ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Παραβατική η τακτική της Τουρκίας σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολ­λα­πλά μηνύ­ματα σε Ελλάδα και εξω­τε­ρικό έστειλε ο πρό­ε­δρος της ΝΔ Κυριά­κος Μητσο­τά­κης με συνέ­ντευξη που παρα­χώ­ρησε στην εφη­με­ρίδα Politika της Σερβίας. Μιλώ­ντας για τη Συμ­φω­νία των Πρεσπών, υπο­στή­ριξε ότι o συν­δυα­σμός του ονό­μα­τος Βόρεια Μακε­δο­νία με τη «Μακε­δο­νική» γλώσσα και εθνό­τητα, είναι άκρως προ­βλη­μα­τι­κός ενώ ανα­φο­ρικά με τη στάση της Τουρ­κίας στο Αιγαίο και την Ανα­το­λική Μεσό­γειο, έκανε λόγο για προ­κλη­τική και παρα­βα­τική τακτική.

Ο αρχηγός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης ερω­τη­θείς για την κατά­σταση της οικο­νο­μίας τόνισε πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρα­κτικά ακόμα εκτός αγορών γιατί τα επι­τό­κια δανει­σμού της είναι πολύ ψηλά. «Είναι σε απα­γο­ρευ­τικά επίπεδα και πολύ ψηλό­τερα από αυτά των υπο­λοί­πων χωρών – όπως η Πορ­το­γα­λία, η Ιρλαν­δία και η Κύπρος– που βγήκαν από προ­γράμ­ματα στή­ρι­ξης. Παράλ­ληλα, η ανά­πτυξη είναι πολύ μικρό­τερη από αυτή της υπό­λοι­πης ευρω­ζώ­νης, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρχει δυσπι­στία από τις αγορές. Η Ελλάδα θα μπο­ρέ­σει να σταθεί δυνατά στα πόδια της όταν η οικο­νο­μία μας απο­κτή­σει ισχυρή ανα­πτυ­ξιακή δυνα­μική και όταν η χώρα κερ­δί­σει ξανά την εμπι­στο­σύνη των αγορών» σημεί­ωσε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Για την υπόθεση Κατσίφα

 

Ανα­φε­ρό­με­νος στο τελευ­ταίο περι­στα­τικό με τον πυρο­βο­λι­σμό και το θάνατο του Έλληνα ομο­γε­νούς τόνισε: «Έχει αφήσει ακόμα πολλά κενά και θολά σημεία που χρειά­ζο­νται διευ­κρί­νιση από τις αλβα­νι­κές αρχές. Κάποιες δηλώ­σεις που επίσης έγιναν από την Αλβα­νική πλευρά δεν βοή­θη­σαν την όλη κατά­σταση και πρέπει όλοι να είναι πολύ προ­σε­κτι­κοί» είπε για να προ­σθέ­σει. «Πέραν αυτού, οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να δια­φυ­λα­χθούν και να μην επη­ρε­α­στούν από ατυχείς δηλώ­σεις ή ανα­φο­ρές, πολύ περισ­σό­τερο από ενέρ­γειες που μπορεί να τις πλήξουν σοβαρά».

Ολό­κληρη η συνέ­ντευξη του κ. Μητσο­τάκη έχει ως εξής:

-Επισκέπτεστε εκ νέου το Βελι­γράδι μετά από δύο χρόνια, ποιο είναι το μήνυμα που φέρνετε μαζί σας;

-Είναι χαρά μου που επι­σκέ­πτο­μαι ξανά το Βελι­γράδι. Μια πόλη που αγαπώ, όπως και τους πολλούς Σέρβους φίλους μου. Η επί­σκεψη μου πριν δύο χρόνια είχε σαν στόχο να υπο­γραμ­μί­σει την αξία που δίνει η Νέα Δημο­κρα­τία στις σχέσεις Αθήνας – Βελι­γρα­δίου. Τώρα γίνεται για να εμπε­δω­θούν τα απο­τε­λέ­σματα εκείνης της επί­σκε­ψης και να γίνουν βήματα μεγα­λύ­τε­ρης σύσφι­ξης των σχέσεων Ελλάδας – Σερβίας. Είναι γνωστή εξάλλου η αμοι­βαία και ισχυρή φιλία μεταξύ των λαών μας και οι ιστο­ρι­κοί δεσμοί που μας συν­δέ­ουν. Θέλουμε συνεπώς η διμερής συνερ­γα­σία να είναι ακόμα πιο στενή και να έχει στρα­τη­γικό χαρα­κτήρα και ουσία, στην κατεύ­θυνση αντι­με­τώ­πι­σης των ζητη­μά­των που απα­σχο­λούν τις δύο χώρες. Αυτή η συνερ­γα­σία θα συμ­βάλ­λει ουσια­στικά στη στα­θε­ρό­τητα, την ειρήνη και την ανά­πτυξη της περιο­χής.

