Η «FIDUSA» προβάλλει παγκοσμίως τη Ρόδο μέσα από τη νέα της σειρά

Στα πέρατα του κόσμου ταξιδεύει το προσωνύμιο της Ρόδου, ως «Φιδούσα», μέσα από τα χειροποίητα ποδήλατα «Fidusa», που κατασκευάζονται στο νησί κατά παραγγελία των επαγγελματιών ποδηλατών του παγκόσμιου αθλητισμού. Η εταιρεία «Fidusa» ιδρύθηκε από τον κ. Γιώργο Βογιατζή, ο οποίος τώρα ετοίμασε μια καινούργια σειρά ποδηλάτων, της οποίας το λογότυπο είναι γραμμένο στα ελληνικά και στο μπροστινό μέρος (κάτω από το τιμόνι) απεικονίζουν το νησί της Ρόδου.
Η εταιρεία αυτή, όπως και ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται, αποτελεί πρότυπο για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, καθώς αποδεικνύει πως η εξειδίκευση και οι εξατομικευμένες υπηρεσίες είναι η απάντηση στην επέλαση των μεγάλων βιομηχανιών και αλυσίδων. Ακόμα και η οικονομική κρίση δεν μπόρεσε να αγγίξει την “Fidusa” που εξακολουθεί να παραδίδει custom made ποδήλατα από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική.
Ο κ. Γιώργος Βογιατζής είναι πεπεισμένος πως «μόνο με την ποιότητα και τη σκληρή δουλειά μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου». Ο ίδιος με την εταιρεία του κατασκευάζει χειροποίητα ποδήλατα από το 1985. Μάλιστα, εκτός από το γεγονός πως τα ποδήλατα είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις σωματικές ανάγκες του αναβάτη, είναι πολύ σημαντικό πως ο τελευταίος αποφασίζει και για την αισθητική που θα έχει το δίκυκλό του. Επειδή, δε, οι παραγγελίες δεν αφορούν μόνο αγωνιστικά, αλλά κάθε είδους ποδήλατα (πόλης, mountain κλπ), η αισθητική αποκτά ιδιαίτερη αξία.
Για την κατασκευή ενός χειροποίητου σκελετού, ανάλογα με το υλικό του, απαιτούνται από 5 έως 10 ημέρες και αναλόγως διαμορφώνεται και το κοστολόγιο.
Ο κ. Γιώργος Βογιατζής υπήρξε επαγγελματίας ποδηλάτης κάνοντας πρωταθλητισμό μέχρι την ηλικία των 28 ετών. «Οταν σταμάτησα τον πρωταθλητισμό, αποφάσισα να συνεχίσω να ασχολούμαι με την ποδηλασία, μέσα από έναν άλλο τομέα», είχε δηλώσει ο κ. Βογιατζής, όπως και έκανε. «Δεν ενδιαφερόμουν να αναλάβω θέση προπονητή ή παράγοντα σε μια ομάδα, αν και θεωρώ πολύ σημαντικό το έργο κάποιων ανθρώπων που ασχολούνται σχετικά. Θέλησα να δω στην πράξη τι είναι αυτό που κάνει ένα ποδήλατο καλό ή λιγότερο καλό, οπότε κυνήγησα το όνειρό μου, δηλαδή να γίνω κατασκευαστής χειροποίητων ποδηλάτων. Εχοντας μια αγάπη προς τα μαθηματικά, τη γεωμετρία και τη ζωγραφική, θεωρώ ότι είχα σημαντικά εφόδια για την επίτευξη των στόχων μου».
Την τέχνη της κατασκευής ποδηλάτων την έμαθε στην Ιταλία, στην εταιρεία “Faggin” που δραστηριοποιείται στο χώρο επί δεκαετίες και έχει διεθνή αναγνώριση. Με τη γνώση αυτή «ανά χείρας» και μετά από διαρκή πειραματισμό προέκυψαν τα ποδήλατα «Fidusa». Το όνομά τους το πήραν από τη Ρόδο, που φέρει το προσωνύμιο «Φιδούσα», λόγω του μεγάλου αριθμού φιδιών που υπήρχαν κάποτε.
Αυτού του είδους οι επιχειρηματικές ιστορίες, όπως ξεκινούν από τη μικρή Ρόδο είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τις δύσκολες ημέρες που διανύει η οικονομία. Η δουλειά, η συγκεκριμένη στόχευση μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα. Αλλωστε, όπως λέει ο κ. Βογιατζής «δεν υπάρχει ανηφόρα που δεν μπορείς να ανέβεις».