Ρεπορτάζ

Τι λέει ο κ. Νεκτ. Σαντορινιός για τη «διάσπαση» των Δήμων

Το ενδεχόμενο για νέο «σπάσιμο» Δήμων μεταξύ αυτών και του ενιαίου Δήμου Ρόδου, σχολίασε χτες σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ρόδου, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός –με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν να γίνονται κινήσεις πριν τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.
Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές θα προχωρήσει σε συνολική αναμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη επειδή κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που πρέπει να ληφθούν υπόψη –αλλά μετά τις εκλογές του Μαΐου και σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
Όπως δήλωσε ο κ. Σαντορινιός:
«Το ζήτημα δεν είναι γεωγραφικό, είναι ουσιαστικό, πολιτικό και θεσμικό. Με την μεταρρύθμιση του ‘’Κλεισθένη’’ η βασική αιτία για να σπάσει ή όχι ένας Δήμος, έχει πάψει να υπάρχει διότι οι κοινότητες θα έχουν αποκτήσει, σημαντικά πλεονεκτήματα και υπάρχει δυνατότητα πλέον, να έχουν προϋπολογισμό και τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, περισσότερες ελευθερίες. Και νομίζω ότι αυτό είναι που θα αποτελέσει και την ουσιαστική αλλαγή και μεταβολή στον διοικητικό χάρτη της χώρας αλλά και του νησιού της Ρόδου».
Σε ερώτηση ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες, εάν πράγματι προχωρήσει κάτι τέτοιο, καθώς εκφράζονται φόβοι για τα θέματα στις κοινότητες, ο κ. Σαντορινιός δήλωσε:
«Νομίζω πως αρκετός κόσμος καταλαβαίνει ότι με το να διασπαστεί ο Δήμος Ρόδου θα δημιουργηθούν και πάλι… βιλαέτια και θα επανέλθουν τα φαντάσματα του παρελθόντος».
Σχολιάζοντας δημοσίευμα της «δημοκρατικής» σχετικά με την περίπτωση της Κέρκυρας, η οποία θα διασπαστεί ενώ έχει λιγότερους κατοίκους από την Ρόδο, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε τα εξής:
«Κοιτάξτε, το ακούω αυτό το επιχείρημα το οποίο είναι σοβαρό. Όμως οι κοινωνικές και οι πολιτικές συνθήκες σε κάθε τόπο, είναι διαφορετικές. Να μην ξεχνάμε ότι αν κάποιος επισκεφθεί την Κέρκυρα και θέλει να πάει στο βόρειο ή στο νότιο άκρο του νησιού, παρ όλο που οι αποστάσεις είναι μικρότερες, ο χρόνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας, είναι τραγικό. Άρα, κανείς μπορεί να μιλήσει για τις υποδομές στα δύο νησιά και πώς μπορούν μεταξύ τους να συνδεθούν οι κοινότητες. Υπάρχει δηλαδή και αυτό το επιχείρημα το οποίο δεν είναι τόσο αριθμητικό, αλλά περισσότερο ποιοτικό. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι οι θεσμικοί φορείς του τόπου, δεν επιδιώκουν κάτι τέτοιο. και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει το κριτήριο».
Για «στηρίξεις» σε
Δήμους και ΠΝΑι
Ερωτηθείς για τις τελικές και επίσημες ανακοινώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις στηρίξεις που προτίθεται να δώσει το κόμμα σε υποψήφιους δημάρχους αλλά και περιφερειάρχη –και με αφορμή κάποια δημοσιεύματα από την εφημερίδα Αυγή- ο κ. Σαντορινιός δήλωσε τα εξής:
«Πιστεύω ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, να έχουμε οριστικές ανακοινώσεις. Νομίζω ότι προς το τέλος του μηνός όταν συνεδριάσει, θα γίνουν και οι ανακοινώσεις».
Ειδικά για τον Δήμο Ρόδου, ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει ξεκάθαρα την υποψηφιότητα του κ. Στράτου Καρίκη λέγοντας:
«Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία» ενώ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις:
«Θα αφήσω τα αρμόδια όργανα να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις. Δεν πρόκειται εγώ να ανακοινώσω τίποτα. Όπως γνωρίζετε εγώ είμαι ένα απλό μέλος του κόμματος. Δεν μπορεί ένα μέλος του κόμματος να κάνει ανακοινώσεις. Άλλο το μέλος της κυβέρνησης και άλλο το μέλος του κόμματος».
Ωστόσο, αν και πιέστηκε να εκφράσει την άποψή του για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά στο να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Μανώλη Γλυνού, ο κ. Σαντορινιός επέμεινε να μην θέλει να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το όνομα: «Επειδή πρέπει να ακολουθήσω την γραμμή που θα δώσει το κόμμα, δεν πρόκειται να κάνω καμία δήλωση. Θα εκφραστώ μέσα στα κομματικά όργανα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου