ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Ελευθερώστε τους δύο στρατιώτες το συντομότερο

news room 5 λεπτά ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Αυτό που συνέβη αυτή τη φορά είναι πολύ ανη­συ­χη­τικό» δήλωσε ο πρό­ε­δρος της ΝΔ από τις ΗΠΑ και τόνισε για την τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα ότι μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα που μπορεί εύκολα να κάνει την κατά­σταση να ξεφύγει από τον έλεγχο

Ουά­σιγ­κτον, του Θανάση Τσίτσα

Οι επό­με­νες εκλογές δεν θα είναι μόνο για την οικο­νο­μία, αλλά και τη Δημο­κρα­τία στην Ελλάδα, διε­μή­νυσε ο πρό­ε­δρος της ΝΔ, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, σε ομιλία του στο Center for Strategic & International Studies (CSIS) στην Ουά­σιγ­κτον, στην οποία εξα­πέ­λυσε ευθεία επίθεση στον πρω­θυ­πουργό Αλέξη Τσίπρα για την σχέση του με τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και στην Τουρκία για τις συνε­χείς προ­κλή­σεις.

Ερω­τη­θείς σχετικά, ο κ. Μητσο­τά­κης τόνισε πως η Ελλάδα πάντα υπο­στή­ριζε, και συνε­χί­ζει να το κάνει, τις καλές σχέσεις γει­το­νίας, ενώ για τις πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, είπε πως η Συνθήκη της Λωζάν­νης δεν τελεί υπό δια­πραγ­μά­τευση και ειδικά για τις προ­κλή­σεις υπο­γράμ­μισε ότι μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα που μπορεί εύκολα να κάνει την κατά­σταση να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Για τους δύο Έλληνες στρα­τιώ­τες, επε­σή­μανε ότι κατά λάθος μπήκαν στην τουρ­κική περιοχή και πως αντί­στοιχα περι­στα­τικά επι­λύ­ο­νταν άμεσα, με επι­κοι­νω­νία και δεν έφταναν καν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό που συμ­βαί­νει αυτή τη φορά είναι πολύ ανη­συ­χη­τικό, δήλωσε και απεύ­θυνε μήνυμα στην Τουρκία: «Ελευ­θε­ρώ­στε τους δύο στρα­τιώ­τες το συντο­μό­τερο δεν υπάρχει λόγος να είναι σε φυλακή υψίστης ασφα­λείας».

Ακόμη, είπε πως η κυβέρ­νηση υπο­ε­κτί­μησε το περι­στα­τικό και μιλά με δια­φο­ρε­τικό τρόπο, από τη μία ο υπουρ­γός Άμυνας και από την άλλη ο πρω­θυ­πουρ­γός γι αυτό.

Για την κυπριακή ΑΟΖ και το Κυπριακό

«Δεν είναι ανη­συ­χη­τικό αυτό που συμ­βαί­νει στην Κύπρο είναι απα­ρά­δε­κτο» δήλωσε ο κ. Μητσο­τά­κης και επε­σή­μανε πως η Μεγα­λό­νη­σος έχει κάθε δικαί­ωμα να προ­σχω­ρή­σει σε έρευνες στην ΑΟΖ και να εκμε­ταλ­λευ­τεί ό,τι υπάρχει. Ο κ. Ανα­στα­σιά­δης, πρό­σθεσε ο πρό­ε­δρος της ΝΔ, είπε πως θα ωφε­λη­θεί όλο το νησί, Ελλη­νο­κύ­πριοι και Τουρ­κο­κύ­πριοι.

Μιλώ­ντας για το Κυπριακό έκανε λόγο για μία θετική συγκυ­ρία για τη λύση, την οποία ωστόσο, δυσκο­λεύει η προ­κλη­τική στάση της Τουρ­κίας. Όπως επίσης οι ανα­φο­ρές της Άγκυρας σε ανα­χρο­νι­στικά ζητή­ματα ασφά­λειας και εγγυ­ή­σεων.

Για τα Σκόπια

Ο κ. Μητσο­τά­κης ερω­τή­θηκε για την τοπο­θέ­τηση του υφυ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, αρμό­διου για τις Ευρω­παϊ­κές και Ευρα­σια­τι­κές Υπο­θέ­σεις, Γουές Μίτσελ από τα Σκόπια, όπου πραγ­μα­το­ποί­ησε επί­σκεψη την Τρίτη, πως υπάρχει μία πολύ καλή ευκαι­ρία για λύση.

Ο πρό­ε­δρος της ΝΔ, επε­σή­μανε πως είναι «λίγο, λιγό­τερο αισιό­δο­ξος». Μιλώ­ντας με «ελλη­νική ματιά» επί του θέματος, είπε πως είναι πιο ανοικτή η κυβέρ­νηση Ζάεφ σε μία λύση από ό,τι άλλες στο παρελ­θόν. Αλλά στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας απέτυχε να δημιουρ­γή­σει ένα εθνικό μέτωπο για το ζήτημα. Δεν ενη­μέ­ρωσε έγκαιρα και δημιούρ­γησε και αντι­δρά­σεις στον ελλη­νικό λαό.

Μίλησε για επι­στροφή στην πολι­τική των ταυ­το­τή­των και υπο­γράμ­μισε πως η ΝΔ μιλούσε πάντα για λύση-πακέτο και όχι βήμα-βήμα. Χρειά­ζο­νται, επα­νέ­λαβε αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, αλλά και να διευ­θε­τη­θούν τα θέματα ταυ­τό­τη­τας.

Ως παρά­δειγμα του τι ακριβώς εννοεί ως προς την ταυ­τό­τητα και τις αντι­δρά­σεις του ελλη­νι­κού λαού, ανα­φέρ­θηκε ότι προ εβδο­μά­δων υπήρχε ένα τηλε­παι­χνίδι στη βρε­τα­νική τηλε­ό­ραση. Ο παίκτης ερω­τή­θηκε τι εθνι­κό­τη­τας ήταν ο Μεγάλος Αλέ­ξαν­δρος. Απά­ντησε Ελληνας και έχασε, καθώς του είπαν πως η σωστή απά­ντηση ήταν «Μακε­δό­νας».

«Δεν υπάρχει τίποτε κοινό να μοι­ρα­στούμε στην κλη­ρο­νο­μιά του Μεγάλου Αλε­ξάν­δρου. Ηταν Ελληνας δεν υπάρχει αμφι­βο­λία γι αυτό. Δεν έχει συζή­τηση επί αυτού και συμ­βι­βα­σμό», τόνισε.

Για την οικο­νο­μία

Ο κ. Μητσο­τά­κης μίλησε για την επι­θε­τική ατζέντα μεταρ­ρυθ­μί­σεων που προ­τεί­νει ο ίδιος. Είπε πως οι δημο­σιο­νο­μι­κές προ­σαρ­μο­γές ως επί το πλεί­στον έχουν γίνει, αλλά όχι οι απαι­τού­με­νες δομικές αλλαγές.

Αν δεν είναι η Ελλάδα οικο­νο­μικά ισχυρή, δεν θα μπορεί να παίξει και ρόλο γεω­πο­λι­τικά, σημεί­ωσε και ανα­φέρ­θηκε εκ νέου στις βασικές προ­κλή­σεις για τη χώρα.

Για τον Σαββίδη

Ερω­τη­θείς από την κ. Heather A. Conley (Senior Vice President for Europe, Eurasia, and the Arctic and Director, Europe Program του CSIS) για την επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα καθώς και το ρόλο του «Ρωσο­ελ­ληνα ολι­γάρχη», όπως τον χαρα­κτή­ρισε η κ. Conley, Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Μητσο­τά­κης αρχικά αστειεύ­τηκε.

«Όσον αφορά στον κ. Σαββίδη ρωτάτε το λάθος πρόσωπο. Πρέπει να ρωτή­σετε τον κ. Τσίπρα που έχουν σχέσεις», είπε και ανα­φε­ρό­με­νος σε δοσο­λη­ψίες της κυβέρ­νη­σης με τον κ. Σαββίδη υπο­γράμ­μισε πως πρό­κει­ται για μία νέα γενιά ολι­γαρ­χών που έχει στενές σχέσεις με την κυβέρ­νηση και είναι χει­ρό­τε­ροι από τους παλιούς.

Σε σχέση δε με τη δήλωση του κ. Σαββίδη πως ο κ. Μητσο­τά­κης δεν θα γίνει πρω­θυ­πουρ­γός, ο πρό­ε­δρος της ΝΔ απά­ντησε: «Δεν θα εκβια­στώ και δεν θα φοβηθώ κανέναν». Πρό­σθεσε δε πως «οι Έλληνες πολίτες να απο­φα­σί­σουν ποιος θα γίνει πρω­θυ­πουρ­γός και πιστεύω ότι θα κάνουν τη σωστή επιλογή».

Μίλησε για την εισβολή του κ. Σαββίδη με όπλο στο γήπεδο και έκανε λόγο για περι­στα­τικά ντρο­πια­στικά για τη χώρα. “Καθήκον μου είναι εκτός από την ανά­πτυξη της οικο­νο­μίας να δημιουρ­γή­σουμε εκεί­νους τους θεσμούς που θα θωρα­κί­ζουν τη Δημο­κρα­τία.

«Όταν οι λαϊ­κι­στές έρχο­νται στην εξουσία, είτε οι δεξιοί είτε οι αρι­στε­ροί λαϊ­κι­στές, συμπε­ρι­φέ­ρο­νται με παρό­μοιο τρόπο. Επεμ­βαί­νουν στη Δικαιο­σύνη, προ­σπα­θούν να ελέγ­ξουν τα MME και επι­τί­θε­νται ανηλεώς στους πολι­τι­κούς τους αντι­πά­λους. Τα τρία αυτά χαρα­κτη­ρι­στικά παρα­τη­ρού­νται στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσο­τά­κης και πρό­σθεσε:

«Οι Δημο­κρα­τίες σήμερα δεν ανα­τρέ­πο­νται με πρα­ξι­κο­πή­ματα, αλλά σαπί­ζουν εκ των έσω», προει­δο­ποί­ησε και τόνισε πως «οι επό­με­νες εκλογές δεν θα είναι μόνο για την οικο­νο­μία, αλλά και τη Δημο­κρα­τία». Συμπλή­ρωσε πως η πολι­τική συζή­τηση στην Ελλάδα είναι πολύ τοξική σήμερα, ότι το δια­κύ­βευμα είναι υψηλό και ότι ο ίδιος θέλει να ενώσει τη χώρα όχι να τη διχάσει.

Επαφές στην Ουά­σιγ­κτον

Ο πρό­ε­δρος της Νέας Δημο­κρα­τίας πριν την ομιλία του στο CSIS είχε συνά­ντηση στο Λευκό Οίκο με την ειδική σύμ­βουλο του Προ­έ­δρου των ΗΠΑ και διευ­θύ­ντρια του τομέα Ευρω­παϊ­κών και Ρωσικών σχέσεων του εθνικού συμ­βου­λίου ασφα­λείας των ΗΠΑ, Fiona Hill και με τον Ρεπου­μπλι­κανό Γερου­σια­στή Mike Lee. Σήμερα ο κ. Μητσο­τά­κης θα έχει ραντε­βού στο Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ με υψη­λό­βαθ­μους αξιω­μα­τού­χους ενώ θα συνα­ντη­θεί με τον ανα­πλη­ρωτή υπουργό Οικο­νο­μι­κών, Ντέι­βιντ Μάλπας και τον Πρόεδρο της Επι­τρο­πής εξω­τε­ρι­κών σχέσεων της Γερου­σίας, Μπομπ Κόρκερ.

Τέλος την Πέμπτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου και θα παρα­χω­ρή­σει τηλε­ο­πτική συνέ­ντευξη στο δίκτυο του Bloomberg, ενώ θα παρα­στεί και σε δείπνο το οποίο διορ­γα­νώ­νε­ται προς τιμήν του στο Metropolitan Club από ομο­γε­νείς.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.