Πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί στο χώρο μπροστά στο «ΑΚΤΑΙΟΝ», η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου με τη συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο νόημα του εορτασμού, κατήγγειλε τόσο την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, όσο και την απαράδεκτη τακτική και πρακτική των εργοδοτών, να καταγγείλουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ακόμα και πριν τη λήξη τους, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση με δραματικές μειώσεις μισθών και όχι μόνο.
Έκανε αναφορά στους κλάδους, που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται για την υπογραφή ΣΣΕ (Ξεν/λοι, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, τραπεζοϋπάλληλοι, ΔΕΗ, ΚΑΖΙΝΟ, εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις) και τόνισε ότι το ΕΚΡ θα βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων όλων των κλάδων. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην πρόσφατη καταγγελία της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στέλνοντας μήνυμα στους ξενοδόχους να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να υπογράψουν ΣΣΕ, που να διασφαλίζει τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματά τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρουν, όπως είπε, την ευθύνη για την αναστάτωση που θα επικρατήσει στο μέσο της τουριστικής περιόδου.
«Προειδοποιούμε τους εργοδότες ότι θα βρισκόμαστε στους δρόμους. Θα είμαστε δυναμικοί μέχρι να υπογραφούν συμβάσεις που να εξασφαλίζουν τα δικαιώματά μας. Δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την όποια κοινωνική αναταραχή δημιουργηθεί στο μέσον της τουριστικής περιόδου. Δεχθήκαμε απρόκλητη επίθεση από τους ξενοδόχους και σε αυτή απαντάμε. Όποιος θέλει να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη στην περιοχή μας, θα πρέπει να βάλει πλάτη στα σωματεία που αγωνίζονται αυτή την περίοδο, για να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις. Όλα κατακτιούνται με αγώνες. Με τη συγκέντρωσή μας τιμούμε τους αγωνιστές της εργατικής τάξης. Τιμούμε τους πρωτοπόρους του αγώνα. Με τις δικές μας μάχες θα ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας», τόνισε ο κ. Σάββας Χατζησάββας.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Κελακιός, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων.
«Η Πρωτομαγιά βρίσκει τους Ελληνες εδώ και τρία σχεδόν χρόνια με τα εργασιακά κοινωνικά ασφαλιστικά και συλλογικά τους δικαιώματα διαρκώς στο εκτελεστικό απόσπασμα. Το Δημοσιοϋπαλληλικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, σταθερά, με τις πρώτες κιόλας πολιτικές ενδείξεις και κυβερνητικές διαθέσεις, το 2009 βρέθηκε στους δρόμους. Στην πορεία συναντήθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους και νέους στους ίδιους αγώνες. Σήμερα η κοινωνική οργή, είναι παντού. Επιζητεί πολιτική λύση και διέξοδο. Στο δύσκολο αυτό δρόμο του λαού και της χώρας μας η απαίτηση για ανατροπή αυτής της πολιτικής η ενεργοποίηση των υγιών δυνάμεων, η ελπίδα και η προοπτική, είναι η δική μας επιλογή. Χρειαζόμαστε, διεκδικούμε και μπορούμε να βγούμε από την κρίση με καταδίκη και ανατροπή των φιλελεύθερων πολιτικών με εθνικό σχέδιο παραγωγής και ανασυγκρότησης της χώρας, με προστασία και ενίσχυση των εργασιακών συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με ένα απλό, δίκαιο, αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κελακιός.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Βασίλης Καραγιάννης.
«Εδώ και δύο χρόνια ο ελληνικός λαός υφίσταται τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης, ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, και η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) που κατεδαφίζει τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας και της εργασίας. Ακυρώνει το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια και καταστρέφει κάθε παραγωγικό και κοινωνικό ιστό.Με την πολιτική των μνημονίων υλοποιούνται βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα. Πρόκειται για ένα σχέδιο πλήρους εξόντωσης των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας και διάλυσης της οικονομίας, που δεν αφορά τη σωτηρία της χώρας και του λαού της αλλά τη διασφάλιση των δανειστών, του μεγάλου ληστρικού κεφαλαίου. Σήμερα μαζί με όλους τους εργαζόμενους πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της αδιέξοδης νέο-φιλελεύθερης πολιτικής, των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των νόμων που τα συνοδεύουν», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Τη συγκέντρωση έκλεισε ο γενικός γραμματέας του ΕΚΡ και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου, Νίκος Τριπολίτης.
«Η συγκέντρωσή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς η ΕΞΡ είναι πολύ κοντά. Έχω κάνει πολλές εκκλήσεις προς τους ξενοδόχους, να προτιμούν το ντόπιο δυναμικό. Να σταθούν και αυτοί αλληλέγγυοι στον τόπο τους. Να μην παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων κ. Νίκος Τριπολίτης.
Με αφορμή τις εθνικές εκλογές ο κ. Τριπολίτης τόνισε επίσης πως ουδείς από τους υποψηφίους θέλησε να μιλήσει για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Οικοδόμων.
«Οι αγώνες των εργαζομένων θα συνεχισθούν και θα ενταθούν όσο θα συνεχίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία και η συγκεκριμένη πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΕΚΡ.
Συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Capsis» πραγματοποίησαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.













