ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ η Ελλάδα στη “μάχη” κατά της κλιματικής αλλαγής

news room 2 λεπτά ανάγνωση
περιβάλλον

Την 39η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες που αξιο­λο­γή­θη­καν και την 23η στις 28 χώρες της ΕΕ κατέ­λαβε η Ελλάδα βάσει των ανε­παρ­κών επι­δό­σεων στην αντι­με­τώ­πιση της κλι­μα­τι­κής αλλαγής, ανα­κοί­νω­σαν με κοινό δελτίο τύπου οι περι­βαλ­λο­ντι­κές οργα­νώ­σεις WWF και Greenpeace, σύμφωνα με τα συμπε­ρά­σματα της ετήσιας διε­θνούς αξιο­λό­γη­σης Climate Change Performance Index 2018 (CCPI) που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε σε συνερ­γα­σία με το δίκτυο οργα­νώ­σεων Climate Action Network, στο οποίο συμ­με­τέ­χουν.

Η ετήσια έκθεση αξιο­λο­γεί τις κλι­μα­τι­κές επι­δό­σεις 56 χωρών και της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης συνο­λικά, που είναι υπεύ­θυ­νες για πάνω από το 90% των παγκό­σμιων εκπο­μπών αερίων του θερ­μο­κη­πίου.

Όπως ανα­φέ­ρουν οι οργα­νώ­σεις, η χώρα μας σημειώ­νει “δρα­μα­τική υστέ­ρηση σε σχέση με πέρσι, καθώς έκτοτε 14 χώρες σημεί­ω­σαν καλύ­τε­ρες επι­δό­σεις, ιδιαί­τερα στους τομείς της εφαρ­μο­γής εθνικών πολι­τι­κών αλλά και στο εθνικό ανθρα­κικό απο­τύ­πωμα, καθώς, παρά την κρίση, οι εκπο­μπές αερίων του θερ­μο­κη­πίου αυξή­θη­καν κατά 20%”.

“Οι κλι­μα­τι­κές επι­δό­σεις της Ελλάδας συνά­δουν με σενάριο αύξησης της πλα­νη­τι­κής θερ­μο­κρα­σίας πάνω από τους 4°C και ουδεμία σχέση έχουν με τις δεσμεύ­σεις που απορ­ρέ­ουν από τη Συμ­φω­νία του Παρι­σιού. Δεν είναι υπερ­βολή ο ισχυ­ρι­σμός ότι η εμμο­νική στήριξη σε λιγνίτη και εξο­ρύ­ξεις υδρο­γο­ναν­θρά­κων περισ­σό­τερο παρα­πέ­μπουν σε πολι­τι­κές επι­λο­γές Τραμπ παρά σε προ­ο­δευ­τικό κράτος που στο­χεύει στη γρήγορη και κοι­νω­νικά δίκαιη ενερ­γειακή μετά­βαση. Τα όποια μικρά θετικά βήματα στην αυτο­πα­ρα­γωγή ηλιακής ενέρ­γειας δεν αλλά­ζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμα έχει κλι­μα­τική πολι­τική στα λόγια και όχι στην πράξη” ανα­φέ­ρει ο Τάκης Γρη­γο­ρίου, υπεύ­θυ­νος για θέματα ενέρ­γειας και κλι­μα­τι­κών αλλαγών στο ελλη­νικό γραφείο της Greenpeace.

“Η κατα­θλι­πτική κατά­ταξη της χώρας μας με βάση τον δείκτη κλι­μα­τι­κής επί­δο­σης CCPI αντι­κα­το­πτρί­ζει μια σειρά από λαν­θα­σμέ­νες επι­λο­γές της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης. Παρά τις δια­κη­ρύ­ξεις για στήριξη των ΑΠΕ και απε­ξάρ­τηση από τα ορυκτά καύσιμα, η Ελλάδα βρί­σκε­ται εκτός τροχιάς επί­τευ­ξης των στόχων ΑΠΕ για το 2020, ενώ επι­μέ­νει στο λιγνι­τικό μοντέλο ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής. Η μόνη βιώσιμη επιλογή, ακόμα και με αμιγώς οικο­νο­μι­κούς όρους, είναι η απε­ξάρ­τηση από το κάρ­βουνο, δρόμος στον οποίο δεσμεύ­ο­νται πια, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης”, σημεί­ωσε από την πλευρά του ο Νίκος Μάν­τζα­ρης, υπεύ­θυ­νος του τομέα ενερ­γεια­κής και κλι­μα­τι­κής πολι­τι­κής του WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με τις δύο οργα­νώ­σεις, “η φετινή επίδοση της Ελλάδας, αξιο­λο­γεί­ται ως “κακή” σε σχέση με τη “μέτρια” περσινή επίδοση της, καθώς την τοπο­θε­τεί στην 23η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ (περσινή θέση 17η στην ΕΕ-28), ξεπερ­νώ­ντας οριακά την Πολωνία και τη Βουλ­γα­ρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.