ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Φουντώνει» η κόντρα του Μουζάλα με τους 53 του ΣΥΡΙΖΑ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Μουζάλας

Δια­στά­σεις παίρνει η κόντρα που ξέσπασε για το προ­σφυ­γικό στην συνε­δρί­αση της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα  όπου εκλήθη για εξη­γή­σεις από τους «53»  ο Γ. Μου­ζά­λας.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες η κ. Τασία Χρι­στο­δου­λο­πού­λου από τους «53» τον κατη­γό­ρησε ότι εμαρ­μό­ζει « τις πολι­τι­κές του Βερο­λί­νου» και εκείνος της απά­ντησε ότι εφαρ­μό­ζει την κυβερ­νη­τική πολι­τική.

Η κ. Χρι­στο­δου­λο­πού­λου τον εγκά­λεσε και για το γεγονός ότι κατά την προ­ε­κλο­γική περίοδο στη Γερ­μα­νία, η Ελλάδα απο­δέ­χθηκε να επι­στρέ­ψουν πρό­σφυ­γες στη χώρα μας, αφού το Βερο­λίνο αρνή­θηκε να δεχτεί την επα­να­σύν­δεση οικο­γε­νειών.

Ακο­λού­θη­σαν πλη­ρο­φο­ρίες ότι ο κ. Μου­ζά­λας απεί­λησε ή κατ’ άλλους δήλωσε πρόθεση παραί­τη­σης κάτι που «μάζεψε» στη συνέ­χεια τόσο το Μαξίμου όσο και ο ίδιος.

Οι «53» επα­νήλ­θαν την Τρίτη με ανάρ­τηση στην ιστο­σε­λίδα τους όπου κατα­γρά­φουν τη δια­φω­νία τους με το κείμενο από­φα­σης της Π. Γ και υπο­δει­κνύ­ουν τις άμεσες κινή­σεις ώστε όπως ανα­φέ­ρουν να «επα­να­φέ­ρουν την πολι­τική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφε­τη­ρια­κές θέσεις του κόμ­μα­τος». Κατα­γρά­φουν δε και τις  κινή­σεις που πρέπει να γίνουν στο προ­σφυ­γικό  . 

Ο υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής σήκωσε το γάντι και σε ανα­κοί­νωσή του ξεκα­θα­ρί­ζει πως δεν θα αλλάξει πολι­τική και δια­χεί­ριση.

«Η απόφαση της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ρεα­λι­στική οδός δια­χεί­ρι­σης του προσφυγικού-μεταναστευτικού και πάνω σε αυτήν θα κινη­θούμε» ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά.

Ολό­κληρη η ανα­κοί­νωση του Μουζάλα

«Η απόφαση της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τείας του ΣΥΡΙΖΑ κινεί­ται στην κατεύ­θυνση που η πραγ­μα­τι­κό­τητα επι­βάλ­λει και είναι σύμφωνη με την κυβερ­νη­τική μας πολι­τική, στο πλαίσιο του Διε­θνούς Δικαίου και όσων υπα­γο­ρεύει η κοι­νο­τική και ελλη­νική νομο­θε­σία.

Τώρα είναι η ώρα να δρα­στη­ριο­ποι­η­θούμε με μεγα­λύ­τερη ένταση για επίλυση δυσχε­ρειών που ανα­πό­φευ­κτα δημιουρ­γού­νται κατά την δια­χεί­ριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητή­μα­τος.

Πρέπει να συνε­χί­σουμε να σεβό­μα­στε τα δικαιώ­ματα προ­σφύ­γων και μετα­να­στών παρά τις δυσκο­λίες που παρου­σιά­ζο­νται καθώς και να καθι­στούμε σαφές το πλαίσιο των υπο­χρε­ώ­σεών τους απέ­να­ντι στην πολι­τεία.

Η απόφαση της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ρεα­λι­στική οδός δια­χεί­ρι­σης του προσφυγικού-μεταναστευτικού και πάνω σε αυτήν θα κινη­θούμε».

Το κείμενο των 53

Η απόφαση της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ομόφωνη καθώς όχι μόνο τα μέλη των 53, αλλά και άλλοι, εξέ­φρα­σαν σοβαρές αντιρ­ρή­σεις σε μια σειρά θέματα. Σε κάθε περί­πτωση το κείμενο της από­φα­σης δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στα συμπε­ρά­σματα και τον πλούτο του προ­βλη­μα­τι­σμού που ανα­πτύ­χθηκε στην 5ωρη συνε­δρί­αση του οργάνου, σημειώ­νουν μέλη των 53.

