Ειδήσεις

Αγονος ο διαγωνισμός για τα δημοτικά λουτρά

Άγονη απέβη χθες η επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση των δημοτικών λουτρών στην Παλιά Πόλη. Ενώ ζήτησαν και πήραν τα τεύχη δημοπράτησης δύο επιχειρηματίες (ένας από Ρόδο και ένας από Αθήνα), κανείς δεν εμφανίσθηκε για να λάβει μέρος στη δημοπρασία. Η έλλειψη ενδιαφέροντος αποδίδεται από τη δημοτική αρχή σε συγκεκριμένους όρους της διακήρυξης και ιδιαίτερα στο ποσό των 700.000 ευρώ που απαιτείται να δαπανηθεί για τη συντήρηση του ακινήτου, ενώ και η εγγύηση ύψους 400.000 ευρώ, αποτελεί επίσης ανασταλτικό παράγοντα.
Όπως εξήγησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου, κ. Δήμος Μουτάφης, θα μπορούσε να μειωθεί το ποσό της εγγύησης, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα που ανέρχεται στις 3.000 ευρώ, δεν μπορεί να μειωθεί πολύ, καθώς είναι ήδη χαμηλό. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Η διαδικασία της δημοπρασίας του ακινήτου των Λουτρών στη Μεσαιωνική Πόλη δυστυχώς απέβη άκαρπη καθώς δεν εμφανίσθηκε κάποιος πλειοδότης. Πριν λίγες μέρες ζήτησαν κάποιοι τα τεύχη δημοπράτησης, πλην όμως δεν παρουσιάστηκε κανείς για να πάρει μέρος στη δημοπρασία. Την έλλειψη συμμετοχής την αποδίδουμε στις ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις για την ανακαίνιση του ακινήτου προκειμένου αυτό να καταστεί λειτουργικό. Από τη μελέτη που έχει γίνει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου και την Εφορία Αρχαιοτήτων προέκυψε ότι πρέπει να δαπανηθεί το ποσό των 700.000 προκειμένου να συντηρηθούν καίρια σημεία.
Θα προχωρήσουμε άμεσα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει ο νόμος και ειδικότερα στην επαναφορά του θέματος ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου έτσι ώστε μετά από συζήτηση και συνεννόηση όλων των παρατάξεων να τροποποιήσουμε όποιους όρους μας δίνει ο νόμος το περιθώριο να κάνουμε, προκειμένου η επένδυση να γίνει πιο ελκυστική. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας ότι θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τελικά το συγκεκριμένο ακίνητο. Άλλωστε αυτός ο επαναληπτικός πλειστηριασμός ολοκλήρωσε την διαδικασία που είχε ξεκινήσει ώστε να έχουμε το δικαίωμα εκ του νόμου να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους της δημοπρασίας. Ήταν ένα τυπικό στάδιο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί».
Ο κ. Μουτάφης είπε ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πιθανότατα τον Οκτώβριο και όχι νωρίτερα, καθώς ήδη έχουν απασχολήσει αρκετά το σώμα τα ζητήματα της ακίνητης περιουσίας. «Θέλουμε να έχουμε ένα γόνιμο διάλογο με την αντιπολίτευση και τους φορείς έτσι ώστε να έχουμε μία κοινή και ομόφωνη γραμμή για τις διατάξεις που πρέπει να τροποποιηθούν», τόνισε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και διευκρίνισε ότι ο Δήμος Ρόδου δεν στοχεύει σε απευθείας ανάθεση του ακινήτου σε επενδυτή, αντίθετα προτιμά την επενδυτική διαδικασία. Η απευθείας ανάθεση θα μπορούσε να προχωρήσει, εάν συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Η ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ
Σε ό,τι αφορά τη Νέα Αγορά, ο κ. Μουτάφης δήλωσε ότι είναι ήδη έτοιμοι οι όροι της δημοπρασίας για την παραχώρηση του ακινήτου σε ιδιώτη για 40 χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί απαιτείται να δαπανηθεί το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του συγκροτήματος, ενώ δεν έγινε γνωστό το ύψος του μισθώματος.
«Είναι ήδη έτοιμοι οι όροι της δημοπρασίας για την Νέα Αγορά. Μένει να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που ανάγονται στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο δήμαρχος για να δώσει ένα καθεστώς προτίμησης στους υφιστάμενους μισθωτές, στο πλαίσιο πάντα που ορίζει ο νόμος. Τον συγκεκριμένο όρο που έχει να κάνει με τους μισθωτές, τον διαχειρίζεται προσωπικά ο δήμαρχος. Το θέμα θα έρθει στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προς συζήτηση ώστε να βγει άμεσα στον αέρα ο διαγωνισμός και να προβούμε το συντομότερο δυνατό στην αξιοποίηση της Νέας Αγοράς», είπε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ακίνητης περιουσίας και διευκρίνισε ότι πλέον δεν υπάρχουν κακοπληρωτές στην Νέα Αγορά! Οι 50 ενοικιαστές που έχουν απομείνει, δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ στο Δήμο Ρόδου.
«Όλοι οι μισθωτές της Νέας Αγοράς είναι απολύτως ενήμεροι σε όλες τους τις υποχρεώσεις απέναντι στο Δήμο Ρόδου. Δεν υπάρχουν πλέον κακοπληρωτές. Κανείς από τους εναπομείναντες ενοικιαστές δεν οφείλει στο Δήμο ούτε ένα ευρώ!», δήλωσε ο κ. Μουτάφης, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν θα συνέφερε κανένα η λύση των μεμονωμένων μισθώσεων.
Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Είναι η μόνη λύση επιτρεπτή από το νόμο που μας δίνει το δικαίωμα να καταστήσουμε τη Νέα Αγορά ένα αξιόλογο εμπορικό κέντρο στην πόλη της Ρόδου χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος. Εάν προβαίναμε σε μεμονωμένες δημοπρασίες δεν θα μπορούσαμε να διαφυλάξουμε το κόστος επισκευής του μνημείου, και θα υπήρχε αδυναμία καθορισμού των χρήσεων με όρους εμπορικής αγοράς».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου