Ειδήσεις

Σχέδια για κατάργηση του χαρτοσήμου

Την αντικατάσταση του χαρτοσήμου από έναν «σύγχρονο φόρο» στις συναλλαγές, ο οποίος θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά, θα προτείνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Μιλώντας στο 10ο Thessaloniki Tax Forum, ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι στόχος είναι «να αντικατασταθεί το απαρχαιωμένο πλέον και δύσχρηστο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προκαλεί τριβές και πληθώρα δικαστικών αντιδικιών με τους φορολογουμένους, με έναν σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές ο οποίος θα προσδιορίζεται και θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά».

Όπως συμπλήρωσε, «αναζητήσαμε την ευρωπαϊκή εμπειρία στο ζήτημα αυτό, ώστε η πρότασή μας να λαμβάνει υπ’ όψιν τις βέλτιστες πρακτικές στα άλλα κράτη της Ε.Ε.».

Σημείωσε, δε, ότι «έως το τέλος του έτους το αργότερο θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την πολιτική ηγεσία για την αναμόρφωση της νομοθεσίας».

Ενσωμάτωση ATAD (Οδηγία 2016/1164)

Ο κ. Πιτσιλής σημείωσε εξάλλου ότι η ΑΑΔΕ το προηγούμενο διάστημα εργάστηκε εντατικά σε τεχνικό επίπεδο, για την ενσωμάτωση των σύνθετων ρυθμίσεων της Οδηγίας για τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής (Anti TaxAvoidance Directive).

Όπως τόνισε, «μελετήσαμε αναλυτικά και τις επιλογές ενσωμάτωσης που έχουν υιοθετηθεί από τα λοιπά κράτη μέλη και καταλήξαμε στις προτάσεις μας για την ενσωμάτωση προς την πολιτική ηγεσία. Ειδικότερα, έχουν αποσταλεί οι προτάσεις μας σχετικά με»:

• Τη θέσπιση νέου γενικού αντικαταχρηστικού κανόνα, ο οποίος θα αντικαταστήσει το σημερινό άρθρο 38 ΚΦΔ.

• Την αποφυγή της υποκεφαλαιοδότησης (thin-cap).

• «Ολοκληρώνουμε τις προτάσεις μας για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες», συμπλήρωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Μετασχηματισμοί

Ο κ. Πιτσιλής επεσήμανε ότι η ΑΑΔΕ συμμετείχε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το πλαίσιο των μετασχηματισμών και έχει ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε για την υποβολή προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία.

«Στόχος μας η συστηματοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου των μετασχηματισμών, ώστε οι νέες διατάξεις του εταιρικού πλαισίου να καταστούν πραγματικά λειτουργικές», συμπλήρωσε.

Ειδικός Φόρος Ακινήτων

Για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι «η ΑΑΔΕ με πρωτοβουλία της, και αναγνωρίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο του ΕΦΑ αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τροχοπέδη για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε το πλαίσιο εξαιρέσεων από τον ΕΦΑ για τους φορείς της κεφαλαιαγοράς να προσαρμοσθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί κεφαλαιαγοράς και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αποσταλεί σχέδιο προτεινόμενων ρυθμίσεων προς την πολιτική ηγεσία».

Έσοδα – Επιστροφές

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι «κινούμαστε εντός στόχου.

Για τις επιστροφές, είπε ότι το συνολικό εκκρεμές ποσό υποχώρησε κάτω από το 1 δισ. ευρώ (περίπου 950 εκ. όλα τα αιτήματα, άνω και κάτω των 90 ημερών, περιλαμβανομένων αυτών που υποβλήθηκαν εχθές).

Επεσήμανε, δε, ότι από τις επιστροφές που είναι πάνω από 90 ημέρες, για 300 εκ. περίπου έχουν σταλεί ειδοποιήσεις σε φορολογουμένους.

πηγή naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου