Ο δήμαρχος Λειψών εκφράζει την έντονη διαφωνία και δυσφορία του

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Την έντονη διαφωνία, αλλά και δυσφορία του, για την κατάργηση (μεταξύ άλλων) της ΔΟΥ-Λέρου, εκφράζει με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών, ο δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου.
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:
Αξιότιμοι Κύριοι,
Έφτασαν πληροφορίες στην Περιοχή μας που μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα και δυστυχώς ακόμη περισσότερο μας απογοητεύουν για την πορεία αυτής της ΧΩΡΑΣ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας, που δείχνει να μην «καταλαβαίνει» αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, ότι το πρόβλημα της το βασικό και κύριο ήταν και παραμένει ο «υπερσυγκεντρωτικός» τρόπος διακυβέρνησης και λειτουργίας της και ιδιαίτερα όλης της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, που δεν αφήνει όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητές της να εμφανιστούν παραγωγικά και αποτελεσματικά και το Κράτος να εισπράξει την πρόσοδο αυτής της δυναμικής προς το συμφέρον των πολιτών της και του δυναμικού της.
Έφτασαν πληροφορίες ότι την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΟΡΙΑ της ΛΕΡΟΥ που τόσο έχει ανασάνει τους κατοίκους των νησιών μας (ΛΕΡΟ – ΠΑΤΜΟ – ΛΕΙΨΟΥΣ-ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ κλπ) σκέφτεστε να την καταργήσετε και να την ενσωματώσετε στην ΔΟΥ της ΚΩ ή της ΡΟΔΟΥ, με κύριο σκοπό την μείωση των δαπανών του Κράτους μας.
Φαίνεται, ότι ακόμα δεν καταλάβατε ποιο είναι το πρόβλημα!!!!
Μας θυμίζει την περίοδο της συζήτησης για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κάποιοι από εμάς όταν ακούγανε προτάσεις «συνενώσεων» και δημιουργίας Δήμων (ενός Δήμου σε επίπεδο Επαρχείου) (7 νησιά μαζί π.χ), μιλήσαμε, για «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ» και αργότερα για «ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ» ή κινήσεις «ΛΑΜΟΓΙΩΝ», όταν στην Βόρεια Ευρώπη βγαίνει ο Δήμαρχος των 200, 300, ή 500 κατοίκων και λέει ότι: « ΕΓΩ το μόνο που δεν ασκώ είναι Εξωτερική Πολιτική» και αυτοί δεν έχουν ούτε ζητήματα «υφαλοκρηπίδας», ούτε «γκρίζων ζωνών» ούτε, ούτε … σε μια Χώρα που το Αιγαίο θεωρείται ζωτικός χώρος του Ελληνισμού και της αμφισβητείται η κυριαρχία κλπ κλπ. Σας υπενθυμίζω, ότι, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο μιλάει για υπηρεσίες όσο γίνεται πιο κοντά στον Πολίτη.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά γιατί έχω σχέση με το αντικείμενο ότι οι εισπράξεις της ΔΟΥ Λέρου ξεπερνούν τα 10.000.000¤ και όταν τα έξοδα λειτουργίας της δεν ξεπερνούν με ενοίκια και μισθοδοσία τις 150.000 -170.000¤. Όταν εμείς και ΕΓΩ προσωπικά που έχω 7 τετραετίες Δήμαρχος από το 1987 έως σήμερα φωνάζουμε και θα φωνάζουμε για το τεράστιο μεταφορικό κόστος που είναι ο βασικότερος παράγοντας αποτρεπτικός στην περίπτωση μας για υγιείς επενδύσεις και για οικονομίες και κοινωνίες 365 ημερών και όχι ενός, δύο, ή και τριών μηνών και όχι πολίτες και κοινωνίες «εποχιακές» αλλά 365 ημερών. Γιατί ο πολίτης του 1, 2, και 3 μηνών δεν είναι πολίτης ενεργός, παραγωγικός και δημιουργικός αλλά πολίτης «μαριονέτα», που δεν μπορεί να παράξει ούτε οικονομία, ούτε ανάπτυξη, ούτε πολιτισμό, αλλά μερικές φορές μπορεί να παράξει και «βαρβαρότητα».
Γι’ αυτό ανοίξαμε και την συζήτηση για το «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ» στα νησιά εδώ και χρόνια, μέχρι απειλής στο «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ» κατά του Ελληνικού Δημοσίου, γιατί ο πολίτης των Λειψών και του ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ για παράδειγμα που απέχουν 80 μίλια ο καθένας από το κέντρο που λέγετε ΡΟΔΟΣ θέλει τουλάχιστον 300¤ για μια απλή διοικητική του πράξη που είναι υποχρεωμένος να ασκήσει ή και να απολαύσει σαν αγαθό από την Πολιτεία Συνταγματικά Κατοχυρωμένα!!!
