Ρεπορτάζ

Θα εκποιηθεί ως σκραπ το πλωτό πολυιατρείο «Δελφίνι της Ζωής και της Ελπίδας»

Νέο ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με στόχο την εκποίηση του Πλωτού Πολυϊατρείου «Δελφίνι της Ζωής και της Ελπίδας», θα προκηρύξει η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Γαληνός».
Η διαδικασία θα κινηθεί εκ νέου μετά την αδυναμία υλοποίησης προηγούμενης λόγω οφειλών της εταιρείας «Γαληνός», στο Ν.Α.Τ. – Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, από δρομολόγια του πλωτού πολυϊατρείου.
Το σκάφος βρίσκεται παροπλισμένο στο Καρνάγιο ενώ έχει οδηγηθεί πλέον σε αχρηστία με το τίμημα της εκποίησής του να αντιστοιχεί πλέον στο βάρος του σε μέταλλο. Ουσιαστικά δηλαδή θα εκποιηθεί ως «παλιοσίδερα».
Η διοίκηση της «Γαληνός» όταν ανέλαβε καθήκοντα, προκήρυξε στις 22/12/2014 ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, για την εκποίηση του πλωτού πολυϊατρείου ο οποίος απέβη άγονος.
Για το λόγο αυτό το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε την αναζήτηση ενδιαφερόμενου αγοραστή στο ελεύθερο εμπόριο.
Μετά από προσφορές που κατατέθηκαν στην εταιρεία και μετά από αξιολόγησή τους, το Δ.Σ αποφάσισε την πώληση του πλωτού στον αγοραστή με την οικονομικά συμφερότερη προσφορά ύψους 17.000 €.
Οι διαδικασίες πώλησης όμως δεν προχώρησαν λόγω μη έκδοσης πιστοποιητικού διαγραφής του σκάφους από το NAT.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση πιστοποιητικού ήταν η πλήρης εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των φύλλων εκκαθάρισης (δηλ. συμπληρωματικό ποσό οφειλής επί των ασφαλιστικών εισφορών), που εκδίδονται από το NAT.
Τα έξοδα αυτά δεν είχαν προβλεφθεί στον οικονομικό προϋπολογισμό και ούτε θα μπορούσαν να προβλεφθούν, αφού το NAT δεν ενημερώνει εκ των προτέρων για τα ποσά που οφείλονται στον ασφαλιστικό φορέα.
Τα φύλλα εκκαθάρισης του 2008 έφτασαν εξάλλου στην εταιρεία με καθυστέρηση επτά ετών!
Η ΑΜΚΕ «Γαληνός» αδυνατούσε να καταβάλει το κατά προσέγγιση ποσό των 35.000 €, που αντιστοιχεί στα φύλλα εκκαθάρισης της χρονικής περιόδου 2008 – 2010 και απευθύνθηκε στην διοίκηση του NAT, να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της οφειλής στο ελάχιστο δυνατό ποσό ή την ολική διαγραφή του χρέους, προκειμένου να προβεί άμεσα στην πώληση του σκάφους ως scrap.
Το διοικητικό συμβούλιο του NAT σε συνεδρίαση του, αρνήθηκε να διευκολύνει και να μειώσει το χρέος. Στην συνέχεια υπήρξε αλληλογραφία με την διεύθυνση και το διοικητικό συμβούλιο του NAT καθώς και με τον υπουργό Ναυτιλίας, η οποία απέβη άκαρπη.
Για τους παραπάνω λόγους, με την αρ. 141/2015 απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Γαληνός».
Δόθηκαν τα χρήματα από την Περιφέρεια και ήδη κινούνται οι δικαδικασίες για την εκποίηση του σκάφους.
Λόγω της καθυστέρησης αποπληρωμής του NAT, ο αγοραστής με την συμφερότερη προσφορά απέσυρε στις 5/9/2015 το ενδιαφέρον του για την αγορά του σκάφους.
Στην συνέχεια η εταιρεία ζήτησε από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους αγοραστές να ενημερώσουν, αν είναι σε ισχύ η προσφορά τους και έλαβε θετική απάντηση και από τους δύο.
Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος άφησε την αρχική προσφορά του 16.800 € ενώ ο τρίτος ενδιαφερόμενος από 16.000 € που ήταν η αρχική προσφορά, την μείωσε στις 8.000 €.
Δυστυχώς εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης παραχώρησης του σκάφους, ο δεύτερος ενδιαφερόμενος, στις 27/1/2016 απέσυρε κι εκείνος το ενδιαφέρον του λόγω αντικειμενικών δυσκολιών εκμετάλλευσής του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου