ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρώτο «κούρεμα» στεγαστικού δανείου στην Ελλάδα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
στεγαστικό δάνειο

Ρύθμιση των «κόκ­κι­νων» στε­γα­στι­κών αλά… ιρλαν­δικά επι­χει­ρούν για πρώτη φορά οι τρά­πε­ζες. Έχοντας εξα­ντλή­σει σχεδόν όλα τα περι­θώ­ρια δια­γρα­φών σε κατα­να­λω­τικά δάνεια και κάρτες, τα χρη­μα­το­πι­στω­τικά ιδρύ­ματα προ­κρί­νουν για το στε­γα­στικό χαρ­το­φυ­λά­κιο, το 30% του οποίου τελεί υπό καθε­στώς νομικής προ­στα­σίας, τη λύση του «Split and Freeze».

Πρό­κει­ται για το μοντέλο που χρη­σι­μο­ποι­ή­θηκε κατά κόρον στην ιρλαν­δική κρίση και προ­βλέ­πει το «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη, ένα βιώσιμο, που θα εξυ­πη­ρε­τεί­ται με κατα­βαλ­λό­με­νες δόσεις, ανάλογα με την εισο­δη­μα­τική δυνα­τό­τητα του οφει­λέτη, και ένα «παγω­μένο», το οποίο θα τίθεται σε στα­διακό κούρεμα, σε αντι­στοι­χία με τη συνέ­πεια κατα­βο­λών του πρώτου μέρους.

Προς επίρ­ρωση των προη­γού­με­νων, όπως προ­κύ­πτει από επι­στολή, που απέ­στειλε σε δανειο­λή­πτη της η Εθνική Τράπεζα και απο­κα­λύ­πτει ο «Ελεύ­θε­ρος Τύπος», του δίδεται η δυνα­τό­τητα ρύθ­μι­σης για χρονικό διά­στημα 293 μηνών, με τον δια­χω­ρι­σμό της οφειλής σε δύο τμήματα:

Α) Ένα έντοκο, ποσού 52.164 ευρώ, για σχεδόν 24 χρόνια, με τη μηνιαία δόση να δια­μορ­φώ­νε­ται σε 241 ευρώ, με βάση το ισχύον κυμαι­νό­μενο επι­τό­κιο (euribor+ περι­θώ­ριο+ εισφορά 0,12%) και

Β) ένα δεύτερο, ποσού 52.239 ευρώ, το οποίο παρα­μέ­νει «παγω­μένο», άτοκα και χωρίς καμία απαί­τηση για τα πρώτα 15 έτη. «Με την προ­ϋ­πό­θεση ότι κατα­βάλ­λο­νται κανο­νικά οι ανα­λο­γού­σες μηνιαίες δόσεις στο τμήμα Α της οφειλής, επι­τυγ­χά­νε­ται απο­μεί­ωση του Β τμή­μα­τος της κατά 4% ετησίως για 15 έτη (συνο­λική απο­μεί­ωση 60% επί του τμή­μα­τος Β)», επι­ση­μαί­νει η ΕΤΕ και προ­σθέ­τει: «Ενδει­κτικά, για το ποσό του τμή­μα­τος Β της οφειλής, που ανέρ­χε­ται σε 52.239 ευρώ αντι­στοί­χως, για κάθε έτος, που τακτο­ποιείτε εμπρό­θε­σμα τις δόσεις του τμή­μα­τος Α, θα δια­γρά­φε­ται από το τμήμα Β το 4%, δηλαδή, συνο­λικά μέσα στη 15ετία μπορεί να δια­γρα­φεί ποσό 31.343 ευρώ, δια­μορ­φώ­νο­ντας μετά την πάροδο του επί­μα­χου δια­στή­μα­τος ενδει­κτική μηνιαία δόση 209 ευρώ αντι­στοί­χως, με βάση το ως άνω κυμαι­νό­μενο επι­τό­κιο για το ανε­ξό­φλητο ποσό του τμή­μα­τος Β».

Όσον αφορά στην οφειλή κατα­να­λω­τι­κής πίστης του ίδιου δανειο­λή­πτη, η ΕΤΕ ενη­με­ρώ­νει πως αυτή θα θεω­ρη­θεί ολο­σχε­ρώς εξο­φλη­μένη, εφόσον κατα­βλη­θεί το ποσό των 3.323 ευρώ σε 150 άτοκες μηνιαίες δόσεις, ύψους 22,15 ευρώ εκάστη. «Εάν παρα­μεί­νετε συνεπής στην πλη­ρω­μής της μηνιαίας δόσης, θα επι­τευ­χθεί συνο­λική δια­γραφή ποσού 1.329 ευρώ, που αντι­στοι­χεί σε 60 μηνιαίες δόσεις», κατα­λή­γει η τράπεζα.

Πηγή: enikonomia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.