­τι­κής άσκησης των εφήβων, είναι χει­ρό­τερη από το μέσο παγκό­σμιο όρο και μάλιστα επι­δει­νώ­νε­ται δια­χρο­νικά. Ενώ το 2001 η χώρα μας βρι­σκό­ταν -μεταξύ 146 χωρών- στην 59η θέση της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης με ποσοστό 83,6% ανε­παρ­κώς ασκού­με­νων μαθητών, το 2016 είχε πέσει στη 87η θέση με ποσοστό 84,5%.

Η μελέτη, που δημο­σιεύ­θηκε στο ιατρικό περιο­δικό “The Lancet Child and Adolescent Health” και περιέ­λαβε πλη­ρο­φο­ρίες μόνο για τους μαθητές και όχι για εφήβους εκτός σχο­λι­κού συστή­μα­τος, βρήκε ότι το ποσοστό των ανε­παρ­κώς ασκού­με­νων εφήβων και των δύο φύλων στα­διακά μειώ­νε­ται διεθνώς: ήταν 82,5% το 2001, υπο­χώ­ρησε στο 81,6% το 2010 και μειώ­θηκε περαι­τέρω στο 81% το 2016.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες τα κορί­τσια ασκού­νται λιγό­τερο από τα αγόρια και η «ψαλίδα» τείνει να διευ­ρυν­θεί στις περισ­σό­τε­ρες χώρες (στο 73%). Το 2016 ανε­παρκή σωμα­τική άσκηση έκαναν το 77,6% το αγοριών και το 84,7% των κορι­τσιών, ενώ το 2001 τα αντί­στοιχα ποσοστά ήσαν 80,1% και 85,1%.

Αντί­θετα στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων που δεν ασκού­νται όσο χρειά­ζε­ται, αυξά­νε­ται με το πέρασμα του χρόνου, αντί να μειώ­νε­ται. Το 2016 στην Ελλάδα δεν ασκού­νταν επαρκώς το 89,1% των κορι­τσιών (θέση 104 στην παγκό­σμια κατά­ταξη) και το 80% των αγοριών (θέση 76). Το 2001 στη χώρα μας δεν ασκού­νταν επαρκώς το 88,3% των κορι­τσιών (θέση 93 στη διεθνή κατά­ταξη) και το 79,2% των αγοριών (θέση 47), συνεπώς παρα­τη­ρεί­ται μια μικρή αύξηση στα ποσοστά μεταξύ 2001-2016.

Οι ερευ­νη­τές επι­ση­μαί­νουν ότι η ανε­παρ­κής καθη­με­ρινή σωμα­τική δρα­στη­ριό­τητα υπο­σκά­πτει την τωρινή και τη μελ­λο­ντική υγεία των νέων και τονί­ζουν ότι το θέμα πρέπει να αντι­με­τω­πι­σθεί πιο απο­φα­σι­στικά, ιδίως όσον αφορά τα κορί­τσια. Η τακτική και επαρκής σωμα­τική άσκηση ευνοεί την καρ­διαγ­γειακή, πνευ­μο­νική και μυϊκή υγεία, καθώς επίσης τη νοητική κατά­σταση, αλλά και την ομαλή κοι­νω­νι­κο­ποί­ηση, οφέλη που συνε­χί­ζο­νται και μετά την εφηβεία.

Η σωμα­τική δρα­στη­ριό­τητα περι­λαμ­βά­νει, πέρα από την άσκηση σε σπορ και παι­χνί­δια, τις δου­λειές του νοι­κο­κυ­ριού, το περ­πά­τημα (π.χ. μέχρι το σχολείο), το ποδή­λατο κ.α. Στόχος του ΠΟΥ είναι έως το 2030 να έχει μειωθεί κάτω από το 70% των ποσοστό των ανε­παρ­κώς ασκού­με­νων εφήβων και των δύο φύλων, κάτι που δεν φαί­νε­ται εύκολο.

Οι χώρες με τους πιο…τεμπέ­λη­δες μαθητές είναι οι Φιλιπ­πί­νες (ποσοστό 93% στα αγόρια) και η Νότια Κορέα (94% στα κορί­τσια), ενώ τα χαμη­λό­τερα ποσοστά εμφα­νί­ζουν δύο χώρες-έκπληξη, το Μπα­γκλα­ντές και η Ινδία, όπου μόνο το 63% και το 72% αντί­στοιχα των αγοριών δεν γυμνά­ζο­νται αρκετά, κάτι που η μελέτη απο­δί­δει κυρίως στο ότι οι έφηβοι εκεί παίζουν πολλά σπορ όπως το…κρίκετ. Ψηλά στην παγκό­σμια κατά­ταξη βρί­σκο­νται και οι ΗΠΑ λόγω της συστη­μα­τι­κής σωμα­τι­κής άσκησης που κάνουν οι μαθητές στα αμε­ρι­κα­νικά σχολεία.

Η μελέτη δείχνει ότι η ψηφιακή επα­νά­σταση που έχει κάνει τις οθόνες ανα­πό­σπα­στο εργα­λείο της καθη­με­ρι­νό­τη­τας, έχει αντί­κτυπο στη ζωή των εφήβων, ωθώντας τους να κάνουν περισ­σό­τερη καθι­στική ζωή. Αυτό, σε συν­δυα­σμό με το ότι κοι­μού­νται ολοένα λιγό­τερο, ενέχει κιν­δύ­νους για την υγεία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.