Πολιτιστικά

Κάλλιστος Διακογεωργίου: Στη Ρόδο, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου οι «ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ»

«Εκτός από ηλεκτρισμό, η ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ παράγει και πολιτισμό. Εκτός λοιπόν από τα φώτα της, μας χαρίζει ατελείωτη μουσική, με αξέχαστες ερμηνείες σε έργα συνθετών, οι δημιουργίες των οποίων,  έδωσαν στίγμα στην ιστορία της μουσικής» δήλωσε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου Κάλλιστος Διακογεωργίου, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον Διευθυντή Περιοχής Ρόδου ΔΕΔΔΗΕ κ. Κωνσταντίνο Νιωτάκη αναφορικά με τη συναυλία, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου 2018 στο νησί της Ρόδου.

Όπως ο ίδιος είπε, πρόθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε ότι αφορά στον πολιτισμό, είναι, να αξιοποιήσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και τους φορείς, που μπορούν να παράγουν και να μεταδώσουν πολιτισμό.

Αναφορικά με τη συνάντηση και ενόψει της διοργάνωσης,  ο Διευθυντής Περιοχής Ρόδου ΔΕΔΔΗΕ κ. Κωνσταντίνος Νιωτάκης τόνισε: «Ο ΔΕΔΔΗΕ συνδέει με ενέργεια κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάθε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας. Ταυτόχρονα δίνει το παρόν σε κάθε τοπική κοινωνία, στηρίζοντας σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η μεγάλη συναυλία της 5ης Οκτωβρίου στο νησί μας. Η ενεργή συμμετοχή στη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, αποτελεί προτεραιότητα της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης που υιοθετεί ο ΔΕΔΔΗΕ».

Στο εκπληκτικό μνημείο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου την Παρασκευή  5 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20.00,  η Μικτή Χορωδία της ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ, θα μας ταξιδέψει νοσταλγικά, σε έργα καλλιτεχνών, τα οποία δεν έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Οι ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ στη Ρόδο»  διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού, με συνδιοργανωτές τη ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ,  το Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ρόδου.

Τη Μικτή Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ θα πλαισιώσουν, ντόπιοι μουσικοί και τραγουδιστές, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μιχάλη Καλαεντζή, τους οποίους οι παριστάμενοι, θα απολαύσουν στη μέση του προγράμματος.

Η Μικτή Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ διατηρεί μέχρι και σήμερα, την ποιότητα στην επιλογή των μουσικών έργων και αποτελείται από εργαζόμενους και συνταξιούχους του κλάδου, που η οικονομική κρίση, δεν άφησε αλώβητους. Πρόκειται λοιπόν για μια, καθαρά εθελοντική ομάδα εργαζομένων,  οι οποίοι είναι πρόθυμοι κάθε φορά, να ανταποκριθούν σε προσκλήσεις φορέων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να χαρίσουν μουσικές, νοσταλγικές στιγμές και να μας ταξιδέψουν σε ποιοτικές ερμηνείες μεγάλων συνθετών.

Ιδρύθηκε το 1978, έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα με διάσημους δημιουργούς ποιοτικής μουσικής (Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο,  Παπαθανασίου κλπ και έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα και αίθουσες συναυλιών της χώρας μας (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Αρχαίο Στάδιο Δελφών, Λυρική Σκηνή κλπ).

Λειτουργεί, υπό τη Διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντάρα και όπως ο ίδιος δηλώνει: «Η χορωδία, έχει μακρόχρονη και συνεχή παρουσία, στο νησί της Ρόδου, είτε με αυτόνομα χορωδιακά ρεσιτάλ, είτε και συμμετέχοντας σε μεγαλύτερου βεληνεκούς διοργανώσεις, (Πανελλήνια Συνέδρια Χορωδιών, Χορωδιακά φεστιβάλ κ.ά.) καθώς το νησί, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη παιδεία και διατηρεί υψηλότατο επίπεδο, τόσο στην ποιοτική, όσο και στη χορωδιακή μουσική. Κατά συνέπεια, κάθε εμφάνιση μας στη Ρόδο, αποτελεί πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευθύνη!

Η συνεργασία μας, κατά καιρούς, με διάφορα μουσικά σχήματα και σύνολα της Ρόδου (Δημοτική Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή, Χορωδία Δήμου Πεταλούδων υπό τη διεύθυνση της Φλώρας Πελεκάνου κ.ά.), υπήρξε πάντα γόνιμη, το δε κοινό, έχει καταγραφεί στη συνείδηση μας, ως ένα από τα πλέον ένθερμα και καλλιεργημένα της χώρας.

Στη συναυλία μας, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, θα παρουσιάσουμε ένα πολύ όμορφο και ατμοσφαιρικό πρόγραμμα, με ξένα κομμάτια στο πρώτο μέρος (αποσπάσματα από το “Φάντασμα της Όπερας” κ.ά.) ενώ για το δεύτερο μέρος, έχουμε προγραμματίσει  ελληνική μουσική γνωστών Ελλήνων συνθετών, που έχουμε όλοι αγαπήσει και τραγουδήσει (Χατζηδάκη, Θεοδωράκη κ.ά.)».

Να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως και όλες, όσες διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κάλλιστος Διακογεωργίου

                  

                ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 Ν. ΔΩΔ/ΣΟΥ

                                                                     

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου