ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 2018 η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμος τουριστας

«Το 2018 απο­τέ­λεσε την καλύ­τερη χρονιά σε επι­δό­σεις στην ιστορία του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού, οι διε­θνείς αφίξεις άγγιξαν τα 33 εκα­τομ­μύ­ρια συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της κρουα­ζιέ­ρας και τα έσοδα ξεπέ­ρα­σαν κάθε προη­γού­μενο. Η μεγάλη αύξηση της του­ρι­στι­κής κίνησης οδήγησε σε κατα­κό­ρυφη αύξηση των αμιγώς του­ρι­στι­κών εσόδων που για πρώτη φορά ξεπέ­ρα­σαν τα 16 δισ. ευρώ και υπερ­δι­πλά­σια έσοδα για την οικο­νο­μία από την άνοδο των μετα­φο­ρών, του shopping και του εσω­τε­ρι­κού του­ρι­σμού, που υπο­λο­γί­ζο­νται ότι συνο­λικά το 2018 θα ξεπε­ρά­σουν κατά πολύ τα 21 δισ. ευρώ».

Aυτό επι­ση­μαί­νε­ται σε ανα­κοί­νωση του υπουρ­γείου Του­ρι­σμού, το οποίο μάλιστα παρου­σιά­ζει σε πλήρη ανάλυση την πορεία του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού το 2018 όπως επι­βε­βαιώ­νε­ται από όλες τις επί­ση­μες πηγές (ΕΛΣΤΑΤ, ΥΠΑ, FRAPORT, ΔΑΑ, ΕΑΣΠ, ΤτΕ, ΕΡΓΑΝΗ). Συγκε­κρι­μένα, όπως μετα­δί­δει το ΑΠΕ:

1. Αύξηση 10,6% σημεί­ωσε η διεθνής του­ρι­στική κίνηση το 11μηνο Ιανουάριου-Νοεμβρίου 2018, όπου για πρώτη φορά άγγιξε τα 29,5 εκατ. επι­σκέ­πτες. (Πηγή: ΤτΕ – Έρευνα Συνόρων).

2. Ανάλογη άνοδο 9,7% κατέ­γρα­ψαν τα αμιγώς του­ρι­στικά έσοδα το 11μηνο Ιανουάριου- Νοεμ­βρίου 2018 σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2017, τα οποία για πρώτη φορά άγγιξαν τα 16 δισ. ευρώ για το συγκε­κρι­μένο χρονικό διά­στημα του έτους (Πηγή: ΤτΕ – Έρευνα Συνόρων).

3. Ανοδο 12,9% κατέ­γρα­ψαν το 2018 συνο­λικά και οι διε­θνείς αερο­πο­ρι­κές αφίξεις σε σχέση με το αντί­στοιχο διά­στημα του περα­σμέ­νου έτους (2017 – 18,3 εκατ., 2018 – 20,7 εκατ.). Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού οι διε­θνείς αερο­πο­ρι­κές αφίξεις ξεπέ­ρα­σαν τα 20 εκατ. Περισ­σό­τε­ροι από 2,4 εκατ. επι­πλέον ξένοι του­ρί­στες επι­σκέ­φτη­καν αερο­πο­ρι­κώς ελλη­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς (Πηγή: FRAPORT, ΔΑΑ, ΥΠΑ).

4. Αύξηση 19,4% κατέ­γρα­ψαν οι διε­θνείς αερο­πο­ρι­κές αφίξεις του διε­θνούς αερο­λι­μένα Αθηνών το 2018 σε σχέση με το 2017. (2017 – 4,7 εκατ, 2018 – 5,7 εκατ.). Σχεδόν 1 εκατ. περισ­σό­τε­ροι ξένοι επι­σκέ­πτες ταξί­δε­ψαν στην Ελλάδα μέσω Αθήνας το 2018 σε σχέση με το 2017. (Πηγή: ΔΑΑ, ΥΠΑ).

