ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Χωρίς χρηματοδότηση δεν υπάρχει Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη»

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Μάνος Κόνσολας

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολι­τι­σμού και τον Υπουργό Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής κατέ­θεσε ο Τομε­άρ­χης Του­ρι­σμού της Νέας Δημο­κρα­τίας και Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας, με αφορμή την υπο­γραφή συμ­φώ­νου «Για τη σύναψη προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης πολι­τι­σμι­κής ανά­πτυ­ξης για την προ­στα­σία, ανά­δειξη, δια­χεί­ριση, και βιώσιμη ανά­πτυξη της Μεσαιω­νι­κής Πόλης της Ρόδου».

Ο κ. Κόν­σο­λας χαρα­κτη­ρί­ζει θετική εξέλιξη το σύμφωνο που υπο­γρά­φηκε ανάμεσα στα δύο Υπουρ­γεία, το Δήμο Ρόδου και την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι είχε κατα­θέ­σει, δημόσια, τη σχετική πρόταση από τις αρχές του 2016.

Θέτει, όμως, το ζήτημα της χρη­μα­το­δό­τη­σης προ­κει­μέ­νου να απο­κτή­σει περιε­χό­μενο και στό­χευση η προ­γραμ­μα­τική σύμβαση.

Ο Μάνος Κόν­σο­λας επι­ση­μαί­νει ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής και συγκε­κρι­μένη δέσμευση για τη διάθεση πόρων που θα στη­ρί­ξουν αυτή την προ­γραμ­μα­τική σύμβαση και θα χρη­μα­το­δο­τή­σουν τα ανα­γκαία έργα συντή­ρη­σης και ανά­δει­ξης και τις υπο­δο­μές των δικτύων στη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου.

Με δεδο­μένο ότι Δήμος και Περι­φέ­ρεια θα δεσμεύ­σουν πόρους για τη στήριξη αυτής της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα Υπουρ­γεία Πολι­τι­σμού και Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής που συνυ­πέ­γρα­ψαν το αρχικό σύμφωνο.

Ο κ. Κόν­σο­λας ζητά από τα δύο Υπουρ­γεία να δώσουν σαφείς απα­ντή­σεις για το ακριβές ποσό που προ­τί­θε­νται να δια­θέ­σουν, για τη συμ­με­τοχή τους στην Προ­γραμ­μα­τική Σύμβαση για τη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου καθώς και τους κωδι­κούς από τους οποίους θα δια­τε­θούν αυτά τα χρήματα.

Ζητά, επίσης, να τηρηθεί το χρο­νο­διά­γραμμα των τεσ­σά­ρων (4) μηνών για την προ­ε­τοι­μα­σία και την υπο­γραφή της Προ­γραμ­μα­τι­κής Σύμ­βα­σης.

Σε δήλωσή του ο Τομε­άρ­χης Του­ρι­σμού της Νέας Δημο­κρα­τίας ανα­φέ­ρει:

«Η συναί­νεση όλων των πολι­τι­κών δυνά­μεων και της αυτο­διοί­κη­σης είναι δεδο­μένη. Η προ­γραμ­μα­τική σύμβαση θα πρέπει να έχει πολυετή ισχύ που να υπερ­βαί­νει τον τετρα­ετή κύκλο μιας κυβερ­νη­τι­κής θητείας.

Κυρίως, όμως, πρέπει να υπάρξει σαφής και συγκε­κρι­μένη δέσμευση από την Πολι­τεία και τα δύο Υπουρ­γεία για τη χρη­μα­το­δό­τηση από την πλευρά τους, αφού Δήμος και Περι­φέ­ρεια δεν μπορούν να ανα­λά­βουν μόνοι τους αυτό το βάρος.

Χωρίς χρη­μα­το­δό­τηση δεν υπάρχει προ­γραμ­μα­τική σύμβαση».

Ακο­λου­θεί το πλήρες κείμενο της Ερώ­τη­σης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 5 Νοεμ­βρίου 2018

Αρ.Πρ.: 3065/5-11-2018

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κυρία Υπουργό Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού

Κύριο Υπουργό Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής

ΘΕΜΑ: «Ενερ­γο­ποί­ηση και χρη­μα­το­δό­τηση προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης για τα ανα­γκαία έργα συντή­ρη­σης και ανά­δει­ξης της Μεσαιω­νι­κής Πόλης της Ρόδου»

Κυρία Υπουργέ,

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνω­ρί­ζετε, με Επί­καιρη Ερώτηση που είχα κατα­θέ­σει προς τον πρώην Υπουργό Πολι­τι­σμού, κ. Μπαλτά, στις 29/08/2016 με αρ. πρ.: 1193, πρό­τεινα τη δια­μόρ­φωση, υπο­γραφή και ενερ­γο­ποί­η­σης μιας τρι­με­ρούς προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης για την υλο­ποί­ηση των ανα­γκαίων έργων συντή­ρη­σης και ανά­δει­ξης της Μεσαιω­νι­κής Πόλης της Ρόδου, με τη συμ­με­τοχή του Υπουρ­γείου Πολι­τι­σμού, του Δήμου Ρόδου και της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πρό­σφατα και στο περι­θώ­ριο της εκδή­λω­σης για τη συμπλή­ρωση των τριάντα χρόνων από την ένταξη της Μεσαιω­νι­κής Πόλης της Ρόδου στα Μνημεία Παγκό­σμιας Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, υπο­γρά­φηκε σύμφωνο συνερ­γα­σίας «Για τη σύναψη προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης πολι­τι­σμι­κής ανά­πτυ­ξης για την προ­στα­σία, ανά­δειξη, δια­χεί­ριση, και βιώσιμη ανά­πτυξη της Μεσαιω­νι­κής Πόλης της Ρόδου».

Έχοντας κατα­θέ­σει τη συγκε­κρι­μένη πρόταση εδώ και δύο χρόνια, θεωρώ θετικό το γεγονός.

Είναι δεδο­μένο ότι η ισχύς και η διάρ­κεια μιας τέτοιας προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης, υπερ­βαί­νει την τετρα­ετή θητεία μιας κυβέρ­νη­σης και πρέπει να έχει διάρ­κεια, αλλά και συνέ­χεια.

Η συναί­νεση όλων των πολι­τι­κών δυνά­μεων και της αυτο­διοί­κη­σης είναι δεδο­μένη προς αυτή την κατεύ­θυνση.

Το μείζον, όμως, είναι να δεσμευ­τούν οι ανα­γκαίοι πόροι για να απο­κτή­σει ουσια­στικό περιε­χό­μενο μια τέτοια κίνηση.

Το Μνημείο έχει παρα­δο­θεί στη φθορά του χρόνου και απαι­τού­νται άμεσες εργα­σίες συντή­ρη­σης.

Η έννοια της βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης στη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου συν­δέ­ε­ται με έργα, όπως τα δίκτυα, που και αυτά απαι­τούν πόρους.

Συνεπώς, η υπο­γραφή ενός συμ­φώ­νου που θα οδη­γή­σει στην υπο­γραφή προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης δεν αρκεί.

Θα πρέπει να υπάρξει σαφής και συγκε­κρι­μένη δέσμευση για τη διάθεση πόρων που θα στη­ρί­ξουν αυτή την προ­γραμ­μα­τική σύμβαση και θα χρη­μα­το­δο­τή­σουν τα ανα­γκαία έργα συντή­ρη­σης και ανά­δει­ξης και τις υπο­δο­μές των δικτύων στη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου.

Όπως είναι γνωστό, έχω κατα­θέ­σει συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις και για αυτό το ζήτημα που αφορά στις πηγές χρη­μα­το­δό­τη­σης.

Οι προ­τά­σεις αυτές περι­λαμ­βά­νουν:

1ον: Τη θέσπιση ενός εύλογου δείκτη αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας από τις εισπρά­ξεις των αρχαιο­λο­γι­κών χώρων και των μνη­μείων της Ρόδου. Ο δείκτης αυτός, σήμερα, είναι εξαι­ρε­τικά χαμηλός, η Πολι­τεία εισπράτ­τει εκα­τομ­μύ­ρια από τους αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους της Ρόδου αλλά η αντα­πο­δο­τι­κό­τητα, με τη μορφή έργων συντή­ρη­σης και ανά­δει­ξης των μνη­μείων, κινεί­ται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

2ον: Τη βέλ­τι­στη αξιο­ποί­ηση των ακι­νή­των που δια­χει­ρί­ζε­ται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου, γιατί είναι αδια­νό­ητο 219 ακίνητα να απο­φέ­ρουν μόνο 450.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

3ον: Τη θεσμική εκχώ­ρηση ποσο­στού από τα έσοδα των αρχαιο­λο­γι­κών χώρων και των μνη­μείων στην αυτο­διοί­κηση, προ­κει­μέ­νου οι πόροι αυτοί να δια­τί­θε­νται για έργα συντή­ρη­σης, ανά­δει­ξης και του­ρι­στι­κής προ­βο­λής μνη­μείων όπως η Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου.

Είναι σαφές ότι, όπως η αυτο­διοί­κηση πρώτου και δεύ­τε­ρου βαθμού θα δεσμεύ­σει πόρους για τη στήριξη αυτής της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα Υπουρ­γεία Πολι­τι­σμού και Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής που συνυ­πέ­γρα­ψαν το αρχικό σύμφωνο.

Πρέπει, φυσικά, να επι­τα­χυν­θούν οι δια­δι­κα­σίες για την υπο­γραφή της Προ­γραμ­μα­τι­κής Σύμ­βα­σης, εντός τεσ­σά­ρων μηνών.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερω­τώ­νται η Κυρία και ο Κύριος Υπουρ­γοί

1. Ποιο είναι το ακριβές ποσό που προ­τί­θε­ται να δια­θέ­σει το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού, ως συμ­με­τοχή του Υπουρ­γείου στην Προ­γραμ­μα­τική Σύμβαση. Από ποιο κωδικό θα προ­έλ­θει;

2. Ποιο είναι το ακριβές ποσό που προ­τί­θε­ται να δια­θέ­σει το Υπουρ­γείο Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, ως συμ­με­τοχή του Υπουρ­γείου στην Προ­γραμ­μα­τική Σύμβαση για τη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου. Από ποιο κωδικό θα προ­έλ­θει;

3. Θα τηρηθεί το χρο­νο­διά­γραμμα των τεσ­σά­ρων (4) μηνών για την προ­ε­τοι­μα­σία και την υπο­γραφή της Προ­γραμ­μα­τι­κής Σύμ­βα­σης;

Ο Ερωτών Βου­λευ­τής

Μάνος Κόν­σο­λας

Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.