Τη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους, στα επεισόδια της Δερύνειας το 1996, τιμά ο Σύλλογος Κυπρίων την Κυριακή, 11 Ιουνίου.
Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων κ. Γιώργος Συμεωνίδης θα τελεστεί μνημόσυνο για να τιμηθούν οι δύο ήρωες που έφυγαν από τη ζωή το 1996.
«Για πρώτη φορά θα τελεστεί στη Ρόδο μνημόσυνο για να τιμηθούν οι δύο ήρωες που χάθηκαν στα γεγονότα της Δερύνειας το 1996. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 στον Ιερό Ναό της Φιλερήμου», δήλωσε ο κ.Συμεωνίδης.
Ο Τάσος Ισαάκ, δολοφονήθηκε στις 11 Αυγούστου του 1996, στη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου. Είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου.
Ο Σολομος Σολωμού πέθανε την ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ. Στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε να ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία.
«Σύμφωνα με τις ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους. Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Κανένας όμως από τους δράστες δεν συνελήφθη”, δήλωσε ο κ. Συμεωνίδης και πρόσθεσε πως ο κ. Kενάν Aκίν συνελήφθη στη Ρωσία.
“Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει ο άνθρωπος αυτός παραμένει στη Ρωσία. Δεν έχει εκδοθεί δηλαδή στην Κύπρο για να δικαστεί”, δήλωσε ο κ. Συμεωνίδης.