5. Ανοδικά κινή­θηκε το σύνολο των προ­ο­ρι­σμών. Η μεγα­λύ­τερη άνοδος σημειώ­νε­ται στα αερο­δρό­μια της Μυτι­λή­νης (43,1%) και της Αγχιά­λου (37,1%) και ακο­λου­θούν τα αερο­δρό­μια της Μυκόνου (24,8), της Καβάλας (23,3%), της Κεφα­λο­νιάς (22,3%) και της Σάμου (21,7%). Περίπου 1,5 εκατ. επι­πλέον ξένοι του­ρί­στες επι­σκέ­φτη­καν αερο­πο­ρι­κώς ελλη­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς με απευ­θείας πτήσεις από αερο­δρό­μια του εξω­τε­ρι­κού (Πηγή: FRAPORT, ΥΠΑ).

6. Ανοδο 27,9% των tax free συναλ­λα­γών το 2018 σε σχέση με το 2017(Πηγή: PLANET).

7. Κατά 12,8% αυξή­θη­καν οι εισπρά­ξεις μου­σείων και αρχαιο­λο­γι­κών χώρων κατά το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 σε σχέση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2017 και κατά 12,6% των συνο­λι­κών επι­σκε­πτών. (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ).

8. Αύξηση 10,15% κατέ­γρα­ψαν τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ στα ξενο­δο­χεία και συνο­λικά τις υπη­ρε­σίες παροχής κατα­λύ­μα­τος κατά το μήνα Ιούνιο σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2017, και 4% το μήνα Ιούλιο. (Πηγή: ΑΑΔΕ).

9. Αύξηση κερδών κατά 51,6% των ελλη­νι­κών ξενο­δο­χείων το 2017 με βάση τους ως τις 16/11/2018 δημο­σιευ­μέ­νους ισο­λο­γι­σμούς (Πηγή: Έρευνα New Times).

10. Επι­πλέον δημιουρ­γή­θη­καν 288.369 θέσεις εργα­σίας δημιουρ­γή­θη­καν το 9μηνο Ιανουα­ρίου – Σεπτεμ­βρίου 2018 λόγω και της εξαι­ρε­τι­κής φετινής πορείας του του­ρι­σμού, επίδοση που απο­τε­λεί την υψη­λό­τερη από το 2001 έως σήμερα. (Πηγή: ΕΡΓΑΝΗ)

11. Ανοδο κατά 24,4% σημεί­ωσε η παρα­γωγή στην κατα­σκευή κτηρίων το 1ο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το περα­σμένο έτος, λόγω της μεγάλης ανόδου της του­ρι­στι­κής κίνησης που οδήγησε στην αύξηση των πράξεων αγο­ρα­πω­λη­σιών ακι­νή­των και την «ανα­θέρ­μανση» της αγοράς της στε­γα­στι­κής πίστης. (Πηγή: ΣΕΒ).

12. Αύξηση 17,8% του κύκλου εργα­σιών της αγοράς ξύλου και επίπλου, το 9μηνο Ιανουάριου-Σεπτεμβρίου 2018 σε σχέση με την περσινή αντί­στοιχη περίοδο, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια ύφεσης, λόγω της μεγάλης ανόδου των του­ρι­στι­κών επεν­δύ­σεων. (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ).

13 Αύξηση της οικο­δο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας την περίοδο Σεπτεμ­βρίου 2017 – Αυγού­στου 2018 σε σχέση με την αντί­στοιχη περίοδο του προη­γού­με­νου έτους (2016-2017). Συγκε­κρι­μένα κατά 19,1% αυξή­θηκε ο όγκος των κατα­σκευών, κατά 18,7% της επι­φά­νειας των κτι­σμά­των και κατά 8,5% στον αριθμό αδειών, στο σύνολο της χώρας, εξαι­τίας των επεν­δύ­σεων σε νέες του­ρι­στι­κές υπο­δο­μές. (Πηγή: ΕΣΥΕ)

14. Αύξηση (16,6%) κατέ­γραψε ο δείκτης κύκλου εργα­σιών στις δρα­στη­ριό­τη­τες των ταξι­διω­τι­κών πρα­κτο­ρείων, γρα­φείων οργα­νω­μέ­νων ταξι­διών, υπη­ρε­σιών κρα­τή­σεων και συνα­φείς δρα­στη­ριό­τη­τες κατά το β’ τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2017. (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ)

15. Αύξηση 8,5% κατέ­γραψε η μέση τιμή ανά δωμάτιο των ξενο­δο­χείων της Αθήνας το οκτά­μηνο Ιανουα­ρίου – Αυγού­στου 2018 σε σχέση με το ίδιο διά­στημα του 2017 και 2,2% η πλη­ρό­τητα.

Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.