-Πώς βλέπετε την περαι­τέρω εξέλιξη της ευρω­παϊ­κής πορείας της Σερβίας; Θεω­ρείτε ότι έχει γίνει χρήση όλων των δυνα­το­τή­των για την επι­τά­χυνση αυτής της δια­δι­κα­σίας;

-Κατ’ αρχάς θα ήθελα να δια­πι­στώσω ότι απο­τε­λεί ιδιαί­τερα σημα­ντική εξέλιξη το γεγονός ότι στην Ε.Ε. έχει ανα­θερ­μαν­θεί η συζή­τηση για την ευρω­παϊκή προ­ο­πτική των δυτικών Βαλ­κα­νίων. Μετά από μια μακρά περίοδο όπου το θέμα αντι­με­τω­πί­ζο­νταν με επι­φύ­λαξη ή είχε ξεχα­στεί, βρί­σκε­ται πλέον πιο ψηλά στην ατζέντα με δυνα­μική περαι­τέρω ενί­σχυ­σης. Και η θέση αρχής της Νέας Δημο­κρα­τίας είναι ότι η ευρω­παϊκή πορεία των χωρών της περιο­χής πρέπει να ενθαρ­ρυν­θεί και να υπο­στη­ρι­χθεί έμπρα­κτα, με ειλι­κρί­νεια και ρεα­λι­σμό, χωρίς όμως να δημιουρ­γη­θούν υπερ­βο­λι­κές προσ­δο­κίες που τελικά θα δια­ψευ­σθούν και θα προ­κα­λέ­σουν απο­γο­ή­τευση και αρνη­τι­κές αντι­δρά­σεις. Χρειά­ζε­ται δουλειά και από τις δύο πλευρές καθώς θα πρέπει να εκπλη­ρω­θούν τα κρι­τή­ρια που έχουν τεθεί. Σε αυτή τη δια­δι­κα­σία η Σερβία έχει κάνει βήματα τα οποία ανα­γνω­ρί­ζο­νται ως σημα­ντικά και στη σωστή κατεύ­θυνση. Είναι αναμ­φι­σβή­τητα στην πρώτη θέση της «κούρσας» προς την ένταξη. Και η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Σερβίας σε αυτή την προ­σπά­θεια.

-Η θέση της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα της μονο­με­ρούς ανα­κή­ρυ­ξης της ανε­ξαρ­τη­σίας του Κοσ­συ­φο­πε­δίου είναι σαφής και αμε­τά­βλητη. Σχετικά με αυτό, τι άλλο θα επι­θυ­μού­σατε να προ­σθέ­σετε ως πρό­ε­δρος της Νέας Δημο­κρα­τίας;

-Η θέση της Ελλάδας είναι απο­λύ­τως σαφής και σταθερή. Είναι μάλιστα μια θέση δια­κομ­μα­τική, καθώς όλα τα κόμματα συμ­φω­νούν σχετικά με τη μη ανα­γνώ­ριση του Κοσ­συ­φο­πε­δίου. Παράλ­ληλα όμως πιστεύ­ουμε ότι ο διά­λο­γος μεταξύ Βελι­γρα­δίου και Πρί­στι­νας πρέπει να ενθαρ­ρυν­θεί περαι­τέρω.

-Μπορεί η Ελλάδα να κάνει περισ­σό­τερα για τη στα­θε­ρό­τητα στην ευρύ­τερη περιοχή μας;

-Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο. Είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Έχει τα πολι­τικά, διπλω­μα­τικά, οικο­νο­μικά αλλά και πολι­τι­σμικά ερεί­σματα που της επι­τρέ­πουν να αξιο­ποιεί τη θέση της υπέρ της στα­θε­ρό­τη­τας στην περιοχή. Η οικο­νο­μική κρίση που έπληξε τη χώρα μπορεί να περιό­ρισε προ­σω­ρινά την εξω­στρεφή δυνα­μική της, αλλά όλα τα γεω­πο­λι­τικά δεδο­μένα είναι παρόντα προ­κει­μέ­νου η Ελλάδα να έχει ολοένα και πιο ενεργό παρου­σία. Είναι πεποί­θησή μας ότι η ειδική γεω­στρα­τη­γική προ­στι­θέ­μενη αξία της Ελλάδος είναι και ένας από τους πυλώνες της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής που θέλουμε να ασκή­σουμε ως Νέα Δημο­κρα­τία.

-Θεωρείτε ότι η Αθήνα και το Βελι­γράδι έχουν εκμε­ταλ­λευ­τεί στις διμε­ρείς τους σχέσεις όλες τις δυνα­τό­τη­τες και ότι μπορούν από κοινού, ειδικά σε θέματα που αφορούν τα Βαλ­κά­νια, να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός, να είναι εταίροι στην επίλυση των προ­βλη­μά­των της περιο­χής και ευρύ­τερα;

-Στις διμε­ρείς σχέσεις υπάρχει πάντα περι­θώ­ριο βελ­τί­ω­σης. Ειδικά μεταξύ δύο χωρών, των οποίων οι λαοί έχουν τόσο φιλικά αισθή­ματα ο ένας για τον άλλο. Σε αυτή την κατεύ­θυνση θα ήταν χρήσιμο να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τάχιστα το επόμενο Ανώτατο Συμ­βού­λιο Συνερ­γα­σίας Ελλάδας – Σερβίας. Πρέπει να το αξιο­ποι­ή­σουμε ως ένα θεσμικό μηχα­νι­σμό συνερ­γα­σίας που θα επι­τρέ­πει τη συνεν­νό­ησή μας σε θέματα διμε­ρούς, περι­φε­ρεια­κού και ευρω­παϊ­κού ενδια­φέ­ρο­ντος. Στο ίδιο πλαίσιο η ενί­σχυση της δια­σύν­δε­σης των δύο χωρών, σε επίπεδο μετα­φο­ρι­κών και ενερ­γεια­κών δικτύων, είναι ξεχω­ρι­στής σημα­σίας, μαζί με την ανά­πτυξη των εμπο­ρι­κών μας συναλ­λα­γών. Πρό­κει­ται για απτούς στόχους που όσο νωρί­τερα επι­τευ­χθούν τόσο μεγα­λύ­τερο θα είναι το αμοι­βαίο όφελος.

-Ποια πιστεύ­ετε ότι θα είναι η τύχη της Συμ­φω­νίας των Πρεσπών, η οποία, όπως ανα­φέ­ρατε, είναι επι­ζή­μια για την Ελλάδα;

-Ο συν­δυα­σμός του ονό­μα­τος Βόρεια Μακε­δο­νία με τη «Μακε­δο­νική» γλώσσα και εθνό­τητα, είναι άκρως προ­βλη­μα­τι­κός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ευρύ­τερα χώρες της περιο­χής. Στην ιδιαί­τερα ευαί­σθητη περιοχή των Βαλ­κα­νίων πρέπει να κλεί­νουν ορι­στικά και αμε­τά­κλητα τα ζητή­ματα αλυ­τρω­τι­σμού. Και εμείς πιστεύ­ουμε ότι αυτό δεν συμ­βαί­νει με την Συμ­φω­νία των Πρεσπών. Η τύχη της θα κριθεί το επόμενο διά­στημα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ΝΔ δεν πρό­κει­ται να την υπερ­ψη­φί­σει είτε στη σημε­ρινή Βουλή, είτε σε όποια επόμενη. Είναι μια θέση αρχής για εμάς.

-Ποια είναι η άποψή σας για την εξω­τε­ρική πολι­τική της Ελλάδας, τις σχέσεις με τους γεί­το­νες, με την Τουρκία, τη Ρωσία…

-Η Τουρκία χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από πολλούς ένας δύσκο­λος γεί­το­νας και απρό­βλε­πτος σύμ­μα­χος. Η Ελλάδα επι­διώ­κει καλές και παρα­γω­γι­κές σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επι­τευ­χθεί με μονο­με­ρείς προ­σπά­θειες. Οφεί­λουν να είναι αμοι­βαίες. Η Τουρκία καλεί­ται να απο­σα­φη­νί­σει εάν επι­διώ­κει να είναι ένας σύμ­μα­χος και γεί­το­νας που συμ­βά­λει στη στα­θε­ρό­τητα ή δημιουρ­γεί αβε­βαιό­τη­τες στην περιοχή μας. Η προ­κλη­τική και παρα­βα­τική τακτική στο Αιγαίο και την Ανα­το­λική Μεσό­γειο δεν συμ­βάλ­λει στη στα­θε­ρό­τητα. Πάγια θέση της χώρας μου είναι η πιστή εφαρ­μογή του Διε­θνούς Δικαίου ως προ­ϋ­πό­θεση για τη δημιουρ­γία ενός περι­βάλ­λο­ντος συνύ­παρ­ξης και συνερ­γα­σίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Η χώρα μας έχει έναν ακλό­νητο και σαφή δυτικό προ­σα­να­το­λι­σμό. Ταυ­τό­χρονα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι παρα­δο­σια­κές. Αυτό μας επι­τρέ­πει να βρί­σκουμε σημεία επαφής και επι­κοι­νω­νίας που μπορούν να εκτο­νώ­σουν εντά­σεις. Σε κάθε περί­πτωση είναι αυτο­νό­ητο ότι θα πρέπει να απο­φεύ­γο­νται μονο­με­ρείς ενέρ­γειες, που μπορούν να πλήξουν όσα σημα­ντικά έχουν οικο­δο­μη­θεί επί αιώνες.