Μεταξύ άλλων, δια­φω­νίες εκφρά­στη­καν στα εξής ζητή­ματα:

Οι 53 και άλλοι, υπο­στή­ρι­ξαν ότι το κείμενο δεν απο­τυ­πώ­νει αυτό που πολλές φορές συλ­λο­γικά έχουμε πει πως το μνη­μό­νιο δεν είναι ιδιο­κτη­σία μας και η πολι­τική μας χρειά­ζε­ται να αναζητά συνεχώς τις ανα­γκαίες ρωγμές που θα απο­δυ­να­μώ­νουν τις μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις, στην κατεύ­θυνση της προ­στα­σίας – υπε­ρά­σπι­σης των τμη­μά­των της κοι­νω­νίας που έχουν πληγεί και συνε­χί­ζουν να πλήτ­το­νται από την εφαρ­μογή τους.

Σχετικά με την επί­σκεψη της κυβέρ­νη­σης στις ΗΠΑ, πέρα από το γεγονός ότι δεν έγινε καμία συζή­τηση στην Π.Γ., οι 53 θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντι­λαμ­βα­νό­με­νος την ανάγκη διπλω­μα­τι­κών επαφών στο πλαίσιο μιας πολυ­διά­στα­της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής, οφείλει να στη­ρί­ζει τα κοι­νω­νικά κινή­ματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντι­λαϊκή, φιλο­πο­λε­μική, ξενο­φο­βική, σεξι­στική και επι­κίν­δυνη πολι­τική της κυβέρ­νη­σης Τραμπ.

Ως προς το προ­σφυ­γικό – μετα­να­στευ­τικό, ξεκά­θαρα υπο­στη­ρί­χθηκε, όχι μόνο από τους 53 αλλά σχεδόν ομόθυμα, η επι­κέ­ντρωση σε άμεσες κινή­σεις που θα επα­να­φέ­ρουν την πολι­τική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφε­τη­ρια­κές θέσεις του κόμ­μα­τος, αυτές που συνέ­βα­λαν στο τερά­στιο κύμα αλλη­λεγ­γύης του ελλη­νι­κού λαού στους πρό­σφυ­γες και τους μετα­νά­στες. Συγκε­κρι­μένα οι 53 υπο­στή­ρι­ξαν:

Α. Άρση του γεω­γρα­φι­κού περιο­ρι­σμού στα νησιά για τις ευά­λω­τες ομάδες, οικο­γέ­νειες με παιδιά, ασυ­νό­δευτα και όσους έχουν πάρει τρί­πτυχο.

Β. Ομόφωνα, ως φαί­νε­ται, η ΠΓ κατέ­ληξε στην πρόταση να περάσει η αρμο­διό­τητα, που αφορά στη φιλο­ξε­νία και προ­στα­σία των ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων απο­κλει­στικά στο υπουρ­γείο Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύης.

Γ. Κανένας μετα­νά­στης – μετα­νά­στρια δεν πρέπει να βρί­σκε­ται σε κέντρο κρά­τη­σης, εκτός από συγκε­κρι­μέ­νες περι­πτώ­σεις ακραίας παρα­βα­τι­κής συμπε­ρι­φο­ράς. Σε καμία περί­πτωση η κράτηση δεν μπορεί να αφορά ανή­λι­κους.

Δ. Επα­να­φορά, με νομο­θε­τική πρω­το­βου­λία, του προη­γού­με­νου πλαι­σίου για τις επι­τρο­πές ασύλου.

Ε. Άμεση βελ­τί­ωση των συν­θη­κών δια­βί­ω­σης των ανθρώ­πων που ζουν σε δομές και ιδιαί­τερα στα νησιά ενόψει μάλιστα και του χειμώνα.

ΣΤ. Άμεση υλο­ποί­ηση του προ­γράμ­μα­τος επα­νέ­νω­σης οικο­γε­νειών και μετε­γκα­τά­στα­σης σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες χωρίς επι­πλέον καθυ­στε­ρή­σεις

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.