ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Στη σύνταξη του προϋπολογισμού η Κυβέρνηση θα στοχεύσει στην ανακούφιση όσων έχουν πληγεί στα χρόνια των Μνημονίων”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Στον ΣΚΑΙ και στην εκ­πο­μπή της Άννας Μπουσ­δού­κου βρέ­θη­κε σή­με­ρα ο Υφυ­πουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής, Νε­κτά­ριος Σα­ντο­ρι­νιός.

Επι­στρέ­φει η εθνι­κή κυ­ριαρ­χία στις 20 Αυ­γού­στου

«Αυτή τη στιγ­μή υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με το υπερ­πλε­ό­να­σμα και τα πλε­ο­νά­σμα­τα που έχουν κα­τα­γρα­φεί στον ΕΦΚΑ- και πραγ­μα­τι­κά ας μου θυ­μί­σει κά­ποιος πότε ήταν η τε­λευ­ταία φορά που τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία είχαν πλε­ό­να­σμα, ιδιαί­τε­ρα μετά το PSI. Πα­ράλ­λη­λα, έχου­με κα­τα­γε­γραμ­μέ­νη ανά­πτυ­ξη και άρα αύ­ξη­ση του ΑΕΠ. Όλα αυτά θα απο­τυ­πω­θούν στην σύ­ντα­ξη του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού τον Οκτώ­βρη, τότε που με πο­λι­τι­κά και ρε­α­λι­στι­κά κρι­τή­ρια θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει η Κυ­βέρ­νη­ση όλα τα δια­θέ­σι­μα ερ­γα­λεία ώστε να πε­τύ­χει φο­ρο­α­παλ­λα­γές και αύ­ξη­ση των κοι­νω­νι­κών δα­πα­νών με στόχο την ανα­κού­φι­ση εκεί­νων των στρω­μά­των της ελ­λη­νι­κής κοι­νω­νί­ας που επλή­γη­σαν από το Μνη­μό­νιο, το οποίο τε­λειώ­νει στις 20 Αυ­γού­στου».

 

Για τους δυο Έλ­λη­νες στρα­τιω­τι­κούς που κρα­τού­νται στην Τουρ­κία

«Η κρά­τη­ση των δυο Ελ­λή­νων στρα­τιω­τι­κών είναι μια σαφής πα­ρα­βί­α­ση των αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των. Στο πα­ρελ­θόν, ανά­λο­γες πε­ρι­πτώ­σεις είχαν επι­λυ­θεί άμεσα με ένα μόνο τη­λε­φώ­νη­μα- όπως είπε και ο Ανα­πλη­ρω­τής Υπουρ­γός Άμυ­νας-, αντί­θε­τα τώρα, η Τουρ­κία δεί­χνει ότι θέλει να κλι­μα­κώ­σει την έντα­ση με την Ελ­λά­δα. Από τη δική μας τη πλευ­ρά, εμείς έχου­με ενερ­γο­ποι­ή­σει όλα τα δι­πλω­μα­τι­κά ερ­γα­λεία που δια­θέ­του­με στα χέρια μας: έχου­με θέσει το θέμα της απε­λευ­θέ­ρω­σης των δυο στρα­τιω­τι­κών μας, τόσο στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ και σε όλους τους διε­θνείς ορ­γα­νι­σμούς, όσο και στην ΕΕ. Επί­σης το αί­τη­μα για άμεση απε­λευ­θέ­ρω­σή τους τέ­θη­κε στην και στην πρό­σφα­τη συ­νά­ντη­ση του Έλ­λη­να Πρω­θυ­πουρ­γού με τον Τούρ­κο Πρό­ε­δρο. Δεν πρό­κει­ται να εγκα­τα­λεί­ψου­με αυτή την υπό­θε­ση, όσο οι δυο Έλ­λη­νες στρα­τιω­τι­κοί βρί­σκο­νται υπό κρά­τη­ση, γιατί είναι ζή­τη­μα σε­βα­σμού και προ­στα­σί­ας των αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των, που κα­τα­πα­τού­νται αυτή τη στιγ­μή από την Τουρ­κία».

Για τους Ρώ­σους δι­πλω­μά­τες

«Σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που έχει δώσει στη δη­μο­σιό­τη­τα το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, φαί­νε­ται ότι οι Ρώσοι δι­πλω­μά­τες προ­σπά­θη­σαν να πλή­ξουν τα εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντα της χώρας μας. Προ­σω­πι­κά εμπι­στεύ­ο­μαι από­λυ­τα τους Έλ­λη­νες δι­πλω­μά­τες και το Ελ­λη­νι­κό Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών».

«Εμείς θα συ­νε­χί­σου­με να ασκού­με μια πο­λυ­διά­στα­τη εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή, ανα­βαθ­μί­ζο­ντας τον στρα­τη­γι­κό ρόλο της χώρας, ιδιαί­τε­ρα στα Βαλ­κά­νια. Και θέλω απλά να πω, πως η εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή δεν μπο­ρεί να ασκεί­ται στη σφαί­ρα μιας δη­μό­σιας συ­ζή­τη­σης, για αυτό άλ­λω­στε και η αρ­μό­δια επι­τρο­πή της Βου­λής, Εξω­τε­ρι­κών και Άμυ­νας, τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φορές γί­νε­ται κε­κλει­σμέ­νων των θυρών. Δεν είναι δυ­να­τόν το Υπουρ­γείο να δώσει όλες τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που δια­θέ­τει στη δη­μο­σιό­τη­τα και είμαι σί­γου­ρος ότι αν η αντι­πο­λί­τευ­ση ζη­τή­σει επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση θα την έχει, όπως έχει γίνει αρ­κε­τές φορές».

Για τη Συμ­φω­νία με τα Σκό­πια

«Με τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών η Ελ­λά­δα απο­κτά έναν ηγε­μο­νι­κό χα­ρα­κτή­ρα στα Βαλ­κά­νια, ενώ πα­ράλ­λη­λα αλ­λά­ζει ο ίδιος ο γε­ω­στρα­τη­γι­κός τους χα­ρα­κτή­ρας. Από δω και στο εξής μπο­ρού­με να προσ­δο­κού­με σε κα­λύ­τε­ρες και απο­δο­τι­κό­τε­ρες σχέ­σεις με τους γεί­το­νές μας. Το γε­γο­νός ότι δια­φαί­νε­ται πως με­γά­λες δυ­νά­μεις γύρω μας, όπως η Ρωσία και η Τουρ­κία, αντι­δρούν υπο­νο­μευ­τι­κά στα ελ­λη­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, πι­στεύω ότι συν­δέ­ε­ται με το βήμα για την επί­λυ­ση του ζη­τή­μα­τος του Μα­κε­δο­νι­κού που έχει γίνει. Ενο­χλεί το ότι προ­σπα­θού­με για μια στα­θε­ρο­ποί­η­ση της πε­ριο­χής και για αυτό το λόγο πι­στεύω ότι ήταν υπο­χρε­ω­τι­κό να λυθεί ένα χρό­νια πρό­βλη­μα που δεν έφερ­νε αγκά­θια μόνο στην εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή μας, αλλά δα­πα­νού­σε και τε­ρά­στιο δι­πλω­μα­τι­κό κε­φά­λαιο».

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.