-Πώς βλέπετε τις σχέσεις με την Αλβανία, ιδίως υπό το πρίσμα των πρό­σφα­των γεγο­νό­των;

-Το τελευ­ταίο περι­στα­τικό με τον πυρο­βο­λι­σμό και το θάνατο του Έλληνα ομο­γε­νούς, έχει αφήσει ακόμα πολλά κενά και θολά σημεία που χρειά­ζο­νται διευ­κρί­νιση από τις αλβα­νι­κές αρχές. Κάποιες δηλώ­σεις που επίσης έγιναν από την Αλβα­νική πλευρά δεν βοή­θη­σαν την όλη κατά­σταση και πρέπει όλοι να είναι πολύ προ­σε­κτι­κοί. Πέραν αυτού, οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να δια­φυ­λα­χθούν και να μην επη­ρε­α­στούν από ατυχείς δηλώ­σεις ή ανα­φο­ρές, πολύ περισ­σό­τερο από ενέρ­γειες που μπορεί να τις πλήξουν σοβαρά.

-Η Ελλάδα πρό­σφατα έχει βγει από τα μνη­μό­νια… Είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μπο­ρέ­σει μόνη της άμεσα να προ­χω­ρή­σει μπροστά;

-Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρα­κτικά ακόμα εκτός αγορών γιατί τα επι­τό­κια δανει­σμού της είναι πολύ ψηλά. Είναι σε απα­γο­ρευ­τικά επίπεδα και πολύ ψηλό­τερα από αυτά των υπο­λοί­πων χωρών – όπως η Πορ­το­γα­λία, η Ιρλαν­δία και η Κύπρος– που βγήκαν από προ­γράμ­ματα στή­ρι­ξης. Παράλ­ληλα, η ανά­πτυξη είναι πολύ μικρό­τερη από αυτή της υπό­λοι­πης ευρω­ζώ­νης, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρχει δυσπι­στία από τις αγορές. Η Ελλάδα θα μπο­ρέ­σει να σταθεί δυνατά στα πόδια της όταν η οικο­νο­μία μας απο­κτή­σει ισχυρή ανα­πτυ­ξιακή δυνα­μική και όταν η χώρα κερ­δί­σει ξανά την εμπι­στο­σύνη των αγορών. Και αυτό σκο­πεύ­ουμε να πετύ­χουμε, βάζο­ντας αμέσως σε εφαρ­μογή το δικό μας σχέδιο για την οικο­νο­μία. Μικρό­τε­ρους φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές. Μεταρ­ρυθ­μί­σεις στο κράτος και την οικο­νο­μία. Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και νοι­κο­κύ­ρεμα του κράτους. Έτσι θα κερ­δί­σει ξανά η χώρα μας την εμπι­στο­σύνη των αγορών και των επεν­δυ­τών.

-Στη Θεσ­σα­λο­νίκη είπατε: «Μπο­ρούμε!» Τι σημαί­νει αυτό στην πράξη για τη Νέα Δημο­κρα­τία και την Ελλάδα;

-Σημαίνει ότι έχουμε το σχέδιο και την απο­φα­σι­στι­κό­τητα για να τα κατα­φέ­ρουμε. Σας είπα τους άξονες του σχεδίου μας. Μικρό­τε­ροι φόροι, μεταρ­ρυθ­μί­σεις και προ­σέλ­κυση επεν­δύ­σεων. Και παράλ­ληλα, αλλαγή νοο­τρο­πίας στον τρόπο δια­κυ­βέρ­νη­σης. Η κρίση των τελευ­ταίων χρόνων μας έκανε όλους σοφό­τε­ρους. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να προ­χω­ρή­σει η χώρα μπροστά και να μην επι­στρέ­ψει στις κακές πρα­κτι­κές του παρελ­θό­ντος. Και σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημο­κρα­τία είμαστε απο­φα­σι­σμέ­νοι να το κάνουμε. Το μήνυμα που στέλνω σε όλους είναι ότι σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα πατάει ξανά γερά στα πόδια της. Μια χώρα με αισιο­δο­ξία και αυτο­πε­ποί­θηση. Με ισχυρή ανά­πτυξη και επεν­δυ­τι­κές ευκαι­ρίες. Μια χώρα που θα δίνει ευκαι­ρίες σε όλους και όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης θα επι­στρέ­φουν πίσω στην πατρίδα μας. Μπο­ρούμε να το πετύ­χουμε. Δεν είναι σύνθημα, είναι υπό­σχεση σε κάθε Έλληνα και κάθε φίλο της Ελλάδας, όπως εσείς.

πηγή in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.