Μου θυμίζει περιστατικά της 10ετίας του 80 καλώντας το ΕΚΑΒ για ένα περιστατικό στην ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ που τους είπαν από τα ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, γιατί δεν καλείται το ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ από την ΚΑΛΥΜΝΟ. Έτσι εξηγούνται δημοσιεύματα ότι οι Λειψοί το Αγαθονήσι κλπ είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας (10.000 μέσο εισόδημα ετησίως) όταν εγώ υπερηφανεύομαι ότι έχει ανέβει το επίπεδο Ευημερίας του τόπου μου και όταν λέω ότι εγώ δεν έχω «φτωχούς» και προσπαθώ να πείσω εδώ και χρόνια τους συμπατριώτες μου και το έχω καταφέρει ότι το «Αθηναϊκό Μοντέλο» έχει χρεωκοπήσει εδώ και πολύ καιρό και μπορούμε να ζήσουμε καλά εδώ που είμαστε οργανώνοντας καλύτερα την ζωή μας και τις ανάγκες μας απομυθοποιώντας αυτό που βλέπουμε στα κανάλια των τηλεοράσεων.
Κύριοι ειλικρινά μας τρομοκρατείται περισσότερο από αυτό που λένε οι Τροϊκανοί, που εσείς όμως φτιάξατε μέσα από τις αδιέξοδες Πολιτικές σας αλλά και τον λανθασμένο τρόπο σκέψης σας.
Πώς και πού θα πληρώσει ο πολίτης των Λειψών και του Αγαθονησίου για να πάρει ρεύμα για την νέα οικοδομή του;
Πώς θα σφραγίσει ή θα «τρυπήσει» τα μπλοκ των μικρών επιχειρήσεων του; Πώς θα πληρώσει τις διάφορες «δόσεις» του που πρέπει να είναι αυτοπροσώπως στην εφορία;
Πώς θα εκτελέσει μεταβιβάσεις ακινήτων και τις διάφορες εργασίες που περνούν μέσα από το σύστημα TAXIS;
Όταν επί «ΔΡΥ» Υπουργού Οικονομικών καταργήσατε το Τελωνείο των Λειψών λόγω της κατάργησης του Ειδικού Φορολογικού καθεστώτος στα Δωδεκάνησα τους έλεγα ότι αντί να ξεκληρίσετε μια οικογένεια 4 ατόμων που στην κοινωνία των 400 κατοίκων, στις εσχατιές της Πατρίδας μας, σημαίνει 1% ήτοι στην κοινωνία των 4.000.000 σημαίνει 40.000!!!! γιατί δεν κάνετε το πολύ απλό να δημιουργήσετε ένα παράρτημα Δ.Ο.Υ της Λέρου στους Λειψούς σε μια φιλοσοφία ΝΗΣΙ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ ή ΠΟΛΙΣ-ΚΡΑΤΟΣ ??? ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ…..
Ειλικρινά έχουμε πλέον αρχίσει να ανησυχούμε.
Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε και τώρα θα κρυφτώ, για να σας πω ότι επαληθεύομαι γιατί η πορεία «ανάπτυξης», που διαλέξαμε σαν νησί, έχει γίνει αντικείμενο δημοσιευμάτων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
– «Μαθήματα Οικονομίας από ένα μικρό νησί στην Καρδιά του Αιγαίου» (περιοδικό GEO, Ιταλικό, Ιουλίου 2010)
«Οι Λειψές μας ηγεσίες και το θαύμα των Λειψών», (¶ρθρο Κυριακάτικης Ελληνικής Εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας κλπ, κλπ).
Ελπίζω αυτό να μην είναι αιτία για τις ξαφνικές σας εφόδους με το ΣΔΟΕ «τρομοκρατώντας» τον κόσμο και «ενοχοποιώντας» τον Δήμαρχο.
«Μαθαίνεις την Δημοκρατία όταν την ασκείς» έλεγε ένας μεγάλος ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΗΤΗΣ, παιδεία είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, είναι πριν απ’ όλα η τήρηση των νόμων, η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης και μια σειρά άλλα.
Συγχωρήστε μας για την έκρηξή μας άλλα όλα αυτά τα λέμε με πολύ αγάπη και αγωνία για το μέλλον του τόπου μας και της Πατρίδας μας και ελπίζουμε ότι θα επανεξετάσετε αυτήν την παράλογη σκέψη.

Με εκτίμηση
και καλή πίστη,
Ο Δήμαρχος
Μπενέτος Σπύρου