ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη φοροδιαφυγή

news room 1 λεπτό ανάγνωση
φοροδιαφυγή

του Σπύ­ρου Δη­μη­τρέ­λη

Γε­μά­τη εν­δια­φέ­ρο­ντα ευ­ρή­μα­τα είναι στα “ψιλά” της γράμ­μα­τα η έρευ­να του Ιν­στι­τού­του Οι­κο­νο­μι­κών και Βιο­μη­χα­νι­κών Ερευ­νών και του κέ­ντρου Δια­νέ­ο­σις για τη φο­ρο­λο­γία ει­σο­δή­μα­τος στην Ελ­λά­δα. Οι Έλ­λη­νες, από τις απα­ντή­σεις που έδω­σαν στους με­λε­τη­τές, έχουν ξε­κα­θα­ρί­σει μέσα τους ότι η φο­ρο­δια­φυ­γή είναι κλοπή και μια αντι­κοι­νω­νι­κή πράξη, αλλά εμ­μέ­σως… θαυ­μά­ζουν αυ­τούς που μπο­ρούν και κρύ­βουν τα πραγ­μα­τι­κά τους ει­σο­δή­μα­τα, δη­λα­δή κυ­ρί­ως τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες. Δι­καιο­λο­γούν, όμως, τη φο­ρο­δια­φυ­γή λόγω κυ­ρί­ως των υψη­λών συ­ντε­λε­στών και της μη αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας των φόρων από την πλευ­ρά του κρά­τους.

Ας δούμε ανα­λυ­τι­κά τα δε­δο­μέ­να.

Φο­ρο­δια­φυ­γή ίσον κλοπή

Στους πο­λί­τες ει­πώ­θη­κε η φράση ότι η φο­ρο­δια­φυ­γή δεν είναι κλοπή και τους ζη­τή­θη­κε να δη­λώ­νουν κατά πόσο συμ­φω­νούν με αυτήν την θέση. Μόλις το 13,4% δή­λω­ση ότι συμ­φω­νεί ή μάλ­λον συμ­φω­νεί με αυτήν την θέση, ενώ το 86,5% δή­λω­σε ότι δια­φω­νεί ή μάλ­λον δια­φω­νεί. Με άλλα λόγια υπάρ­χει μια γε­νι­κευ­μέ­νη πε­ποί­θη­ση στις τά­ξεις των πο­λι­τών ότι η φο­ρο­δια­φυ­γή είναι ίδια με την κλοπή.

Κο­ροϊ­δεύ­ουν το κρά­τος

Οι πο­λί­τες ρω­τή­θη­καν να πουν την άποψή τους και για το αν το φο­ρο­λο­γι­κό βάρος ση­κώ­νουν οι μι­σθω­τοί. Σε πο­σο­στό 85,8% δή­λω­σαν ότι συμ­φω­νούν με αυτήν τη θέση. Τους ει­πώ­θη­κε επί­σης και η φράση ότι ” Οι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες (για­τροί, δι­κη­γό­ροι, υδραυ­λι­κοί κα) κο­ροϊ­δεύ­ουν το κρά­τος στον τομέα της φο­ρο­λο­γί­ας. Σε πο­σο­στό 76% δή­λω­σαν ότι συμ­φω­νούν ή μάλ­λον συμ­φω­νούν με αυτήν τη θέση.

Ενώ λοι­πόν από τις πα­ρα­πά­νω απα­ντή­σεις ανα­δει­κνύ­ε­ται μια κοι­νω­νία που θε­ω­ρεί τη φο­ρο­δια­φυ­γή κλοπή και μά­λι­στα εντο­πί­ζει και τους κυ­ριό­τε­ρους υπεύ­θυ­νους για αυτήν στις τά­ξεις των ελευ­θέ­ρων επαγ­γελ­μα­τιών, από τις επό­με­νες απα­ντή­σεις που δίνει δεί­χνει ότι μάλ­λον ζη­λεύ­ει όσους φο­ρο­δια­φεύ­γουν και ακόμη και τους τους δι­καιο­λο­γεί!

Ζη­τή­θη­κε λοι­πόν από τους πο­λί­τες να δια­λέ­ξουν ανά­με­σα στο αν η φο­ρο­δια­φυ­γή είναι μια αντι­κοι­νω­νι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά ή μια νό­μι­μη άμυνα απέ­να­ντι στην υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση. Και ω του θαύ­μα­τος, οι από­ψεις ήταν σχε­δόν μοι­ρα­σμέ­νες. Συ­γκε­κρι­μέ­να, το 57,6% θε­ω­ρεί ότι η φο­ρο­δια­φυ­γή είναι μια αντι­κοι­νω­νι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά ενώ το 40,7% θε­ω­ρεί τη φο­ρο­δια­φυ­γή ως μια θε­μι­τή άμυνα κατά της υπερ­βο­λι­κής φο­ρο­λο­γί­ας.

Μά­λι­στα, πολ­λοί πο­λί­τες προ­χω­ρούν ένα βήμα πα­ρα­κά­τω δη­λώ­νο­ντας ότι όταν θα τους δοθεί η ευ­και­ρία θα φο­ρο­δια­φύ­γουν και αυτοί. Το 37,8% των πο­λι­τών συμ­φω­νεί ή μάλ­λον συμ­φω­νεί με τη φράση ότι “εφό­σον τόσοι πολ­λοί φο­ρο­δια­φεύ­γουν, όταν μπορώ θα φο­ρο­δια­φεύ­γω και εγώ”.

Τέλος, εν­δια­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζουν οι λόγοι για τους οποί­ους, σύμ­φω­να με τους πο­λί­τες, υπάρ­χει υψηλή φο­ρο­δια­φυ­γή στην Ελ­λά­δα. Η κυ­ριό­τε­ρη αιτία (37,2%) είναι οι υψη­λοί φο­ρο­λο­γι­κοί συ­ντε­λε­στές, ακο­λου­θεί με 23,1% η έλ­λει­ψη αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας από τη μεριά του κρά­τους, στην τρίτη θέση με 20,8% εμ­φα­νί­ζε­ται η κουλ­τού­ρα μας ως λαού και τε­λευ­ταία αιτία με 18,6% είναι η απου­σία φο­ρο­ε­λεγ­κτι­κών μη­χα­νι­σμών.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.