Ειδήσεις

Σήμερα ο απολογισμός της δημοτικής αρχής: “Στιγμή δημόσιας λογοδοσίας, ευθύνης, αλήθειας αλλά και αυτοκριτικής”

Απολογισμό 173 σελίδων του έργου της δημοτικής αρχής την διετία 2016-2017, θα παρουσιάσει σήμερα η πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο σε ειδική τακτική συνεδρίαση, την 11.00 ώρα.

Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης είναι ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης των ετών 2016-2017, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 217 του Ν. 3463/2006.
Στην εισήγηση του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αναφέρει τα εξής:
«Η σημερινή διαδικασία έχει για όλους μας μια μοναδική σημασία.
Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε συγκεντρωτικά το παραχθέν έργο των τελευταίων δυο ετών στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και στο σύνολο των συμπολιτών μας, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν την εντολή να υπηρετήσουμε τον τόπο μας.
Σήμερα λοιπόν είναι μέρα απολογισμού, αλλά και αναστοχασμού για όλα όσα προγραμματίσαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε. Είναι η στιγμή της δημόσιας λογοδοσίας, της ευθύνης, της αλήθειας αλλά και της αυτοκριτικής.
Ένας απολογισμός υποχρεωτικός εκ του νόμου, ενδεχομένως με τον τρόπο που γίνεται να είναι κουραστικός αλλά έχουμε υποχρέωση να καταχωρήσουμε σε επίσημη απόφαση με πρακτικά την ανάλυση και έγκρισή του. Εμείς πολιτικά στοχεύουμε και επιδιώκουμε έναν άλλο απολογισμό, αυτόν που δίνουμε καθημερινά σε κάθε συμπολίτη μας μέσα στην κοινωνία και εκεί ζητάμε να κριθούμε ώστε πέρα από την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου να έχουμε την έγκριση και των πολιτών. Άλλωστε πως είναι δυνατόν 2 χρόνια με τουλάχιστον 10.000 ώρες συνεχούς προσπάθειας και δουλειάς των αιρετών, υπηρεσιακών και εθελοντών να αποτυπωθούν σε μια εισήγηση μιας ώρας.
Στον παρόντα απολογισμό, με βάση τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν, περικλείουμε δυο ακόμη χρόνια επίμονης και μεθοδικής δουλειάς και ποσοτικοποιούμε τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας όλων μας: των Αντιδημάρχων και των εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων, της δημοτικής αρχής, του Δημοτικού Συμβουλίου, των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, των Επιτροπών και των Νομικών Προσώπων του Δήμου, καθώς και των εργαζομένων και των συνεργατών του Δήμου Ρόδου.
Ο σημερινός απολογισμός για τα έτη 2016-2017 πραγματοποιείται ομολογουμένως σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι πιέσεις που έχουμε δεχθεί σε όλα τα επίπεδα, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν προηγούμενο.
Η οικονομική ασφυξία των δήμων λόγω της μακρόχρονης συνεχιζόμενης υφεσιακής οικονομικής πορείας της χώρας μας, η μείωση του προσωπικού και η αβεβαιότητα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των αρνητικών διεθνών εξελίξεων έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επιπρόσθετα, οι πολιτικές που θεσμοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν από κυβερνητικής πλευράς δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο την καθημερινή μας προσπάθεια. Αναφέρομαι βεβαίως, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που σαφώς αποτελεί τη συνέχεια μιας κατάφορης αδικίας σε βάρος της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας, καθώς και στον Ν.4412/2016 και στο Ν.4482/17, οι οποίοι για οκτώ μήνες ο πρώτος και έξι μήνες ο δεύτερος εμπόδισαν την συμβασιοποίηση και υλοποίηση εργολαβιών, και προμηθειών στους Δήμους, παρά την εκπόνηση μελετών και την δέσμευση των σχετικών πόρων.
Μέσα σε αυτό το γενικό αρνητικό πλαίσιο όχι μόνο αντέξαμε αλλά θέσαμε τις στέρεες βάσεις, προκειμένου ο Δήμος Ρόδου να θεωρείται από τους πιο ισχυρούς της χώρας.
Παρόλο που θα παρουσιάσω με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω το έργο της διετίας, ενδεικτικά αναφέρω ότι:
• Ενισχύσαμε περαιτέρω τις προνοιακές μας δομές και αξιοποιήσαμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.
• Υλοποιήσαμε τη διαχείριση-ανακύκλωση των απορριμμάτων, με εξαιρετικά αποτελέσματα για την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού μας.
• Ολοκληρώσαμε εγκαίρως και επιτυχώς συμβασιοποιημένα έργα και θεμελιώσαμε νέα. Παράλληλα, ωριμάσαμε παλιότερες μελέτες και εκπονήσαμε νέες προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε καίριες παρεμβάσεις το προσεχές διάστημα.
• Στον τομέα της εξωστρέφειας, συμμετείχαμε σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις και συνδιοργανώσαμε και στηρίξαμε όλα τα διεθνή συνέδρια και τις πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
• Συνεχίσαμε την συστηματική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας με την πραγμάτωση νέων επενδύσεων στον τόπο μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
• Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, λειτουργήσαμε υποδειγματικά, συμβάλλοντας στην έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος και στην διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της εικόνας του νησιού μας ως τουριστικού προορισμού.
• Συνεχίσαμε τον εξορθολογισμό των δαπανών του Δήμου και τη συνετή διαχείριση των πόρων, προκειμένου ο Δήμος Ρόδου να είναι οικονομικά υγιής, χωρίς να προβούμε σε αύξηση των τελών σε μια προσπάθεια συμπαράστασης στους πληγέντες από τη γενικότερη κρίση δημότες μας.
Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο της πρωτοφανούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πίεσης, ο Δήμος Ρόδου όχι μόνο άντεξε, αλλά συνεχίζει να σχεδιάζει το αύριο με αισιοδοξία.
Βεβαίως όλα αυτά δεν αρκούν. Πολλά μένουν ακόμη να γίνουν και να βελτιωθούν.
Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας.
Η δημοτική αρχή δεν θα φεισθεί κόπων, για αυτό μας επέλεξε άλλωστε ο Ροδιακός λαός.
Η θητεία αυτή αποτελεί για εμάς ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα κερδίσουμε.
Να είστε σίγουροι, πως με γνώμονα τη διαφάνεια και τον προγραμματισμό, με ευθύνη και σεβασμό απέναντι στον πολίτη, με στοχευμένες και ριζοσπαστικές παρεμβάσεις, με μεθοδικότητα και συλλογικότητα και έχοντας ως επίκεντρο τον δοκιμαζόμενο πολίτη, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να δούμε την Ρόδο μας ακόμη πιο ανθρώπινη, πιο όμορφη και πιο λειτουργική.
Πριν ξεκινήσω την αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων των προηγούμενων δυο ετών, θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου, τους προέδρους των κοινοτήτων, τους υπηρεσιακούς, τους ειδικούς συμβούλους, τους συναδέλφους της μειοψηφίας, καθώς και το σύνολο των συμπολιτών μας, τόσο για την στήριξη και την βοήθεια που μας παρέχουν, όσο και για την καλοπροαίρετη κριτική και τις υποδείξεις τους.
Σας ευχαριστώ
Ο Δήμαρχος Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου