ΕΙΔΗΣΕΙΣ

SETE Intelligence: «Πετάνε» οι διεθνείς αφίξεις, «πονοκέφαλος» όμως οι εισπράξεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Της Στε­φα­νί­ας Σούκη

Συ­νε­χί­στη­κε και το Φε­βρουά­ριο η αύ­ξη­ση των διε­θνών αε­ρο­πο­ρι­κών και οδι­κών αφί­ξε­ων, με τους δεί­κτες μά­λι­στα να ση­μειώ­νουν δι­ψή­φια πο­σο­στά αύ­ξη­σης σε σύ­γκρι­ση με τον αντί­στοι­χο πε­ρυ­σι­νό μήνα, ο «πο­νο­κέ­φα­λος» ωστό­σο πα­ρα­μέ­νει σε επί­πε­δο ει­σπρά­ξε­ων αν λη­φθούν υπόψη τα επί­ση­μα στοι­χεία της Τρά­επ­ζας της Ελ­λά­δος για το μήνα Ια­νουά­ριο που πα­ρα­πέ­μπουν σε μεί­ω­ση 3% σε σχέση με τον Ια­νουά­ριο 2017.

Τα στοι­χεία κα­τα­γρά­φο­νται στο τε­λευ­ταίο στα­τι­στι­κό του δελ­τίο το SETE Intelligence σύμ­φω­να με το οποίο στα κυ­ριό­τε­ρα αε­ρο­δρό­μια της χώρας κα­τα­γρά­φη­κε αύ­ξη­ση των διε­θνών αφί­ξε­ων κατά 24,9% (+20,6% από την αρχή του έτους) ένα­ντι του Φε­βρουα­ρί­ου του 2017. Αύ­ξη­ση πα­ρα­τη­ρή­θη­κε τόσο στην Αθήνα (+33,3%) όσο και στα πε­ρι­φε­ρεια­κά αε­ρο­δρό­μια (8,2%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντί­στοι­χες αυ­ξή­σεις στις αφί­ξεις είναι 27,2% και 6,2% αντί­στοι­χα.

Αντί­στοι­χα, και οι διε­θνείς οδι­κές αφί­ξεις, συ­νέ­χι­σαν την ανά­καμ­ψή τους με αύ­ξη­ση 17,1% (+18,5% από την αρχή του έτους). «Αν και οι αυ­ξη­μέ­νες αφί­ξεις απο­τυ­πώ­νο­νται στην Έρευ­να Συ­νό­ρων της ΤτΕ, με την ει­σερ­χό­με­νη τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση του Ια­νουα­ρί­ου αυ­ξη­μέ­νη κατά +16,0% σε σχέση με τον Ια­νουά­ριο 2017, οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις εμ­φά­νι­σαν μεί­ω­ση -3,0%», επι­ση­μαί­νε­ται χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά στο δελ­τίο. Προς την κα­τεύ­θυν­ση της προ­σέλ­κυ­σης του­ρι­σμού υψη­λό­τε­ρων ει­σο­δη­μα­τι­κών κρι­τη­ρί­ων, ο ΣΕΤΕ, μέσω της Μarketing Greece, η οποία στο­χεύ­ει φέτος στην βελ­τί­ω­ση των ποιο­τι­κών χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών της του­ρι­στι­κής ζή­τη­σης για την αύ­ξη­ση της μέσης δα­πά­νης των επι­σκε­πτών, την άμ­βλυν­ση της επο­χι­κό­τη­τας και την κα­λύ­τε­ρη γε­ω­γρα­φι­κή διά­χυ­ση του τα­ξι­διω­τι­κού ρεύ­μα­τος.

Τουρισμος.JPG

Ανα­λυ­τι­κά οι αφί­ξεις

Για το Φε­βρουά­ριο, πα­ρα­τη­ρεί­ται αύ­ξη­ση των διε­θνών αε­ρο­πο­ρι­κών αφί­ξε­ων στο σύ­νο­λο της χώρας και σύμ­φω­να με τα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία από τα κυ­ριό­τε­ρα αε­ρο­δρό­μια της χώρας, οι αφί­ξεις που κα­τε­γρά­φη­σαν τον Φε­βρουά­ριο του 2018 ήταν, όπως προ­α­να­φέρ­θη­κε, αυ­ξη­μέ­νες κατά +24,9% (+61 χιλ.) σε σχέση με τον Φε­βρουά­ριο του 2017. Συ­νο­λι­κά στο δί­μη­νο Ια­νουα­ρί­ου- Φε­βρουα­σί­ου οι διε­θνείς αφί­ξεις έφθα­σαν τις 649 χιλ. συ­νο­λι­κά από 538 χι­λιά­δες.

Η αύ­ξη­ση αυτή οφεί­λε­ται κυ­ρί­ως στο αε­ρο­δρό­μιο των Αθη­νών (+33,3%/ +54 χιλ. επι­βά­τες) και του Ηρα­κλεί­ου (+840,3%/+9 χιλ. επι­βά­τες). Το αε­ρο­δρό­μιο της Θεσ­σα­λο­νί­κης εμ­φά­νι­σε μεί­ω­ση -14,4%/ -11 χιλ. επι­βά­τες ενώ το αε­ρο­δρό­μιο της Κα­βά­λας εμ­φά­νι­σε αύ­ξη­ση +10 χιλ. θέ­σεις, καθώς ένα με­γά­λο μέρος των πτή­σε­ων του αε­ρο­δρο­μί­ου της Θεσ­σα­λο­νί­κης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στο συ­γκε­κρι­μέ­νο αε­ρο­δρό­μιο, λόγω των έργων ανα­κα­τα­σκευ­ής στο αε­ρο­δρό­μιο Μα­κε­δο­νία. Σε επί­πε­δο προ­ο­ρι­σμών τον Φε­βρουά­ριο του 2018, τα πε­ρι­φε­ρεια­κά αε­ρο­δρό­μια εμ­φα­νί­ζουν αύ­ξη­ση +8,2%/+7 χιλ. επι­βά­τες και η Κρήτη +276,5%/ +8 χιλ. επι­βά­τες.

Αντί­θε­τα, μεί­ω­ση των αε­ρο­πο­ρι­κών αφί­ξε­ων εσω­τε­ρι­κού κατά 9,3% πα­ρα­τη­ρεί­ται τον Φε­βρουά­ριο του 2018, σε σχέση με τον Φε­βρουά­ριο του 2017, σύμ­φω­να με τα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία από τα κυ­ριό­τε­ρα αε­ρο­δρό­μια της χώρας. Συ­γκε­κρι­μέ­να κα­τε­γρά­φη­σαν 425 χιλ. αε­ρο­πο­ρι­κές αφί­ξεις ένα­ντι 469 χιλ. τον Φε­βρουά­ριο του 2017. Μεί­ω­ση 8,2% τον Φε­βρουά­ριο εμ­φά­νι­σε το αε­ρο­δρό­μιο της Αθή­νας και 22,2% το αε­ρο­δρό­μιο της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Η μεί­ω­ση που πα­ρα­τη­ρεί­ται στο αε­ρο­δρό­μιο της Θεσ­σα­λο­νί­κης οφεί­λε­ται στα έργα ανα­κα­τα­σκευ­ής του αε­ρο­δρο­μί­ου. Τη με­γα­λύ­τε­ρη πο­σο­στιαία μεί­ω­ση πα­ρου­σί­α­σε τον Φε­βρουά­ριο το αε­ρο­δρό­μιο της Μυ­κό­νου 57,1%. Τη με­γα­λύ­τε­ρη πο­σο­στιαία αύ­ξη­ση πα­ρου­σί­α­σε το αε­ρο­δρό­μιο της Κω 35%. Σε επί­πε­δο προ­ο­ρι­σμών, στη Κρήτη κα­τα­γρά­φη­καν 62 χιλ. αφί­ξεις (-8,8%) ένα­ντι 68 χιλ. τον Φε­βρουά­ριο του 2017, στις Κυ­κλά­δες 19 χιλ. (-14%) ένα­ντι 22 χιλ. και στα Δω­δε­κά­νη­σα 35 χιλ. (+8,5%) ένα­ντι 32 χιλ. τον Φε­βρουά­ριο του 2017. Στο Ιόνιο ση­μειώ­θη­κε αύ­ξη­ση +23,4% με 11 χιλ. αφί­ξεις. Ακο­λου­ύ­θη­σαν τα υπό­λοι­πα αε­ρο­δρό­μια με 16 χιλ. αφί­ξεις πα­ρου­σιά­ζο­ντας μεί­ω­ση -3,7% .

