ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει τα ψηφοδέλτιά του στους Δήμους της Δωδ/σου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣYPIZA ΣYNENTEYΞH TYΠOY

Ολο­κλη­ρώ­νο­νται οι διερ­γα­σί­ες της Νο­μαρ­χια­κής Επι­τρο­πής Ν. Δω­δε­κα­νή­σου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σχε­τι­κά με τα «χρί­σμα­τα» που θα δο­θούν στους υπο­ψη­φί­ους των δη­μο­τι­κών εκλο­γών και πι­θα­νό­τα­τα την επό­με­νη εβδο­μά­δα να γί­νουν επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις.

Μι­λώ­ντας χθες στα το­πι­κά ΜΜΕ ο συ­ντο­νι­στής της Ν.Ε. του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Αντώ­νης Απο­στο­λί­δης, ανέ­φε­ρε τα εξής: «Προ­σπα­θού­με να κά­νου­με την κα­λύ­τε­ρη επι­λο­γή. Θέ­λου­με κοι­νω­νι­κά και συμ­μα­χι­κά ψη­φο­δέλ­τια που θα φέ­ρουν αλ­λα­γή στην το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση, την οποία θα την αι­σθαν­θεί ο πο­λί­της στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τά του. Θέ­λου­με συμ­μέ­το­χη την κοι­νω­νία. Η απλή ανα­λο­γι­κή και η σύν­θε­ση των από­ψε­ων αλ­λά­ζουν τους όρους του παι­χνι­διού. Σε ένα τε­ρά­στιο Δήμο, όπως ο Δήμος της Ρόδου, αντί των 340 υπο­ψη­φί­ων που απαι­τού­νταν στις δύο προη­γού­με­νες εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις, οι συν­δυα­σμοί ολο­κλη­ρώ­νο­νται με 65-70 άτομα. Σπάνε οι μη­χα­νι­σμοί, οι εξαρ­τή­σεις και οι συ­ναλ­λα­γές. Όλα θα είναι πλέον δια­φα­νή.

Για εμάς ψη­φο­δέλ­τιο νίκης θα είναι αυτό το οποίο θα κάνει τις αλ­λα­γές του νόμου πράξη και την επό­με­νη ημέρα όλοι μαζί να υπη­ρε­τή­σου­με τις αλ­λα­γές αυτές για το συμ­φέ­ρον του τόπου. Όσον αφορά τις δια­δι­κα­σί­ες για το Δήμο Ρόδου, είναι σε εξέ­λι­ξη οι συ­ζη­τή­σεις και οι διερ­γα­σί­ες και σύ­ντο­μα θα ανα­κοι­νώ­σου­με τον υπο­ψή­φιο δή­μαρ­χο τον οποίο θα στη­ρί­ξου­με. Για την πε­ρί­πτω­ση της Πε­ρι­φέ­ρειας, τα πράγ­μα­τα είναι πιο σύν­θε­τα. Συ­να­πο­φα­σί­ζει η νο­μαρ­χια­κή επι­τρο­πή Β. Δω­δε­κα­νή­σου και Κυ­κλά­δων. Οι απο­φά­σεις είναι συν­δυα­σμός των θέ­σε­ων των νο­μαρ­χια­κών επι­τρο­πών και του κόμ­μα­τος. Ένα συ­γκε­κρι­μέ­νο πο­λι­τι­κό πλαί­σιο που θα υπη­ρε­τη­θεί από την πα­ρά­τα­ξη που θα εκλε­γεί. Δεν μι­λά­με σαφώς για κλει­στά ψη­φο­δέλ­τια κομ­μα­τι­κού τύπου, μι­λά­με για υπερ­κομ­μα­τι­κά ψη­φο­δέλ­τια».

Ο κ. Απο­στο­λί­δης διευ­κρί­νι­σε ότι μπο­ρεί το απο­τέ­λε­σμα των συ­νερ­γα­σιών να φέρει υπο­ψή­φιο κά­ποιον ο οποί­ος είναι μέλος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ή και όχι. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση το ψη­φο­δέλ­τιο θα συ­γκρο­τη­θεί με δυ­νά­μεις και εκτός ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, θα είναι ένα κοι­νω­νι­κό ψη­φο­δέλ­τιο, όπως είπε.

Ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Ηλίας Κα­μα­τε­ρός τά­χθη­κε υπέρ των συ­νερ­γα­σιών λέ­γο­ντας: «Εμείς θέ­λου­με την το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση δυ­να­τή και δη­μο­κρα­τι­κή. Δί­νου­με ιδιαί­τε­ρο βάρος σε αυτό. Το δια­κύ­βευ­μα έχει να κάνει με τη σύ­γκρου­ση του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού με τη δική μας προ­ο­δευ­τι­κή πο­λι­τι­κή. Πρέ­πει λοι­πόν η το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση να εκ­φρά­ζει ένα εύρος συ­νερ­γα­σιών όσων συμ­φω­νούν σε αυτό το πλαί­σιο. Υπ’ αυτή την έν­νοια, θα κά­νου­με ό,τι είναι δυ­να­τό για να δη­μιουρ­γη­θούν αυτές οι συ­νερ­γα­σί­ες. Είναι όμως ακόμη νωρίς να ανα­φέ­ρου­με συ­γκε­κρι­μέ­να πράγ­μα­τα».

Σε ερώ­τη­ση εάν ο αν. υπουρ­γός Νε­κτά­ριος Σα­ντο­ρι­νιός θα είναι τε­λι­κά υπο­ψή­φιος πε­ρι­φε­ριάρ­χης Ν. Αι­γαί­ου όπως γρά­φε­ται στον αθη­ναϊ­κό τύπο, ο κ. Κα­μα­τε­ρός δή­λω­σε ως εξής: «Προ­τά­σεις υπάρ­χουν πολ­λές και ονό­μα­τα ακού­γο­νται πολλά. Δεν έχου­με εξε­τά­σει ορ­γα­νω­μέ­να καμία πε­ρί­πτω­ση. Τα όρ­γα­νά μας δεν έχουν επί­σης εξε­τά­σει την πε­ρί­πτω­ση του κ. Σα­ντο­ρι­νιού. Θα πρέ­πει αρ­χι­κά να ρω­τη­θεί και ο ίδιος… Απ΄ όσο ξέρω δεν θέλει να είναι υπο­ψή­φιος».

Η. Κα­μα­τε­ρός

Η έξο­δος από τα μνη­μό­νια ση­μαί­νει την απαρ­χή μίας νέας επο­χής με νέες, ση­μα­ντι­κές ευ­και­ρί­ες τις οποί­ες πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σουν τα νησιά, όπως δή­λω­σε ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Ηλίας Κα­μα­τε­ρός σε συ­νέ­ντευ­ξη τύπου που πα­ρα­χώ­ρη­σε χθες, στο πε­ρι­θώ­ριο των επα­φών του στη Ρόδο.

Συ­γκε­κρι­μέ­να ανέ­φε­ρε τα εξής: «Στην μετά μνη­μο­νί­ων εποχή που ξε­δι­πλώ­νε­ται μπρο­στά μας, θα δείτε να εφαρ­μό­ζε­ται μία δια­φο­ρε­τι­κή πο­λι­τι­κή από αυτή που εφάρ­μο­ζαν όσοι κυ­βέρ­νη­σαν μέχρι τώρα. Τους εξυ­πη­ρε­τού­σαν τα μνη­μό­νια τα οποία ήταν πρό­σχη­μα για να πε­ρά­σουν πο­λι­τι­κές που ήθε­λαν και πί­στευαν. Τώρα αλ­λά­ζου­με μο­ντέ­λο, αλ­λά­ζου­με την πο­λι­τι­κή αυτή και σε αυτή τη δια­δι­κα­σία έχου­με υπο­χρέ­ω­ση να συμ­με­τέ­χου­με όλοι. Ήδη περ­νά­με μία με­τα­βα­τι­κή πε­ρί­ο­δο. Με εντα­τι­κούς ρυθ­μούς περ­νά­με στο δί­καιο μο­ντέ­λο ανά­πτυ­ξης. Ήδη ξε­κι­νή­σα­με με τη με­γά­λη τομή του με­τα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου.

Πα­ρό­λο που είναι σε πι­λο­τι­κή εφαρ­μο­γή το μέτρο μέχρι το τέλος του χρό­νου, έχει εξαι­ρε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα. Από το Γε­νά­ρη του 2019 θα εφαρ­μο­στεί σε όλα τα νησιά. Επί­σης, σε πο­λι­τι­κή βάση ξε­κι­νά τον Οκτώ­βριο το μέτρο της επι­δό­τη­σης των καυ­σί­μων στα 49 νησιά όπου ξε­κί­νη­σε να εφαρ­μό­ζε­ται το με­τα­φο­ρι­κό ισο­δύ­να­μο. Κα­νείς δεν μπο­ρεί να αμ­φι­σβη­τή­σει ότι έχουν εφαρ­μο­στεί μέτρα που ανα­κου­φί­ζουν τα νησιά… Πλέον όμως πρέ­πει να πε­ρά­σου­με και σε άλλες τομές. Όλοι μαζί οι νη­σιώ­τες πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σου­με το με­ρί­διο που μας ανα­λο­γεί από την πίτα… Πρέ­πει να πε­ρά­σου­με στην κα­τη­γο­ριο­ποί­η­ση των νη­σιών. Δεν είναι όλα τα νησιά ίδια. Έχουν τις δικές τους ανά­γκες και ιδιαι­τε­ρό­τη­τες. Αν δεν αλ­λά­ξου­με το σύ­στη­μα και δεν εξαρ­τώ­νται τα νησιά από τις κε­ντρι­κές υπη­ρε­σί­ες, δεν θα έχου­με τις λύ­σεις που θέ­λου­με. Τα με­γά­λα νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως με ενι­σχυ­μέ­νες υπη­ρε­σί­ες θα πρέ­πει να εξυ­πη­ρε­τούν τα μι­κρό­τε­ρα νησιά στο τομέα π.χ. της Υγεί­ας και οπου­δή­πο­τε αλλού».

Ο κ. Κα­μα­τε­ρός, ο οποί­ος είναι ει­ση­γη­τής στο νο­μο­σχέ­διο για τα υδα­το­δρό­μια που θα συ­ζη­τη­θεί την Τρίτη στη Βουλή και πε­ρι­λαμ­βά­νει διά­τα­ξη για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των αστι­κών συ­γκοι­νω­νιών, είπε ότι θα κα­τα­θέ­σει ο ίδιος τρο­πο­λο­γία να εξαι­ρε­θούν από την δια­δι­κα­σία των πλει­στη­ρια­σμών η Ρόδος και η Κως όπου το αστι­κό με­τα­φο­ρι­κό έργο εκτε­λεί­ται από δη­μο­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, τις μόνες στην Ελ­λά­δα. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση πά­ντως, ο κ. Κα­μα­τε­ρός εμ­φα­νί­σθη­κε αι­σιό­δο­ξος ότι το πρό­βλη­μα θα λυθεί με κά­ποια νο­μο­τε­χνι­κή βελ­τί­ω­ση του νο­μο­σχε­δί­ου ή την έγκρι­ση τρο­πο­λο­γί­ας.

Για τα υδα­το­δρό­μια, ο κ. Κα­μα­τε­ρός είπε ότι το νο­μο­σχέ­διο λύνει δυ­σκο­λί­ες που δη­μιουρ­γούν οι απαι­τού­με­νες αδειο­δο­τή­σεις, ενώ δια­φυ­λάσ­σει την δη­μό­σια πε­ριου­σία καθώς θε­σπί­ζει την άδεια ίδρυ­σης (για τους φο­ρείς δη­μο­σί­ου) και την άδεια λει­τουρ­γί­ας (για τους ιδιώ­τες). Διευ­κρί­νι­σε ότι σε πε­ρι­πτώ­σεις, όπως στο Ν. Αι­γαίο, όπου η Πε­ρι­φέ­ρεια έχει ξε­κι­νή­σει τις δια­δι­κα­σί­ες για τον κα­θα­ρι­σμό των υδα­το­δρο­μί­ων εδώ και καιρό, θα υπάρ­χει μία με­τα­βα­τι­κή πε­ρί­ο­δος ώστε να γίνει προ­σαρ­μο­γή στο νέο κα­θε­στώς. Ανα­φο­ρι­κά με τις προ­τά­σεις της ΠΝΑΙ που κα­τα­τέ­θη­καν στο πλαί­σιο της δια­βού­λευ­σης για τη σύ­ντα­ξη του νο­μο­σχε­δί­ου των υδα­το­δρο­μί­ων και δεν ελή­φθη­σαν υπόψη, όπως δή­λω­σε ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Γ. Χα­τζη­μάρ­κος, ο βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είπε ότι υπάρ­χει ακόμη το πε­ρι­θώ­ριο να λη­φθούν υπόψη οι πα­ρα­τη­ρή­σεις αυτές. Είπε ότι είχε συ­νά­ντη­ση σε καλό και εποι­κο­δο­μη­τι­κό κλίμα με τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Γιώρ­γο Χα­τζη­μάρ­κο και πε­ρι­μέ­νει να κα­τα­τε­θούν προ­τά­σεις σε τρία ζη­τή­μα­τα επί του νο­μο­σχε­δί­ου τα οποία μπο­ρούν να διορ­θω­θούν.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.