ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο η Αφρίν στη Συρία – Πανηγυρίζει ο Ερντογάν

news room 2 λεπτά ανάγνωση
766

Δύο μήνες μετά την έναρξη της επι­χεί­ρη­σης στη βορειο­δυ­τική Συρία, η Αγκυρα και οι σύμ­μα­χοί της κατέ­χουν πλέον την πόλη που απο­τέ­λεσε εξαρχής στρα­τη­γικό στόχο, ενώ την ίδια ώρα χιλιά­δες άμαχοι πήραν τον δρόμο της προ­σφυ­γιάς προς τα νότια

Μερικές ημέρες μετά την προ­α­ναγ­γε­λία από τον Ταγίπ Ερντο­γάν, η Τουρκία έχει πλέον υπό τον πλήρη έλεγχό της την πόλη Αφρίν στη Συρία, σχεδόν δύο μήνες μετά την εισβολή στην επαρχία για την εκδίωξη των κουρ­δι­κών δυνά­μεων.

Την Κυριακή ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κίας ανα­κοί­νωσε ο ίδιος ότι το κέντρο της πόλης «βρί­σκε­ται εντελώς υπό τον έλεγχο» των Σύρων ανταρ­τών που υπο­στη­ρί­ζει η Άγκυρα ενώ ήδη έχουν υψωθεί τουρ­κι­κές σημαίες.

 Η πόλη, που βρί­σκε­ται στη βορειο­δυ­τική Συρία, απο­τε­λούσε προ­πύρ­γιο της κουρ­δι­κής πολι­το­φυ­λα­κής Μονάδες Προ­στα­σίας του Λαού (YPG).

«Τώρα κυμα­τί­ζει εκεί η τουρ­κική σημαία! Κυμα­τί­ζει εκεί η σημαία του Ελεύ­θε­ρου Συρια­κού Στρατού!», πρό­σθεσε ο Ερντο­γάν.

Το ίδιο επι­βε­βαί­ωσε και εκπρό­σω­πος των σύρων ανταρ­τών που πολε­μούν μαζί με τις τουρ­κι­κές δυνά­μεις. Διευ­κρί­νισε ότι δεν έχουν συνα­ντή­σει αντί­σταση.

Κατά σύμ­πτωση(;) η Αφρίν έπεσε κατά την επέτειο της μάχης της Καλ­λί­πο­λης, όταν το 1915 οι οθω­μα­νι­κές δυνά­μεις αντι­με­τώ­πι­σαν με επι­τυ­χία της βρε­τα­νι­κές και συμ­μα­χι­κές στο πλαίσιο του Α’ Παγκο­σμίου Πολέμου. Η απο­τυ­χη­μένη για τους Δυτι­κούς εκστρα­τεία στα Δαρ­δα­νέ­λια είχε ανα­δεί­ξει στην Οθω­μα­νική Αυτο­κρα­το­ρία έναν νέο ήρωα, τον Μου­σταφά Κεμάλ.

Η Αφρίν ήταν ο βασικός στόχος της επι­χεί­ρη­σης που εξα­πέ­λυσε στις 20 Ιανουα­ρίου η Τουρκία κατά της κουρ­δι­κής πολι­το­φυ­λα­κής. Η Αγκυρα θεωρεί την οργά­νωση τρο­μο­κρα­τική, αν και οι Κούρδοι μαχητές υπο­στη­ρί­ζο­νται και εξο­πλί­ζο­νται από την Ουά­σινγ­κτον για την κατα­πο­λέ­μηση του Ισλα­μι­κού Κράτους.

Το Συριακό Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των ανα­κοί­νωσε εν τω μεταξύ ότι περισ­σό­τε­ροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιανουα­ρίου. Η πλειο­νό­τητα από αυτούς σκο­τώ­θηκε από αερο­πο­ρι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς και πυρά πυρο­βο­λι­κού, διευ­κρί­νισε το Παρα­τη­ρη­τή­ριο.

Φυγή των αμάχων

Την ίδια ώρα εξε­λίσ­σε­ται μια μαζική έξοδος από την Αφρίν και τα περί­χωρά της.

Περισ­σό­τε­ροι από 150.000 άμαχοι έχουν εγκα­τα­λεί­ψει την πόλη Αφρίν από το βράδυ της Τετάρ­της για να γλι­τώ­σουν από την επι­χεί­ρηση των τουρ­κι­κών δυνά­μεων, ανα­κοί­νωσε το Συριακό Παρα­τη­ρη­τή­ριο των Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των.

Στην πόλη ζουν (ή μάλλον ζούσαν μέχρι πρό­τι­νος) περίπου 350.000 άνθρω­ποι

Ηταν σχεδόν εξ ολο­κλή­ρου περι­κυ­κλω­μένη, με μόνη εξαί­ρεση έναν διά­δρομο στο νότιο τμήμα που επι­τρέ­πει στους κατοί­κους της να την εγκα­τα­λεί­πουν κατευ­θυ­νό­με­νοι προς εδάφη που ελέγ­χουν οι Κούρδοι της Συρίας ή οι κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις του προ­έ­δρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.