Αυξήθηκαν κατά 16,4% οι υπερχρεωμένοι

Κατά 16,4% αυξήθηκαν οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών στις 30 Ιουνίου σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011. Τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναδεικνύουν την ανάγκη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, καθώς πλέον δεν παίρνουν το μισθό ή τη σύνταξη που έπαιρναν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της, «οι τράπεζες ήδη από τις αρχές του 2010, παρακολουθώντας τις οικονομικές και τις κοινωνικές μεταβολές, και ανταποκρινόμενες στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, προέβησαν, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, σε πολύ μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων». Στην ίδια ανακοίνωση παραθέτει στοιχεία για τις καταθέσεις, από τα οποία προκύπτει ότι μόλις 2 στους 10 Έλληνες έχουν στην τράπεζα κατάθεση που υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012, προσφέροντας σε διάφορες κατηγορίες οφειλετών, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (λόγω της περικοπής των αποδοχών τους), καθώς και στους ανέργους, επιμήκυνση της διάρκειας με μείωση των δόσεων των δανείων τους».
Επίσης, κατά την Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποδεικνύεται ότι:
• Οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού ανά ρυθμιζόμενο δάνειο έχει μειωθεί κατά 12,2%.
• Οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια μαζί με τις τράπεζες, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους έως και τα 99 χρόνια. Με μια εντυπωσιακή κίνηση που υπαγορεύεται από την τεράστια αύξηση των «κόκκινων» δανείων, που προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ, και κυρίως το φόβο να γίνουν περισσότερα, οι εμπορικές τράπεζες -σε συνεργασία με την κυβέρνηση- προχωρούν το επόμενο διάστημα σε ρυθμίσεις-ανάσα στους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους, ενώ παράλληλα θα εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους.
Οι ρυθμίσεις θα αφορούν τους ενήμερους οφειλέτες και στόχος είναι η μείωση των δόσεων μέχρι και το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη. Παράλληλα, μελετά και παρεμβάσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με στόχο την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις έχουν τεθεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών υπόψη της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να κάνει πράξη την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση της μηνιαίας δόσης των στεγαστικών δανείων στο 30% των μηνιαίων εσόδων του νοικοκυριού.