Ως προς τις οδι­κές αφί­ξεις, κα­τέ­γρα­ψαν αύ­ξη­ση κατά 17,1%, τον Φε­βρουά­ριο του 2018, με επι­πλέ­ον 72 χι­λιά­δες από τον αντί­στοι­χο Φε­βρουά­ριο του 2017. Ανα­φο­ρι­κά με τη χώρα προ­έ­λευ­σης, τον Φε­βρουά­ριο η με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση σε από­λυ­τες τιμές, κα­τα­γρά­φε­ται από την ΠΓΔΜ η οποία έφτα­σε το +36,6%/+43 χιλ. και ακο­λου­θεί η Αλ­βα­νία με +49,7%/+32 χιλ. Αντί­στοι­χα, από την Τουρ­κία οι οδι­κές αφί­ξεις αυ­ξή­θη­καν ορια­κά κατά +3,8%/+2 χιλ.. Μεί­ω­ση πα­ρου­σί­α­σαν οι αφί­ξεις από την Βουλ­γα­ρία κατά -2,6%/-5 χιλ.

Στο δί­μη­νο Ια­νουα­ρί­ου- Φε­βρουα­ρί­ου, ο αριθ­μός των οδι­κών αφί­ξε­ων έφθα­σε το 1,12 εκατ. αυ­ξη­μέ­νες κατά 18,5% σε σύ­γκρι­ση με τις 945 χι­λιά­δες του πρώ­του δι­μή­νου του 2017.

To SETE Intelligence κάνει ιδιαί­τε­ρα ανα­φο­ρά στον Δεί­κτη Κα­τα­να­λω­τι­κής Εμπι­στο­σύ­νης, που ση­μειώ­νει βελ­τί­ω­ση σε όλες τις αγο­ρές του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού, σε σχέση με τον αντί­στοι­χο μήνα πέ­ρυ­σι. «Δε­δο­μέ­νου ότι η κα­τα­να­λω­τι­κή εμπι­στο­σύ­νη απο­τε­λεί ση­μα­ντι­κή πα­ρά­με­τρο για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση τα­ξι­διών ανα­ψυ­χής, το στοι­χείο αυτό δεί­χνει προ­ο­πτι­κές δια­τή­ρη­σης της ισχυ­ρής ζή­τη­σης για το ελ­λη­νι­κό του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν», επι­ση­μαί­νε­ται χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, με μο­να­δι­κή εξαί­ρε­ση την αγορά της Σου­η­δί­ας, όπου ο ΔΚΕ είναι μειω­μέ­νος.

Μία ακόμη θε­τι­κή πα­ρά­με­τρος έχει να κάνει με την υπο­γρα­φή 2ετούς Εθνι­κής Κλα­δι­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Ερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ των ξε­νο­δό­χων και των ερ­γα­ζό­με­νων σε ξε­νο­δο­χεία, η οποία προ­βλέ­πει αυ­ξή­σεις 1,5% για το 2018 και το ίδιο για το 2019. «Με την σύμ­βα­ση αυτή δια­σφα­λί­ζε­ται η ερ­γα­σια­κή ει­ρή­νη στα ξε­νο­δο­χεία, απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για την πε­ραι­τέ­ρω εξέ­λι­ξη και ανά­πτυ­ξη του κλά­δου», ανα­φέ­ρει το Sete Intelligence.

newmoney.gr

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.